Ana SayfaGüncelSurp Digin Kilisesi yıkılmakla yüz yüze

Surp Digin Kilisesi yıkılmakla yüz yüze

HABER MERKEZİ – Van Çatak’taki Surp Digin Kilisesi bakımsızlıktan dolayı yıkılmakla yüz yüze. Bölge sakinleri, definecilerin tahrip ettiği kilisenin restore edilmesini istiyor.

Van’ın Çatak ilçesine bağlı Elmacı mahallesinde bulunan Surp Digin Kilisesi yıkılmakla yüz yüze bırakıldı.

Kilisenin etrafının zamanla toprakla dolduğu görülürken, duvarları ve kubbesinde ise çökme yaşandığı gözlemleniyor.

İçerisinde defineciler tarafından kazıların yapıldığı kilisenin uzun yıllar boyunca köylüler tarafından ise ahır olarak kullanıldığı belirtiliyor.

1915’ten sonra köye yerleştiklerini anlatan bölge sakinleri, eski Ermeni evlerinin yıkıldığını, kendi evlerini de bu nedenle kilisenin çevresine yaptıklarını söylüyor.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan bölge sakinlerinden Remzi Kartal, “Biz kilisenin restore edilerek onarılmasını istiyoruz. Her sene bir parçası dökülüyor. Bölgede çok kar yağdığından her sene tahrip oluyor. Bu nedenle Turizm ve Kültür Bakanı’na sesleniyoruz: bu tarihi yapıyı onarsınlar” diyor.

Köyde yaşayan Ahmet Tuci de şunları söylüyor:

Cami bizim için nasıl kutsalsa, kilise de Ermeniler için ibadet açısından önemli bir değerdir. Köyümüzde bulunan kilise çok eski bir tarihