Ana SayfaGüncelSancar: Anayasa arayışlarının itibarsızlaştırılmasını reddediyoruz

Sancar: Anayasa arayışlarının itibarsızlaştırılmasını reddediyoruz

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Sancar yeni Anayasa konusunda muhalefet üzerinden yapılan spekülasyonlara prim verilmemesi gerektiğini belirterek, “Geniş katılımlı Anayasa arayışlarının itibarsızlaştırılmasını reddediyoruz” dedi. Suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’nın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na dönük tehditleriyle ilgili ise Sancar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bu konuda bir açıklama beklediğini vurgulayarak, “Eğer bu suskunlukla geçiştirilir veya diğer ortağın yaptığı çerçevede bir tutum ortaya konulursa o zaman tablo daha karanlık ve ağır hale gelecektir” ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Meclis’te bütçe görüşmeleri devam ederken başlattıkları “Halka Bütçe” temasları kapsamında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nu (KESK) ziyaret etti.

Partili milletvekilleri Necdet İpekyüz ve Serpil Kemalbay’ın eşlik ettiği Sancar’ı, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Genel Sekreter Ramazan Gürbüz, Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy ile Hukuk TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Yusuf Şenol karşıladı.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, burada yaptığı konuşmada Meclis’te görüşmeleri devam eden bütçeye dair, şunları söyledi:

Halka bütçe, sadece halkı bu sürece katarak gerçekleştirilebilecek bir hedeftir. Yoksa bu iktidar halkı dışlayarak yönetmeyi esas almıştır. Bunu da pratiğiyle her gün yeniden göstermektedir. Türkiye çok boyutlu bir kriz içindedir. Bir ayağı ekonomidir ama sadece ekonomiden ibaret değildir kriz.

Derin bir ekonomik kriz var. Ekonomik kriz sözünün fazlaca masum bir ifade olduğunu da burada vurgulamamız gerekiyor. Aslında söz konusu olan şey; halkın yoksullaştırılması, bir avuç yandaşın ve sermayenin daha da zenginleştirilmesi, korunması, kayırılmasıdır. Kriz esas olarak sofralardadır ve kişisel bütçelerdedir, yoksullaşmanın derinleşmesi ile anlatılması gereken bir durumdur.

Çakıcı’nın Kılıçdaroğlu’nu tehdit etmesi

Sancar, sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’nın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na dönük tehditleriyle ilgili soruya Sancar, şu yanıtı verdi:

İktidar ortaklarından birinin yaptığı açıklama vahametin boyutlarını daha büyütmüştür. Şimdi gözler Cumhurbaşkanı’ndadır. Bakanlar bir yana ben Cumhurbaşkanı’ndan bu konuda bir açıklama ve açık tutum bekliyorum. Eğer bu suskunlukla geçiştirilir veya diğer ortağın yaptığı çerçevede bir tutum ortaya konulursa o zaman tablo daha karanlık ve ağır hale gelecektir.

Bunun ne anlama gelebileceğini de Türkiye’nin yakın tarihinden pek çok ders ile biliyoruz. Türkiye’de bir Anayasa varsa, hala hukuktan söz ediliyorsa bu tür tehditlerin toplumun tamamını sindirmeye, yönelik tehlikeli gelişmelere kapı açan vahim gelişmelere kapı açan vahim olaylardan biri olduğunu hepimiz kabul etmek ve tavır koymak zorundayız.

Tam da adalet ve demokrasi reformundan bahsedilirken, böyle bir tehlikeli gelişmenin önünde durmaması iktidarın niyetinin reform olmadığını gösteriyor. Bir açıklama yapmak ve bu gelişmeye karşı tavır koymak en başta Cumhurbaşkanına düşüyor. Çünkü tehdit mektubunda kendi adı da anılmaktadır.

Cumhurbaşkanı ve kabine üyeleri ne yaparsa yapsın, bize düşen bu tehlikeye karşı bütün demokrasi güçleri ile birlikte daha kararlı mücadele etmektir. Daha vahim gelişmeler olmaması için en büyük görev demokrasi güçlerine düşmektir.

Yakın zamanda tüm partileri ziyaret edeceklerini açıklayan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’ndan partilerine görüşme talebi gelip gelmediği sorulan Sancar, henüz bu yönlü bir talep almadıklarını açıklayıp, “Gelince zaten değerlendirip, cevabımızı vereceğiz” dedi.

Anayasa tartışmaları

Sancar’a gündemdeki yeni Anayasa tartışmaları ve muhalefet partilerinin bu konuda bir araya geldiği yönündeki iddialar da soruldu.

Sancar’ın bu soruya yanıtı şöyle oldu:

Arkadaşlarımız orada neler yaşandığını, bu spekülasyon konusu yapılan toplantıları anlattılar. Önemli olan şudur. Anayasa dediğimiz şey, bir toplumsal sözleşmedir. Toplumun en geniş kesimlerinin katılmasıyla hazırlanmalıdır. Gündeme getirilen o toplantıda bir Anayasa çalışmasının söz konusu olmadığını taraflar açıkladılar. Fakat olabilir de.

Muhalefetteki 4 partinin değil, olabilecek en geniş katılımla anayasa tartışmalarının yürütülmesini doğru ve gerekli buluyoruz. Bu olay üzerinden kapsamlı ve geniş katılımlı Anayasa arayışlarının itibarsızlaştırılmasını reddediyoruz.

2011’de TBMM’de grubu bulunan bütün partilerin eşit katılımıyla bir anayasa yapım çalışması yürütülüyordu. Yapılması gereken bunun ötesine geçmektir. Anayasa yapım süreci ile ilgili temel ilkelerinin en geniş katılımla yapılması çağrısını şimdi de yapıyoruz, geçmişte de yaptık.

Ben hiçbir muhalefet partisinin bu manipülasyonlara prim vermemesini özellikle bekliyorum. Bu tartışmaların amacı elbette belli partilerin içinde sorunlar yaratmak olabilir. Fakat meselenin kendisi bunun çok ötesine geçen önümüzdeki dönem demokrasi, hukuk devleti ve adalet konularının daha geniş bir muhalif platformun oluşturulması ihtiyacıdır. Asıl ihtiyaç budur.

Bunun karşılanması için sözü edilen toplantının daha somutlaştırılmış ve genişletilmiş halinin yapılması lazım. Bunun dışında yapılan spekülasyonları ve operasyonları çok fazla büyütmemek ve ciddiye almamak lazım. Asıl ihtiyacın belirttiğim çerçevede tartışılması lazım. Çağrımız bundan ibarettir.


Haberi Mezopotamya Ajansı‘ndan derledik.



Önceki Haber
İstanbul’da 'yetersiz bakiye' dönemi bitti
Sonraki Haber
AB'den Türkiye'ye 'zaman tükeniyor' uyarısı