Ana SayfaGüncelSavcı Şenyaşarları suçlu buldu: Fadıl Şenyaşar için 150 yıla kadar hapis istemi

Savcı Şenyaşarları suçlu buldu: Fadıl Şenyaşar için 150 yıla kadar hapis istemi

HABER MERKEZİ – Suruç’ta Şenyaşar ailesinin üç ferdi dahil dört kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin açılan davada mütalaasını veren savcı, saldırıda babası ve kardeşlerini kaybeden, kendisi de yaralanan Fadıl Şenyaşar’a 150 yıla kadar hapis istedi. Ailenin avukatı “Dosyayı tefrik ederek, Yıldız ailesinin aklanacağı Şenyaşar ailesinin mağdur edileceği belliydi” dedi.

Urfa’nın Suruç ilçesinde, Haziran 2018’de AKP’nin Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu Şenyaşar ailesinin üç ferdi dahil dört kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin açılan davanın dördüncü duruşması, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Saldırıda eşini ve iki oğlunu yitiren anne Emine Şenyaşar, tutuksuz yargılanan oğlu Ferit Şenyaşar ile kimi aile üyeleri duruşma salonundaki yerlerini aldı.

Ailenin avukatları ile birlikte Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Urfa ve Antep Barosu’na bağlı avukatlar salonda hazır bulundu.

Duruşmaya, Yıldız ailesinden kimi kişiler ve avukatları da katıldı.

Duruşmayı takip etmek üzere adliyeye gelen basın mensupları ile HDP Milletvekilleri Nuran İmir, Hişyar Özsoy ve partili eski vekil Behçet Yıldırım’ın pandemi gerekçesiyle duruşma salonuna girmelerine ise mahkeme heyeti kararı ile izin verilmedi.

Saldırıda yaralı olarak kurtulup, sonrasında tutuklanan Fadıl Şenyaşar, duruşmaya tutuklu bulunduğu Elazığ Kapalı Cezaevi’nden, Enver Yıldız ise Osmaniye Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBIS) aracılığı ile katıldı.

Fotoğraf: MA

Enver Yıldız’a 12 yıla kadar hapis istemi

Sanık savunmalarının alınması ile başlayan duruşmada mahkeme heyetinin bir kez daha değiştiği görüldü.

Savunmalardan sonra mütalaa için söz savcıya verildi.

Savcı mahkemeye sunduğu 17 sayfalık mütalaada, tutuklu Fadıl Şenyaşar için bir kez “kasten öldürme” ve sekiz kez “kasten öldürmeye teşebbüs” ile 150 yıla kadar hapis cezası istedi.

Aynı savcı Enver Yıldız için ise ağır tahrik ile öldürmeden 12 yıla kadar hapis cezası istedi.

Savcı Ferit Şenyaşar, Kenan, Abdurrahman, Mustafa, Nihat ve Süleyman, Ali, Mehmet ile İbrahim Yıldız, İbrahim Halil ve Mehmet Şimşek için ise ‘basit insan yaralamadan’ ceza istedi.

“İddianamenin taraflı olduğu gibi mütalaada aynı”

Şenyaşarların dava avukatları savcının mütalaasına karşılık savunma için mahkemede ek süre talep etti.

Verilen mütalaaya “kopyala yapıştır” eleştirisini getiren Şenyaşarların avukatı Hidayet Emmek, Enver Yıldız’ın yakalanmadan önce tape kayıtların savcıyı beklediğini ve daha sonra gelip teslim olduğumu hatırlattı.

2 yıl boyunca aranan kişi gelip teslim oluyor. Ve aynı savcı sübjektif bir iddianame hazırladı. Biz Enver Yıldız gelecek dediği savcının bu iddianameyi hazırladığını düşünüyoruz.

Bugün verilen mütalaa ile savcının hazırladığı iddianame aynı. Kes yapıştır. İddianamenin taraflı olduğu gibi mütalaada aynıdır.

Mütalaanın kabul edilemez olduğunu vurgulayan dava avukatı Gökhan Dayık, “Kendin çal kendin oyna durumu var.  Adalet talebi karşılanmadı. Kafalarını kuma gömmüşler” dedi.

“Alelacele davayı kapatmaya çalışıyorlar”

Dava avukatı Metin Özbadem okunan mütaalanın iddianameden de “kötü” olduğunu vurguladı ve ekledi:

İddianamede ağır tahrik diye bir şey yok. Ama mütalaada var. Enver Yıldız bir kez adam öldürmekten ceza istendi. Ağır tahrik hükmü ile. Savcının istediği ceza onaylanırsa Yıldız’ın alabileceği azami ceza 12 yıl olur. Savcı ilk haksız hareketin Şenyaşarlardan geldiğini kabul ediyor.

Esas haksız hareketin Yıldızlardan geldiği bellidir. Kardeşlerine korumaya yönelen Fadıl için en az müebbet hapis ve 8 kişiyi de kasten öldürmek iddiası ile ceza istedi. Ek soruşturma taleplerimiz ise hep reddedildi. Bu şekilde alelacele davayı kapatmaya çalışıyorlar.

Aile avukatı Bülent Duran ise şunları söyledi:

Dosyayı tefrik ederek, Yıldız ailesinin aklanacağı Şenyaşar ailesinin mağdur edileceği belliydi. Biz bundan kaygılıydık. Adil yargılama süreci adil işletilmedi ve işlettiriliyor. Bu dosyanın üzeri kapatılmaya çalışılmakta. Bu kabul edilemez.

Bakın Şenyaşarların iş yerine ikinci saldırı emrini veren Süleyman Yıldız müşteki olarak duruşmaya katıldı. Bu, mahkemenin adil yürütülmediğinin en büyük örneğidir. Bu saldırılar yaralamaya yönelik olarak geçiyor. Bu kişi sanık olarak bile yargılanmıyor.

Mahkeme heyeti dava avukatlarının tüm taleplerini reddederek, Fadıl Şenyaşar ile Enver Yıldız’ın tutukluluk halinin devamına, avukatların ek savunma talebi üzerine bir sonraki duruşmayı karar duruşması olarak 25 Aralık tarihine bıraktı.

Ne olmuştu?

14 Haziran 2018’de Urfa’nın Suruç ilçesinde, AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın ‘seçim gezisi’ esnafa saldırıya dönüşmüştü.

Yıldız’ın yakınları ile korumalarının işyeri ve akabinde hastanedeki saldırıları neticesinde esnaf Hacı Esvet Şenyaşar, çocukları Adil ve Celal Şenyaşar hayatını kaybetmişti. AKP’li vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız da olayda yaşamını yitirmişti.

Yaşanan olayın ardından hakkında yakalama kararı bulunan şüpheli Enver Yıldız, saldırıdan 15 ay sonra tutuklanmıştı. Olayda babası ve kardeşlerini kaybeden, kendisi de yaralanan Fadıl Şenyaşar da hala cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Ayrıca Şenyaşar ailesi bu cezasızlıktan kaynaklı Suruç’taki ev ve dükkanlarını boşaltmak zorunda kalmıştı.

Olaydan 18 ay sonra ise sadece işyerinde yaşananlara ilişkin dava açılmıştı.

Şenyaşar ailesine dönük saldırının yaşandığı hastane boyutuna yer verilmeyen iddianamede, tutuklu Fadıl Şenyaşar ve yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 13 kişiye, “öldürme, öldürmeye teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, ateşli silah bulundurma” gibi suçlamalar yöneltilmişti.

İddianame, Urfa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, dava ‘güvenlik gerekçesi’ ile Malatya’ya nakledilmişti.


Karınca, Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
Kendisinden boşanan kadını öldürdü
Sonraki Haber
AYM Başkanı Arslan: Masumiyet karinesi mutlak bir temel haktır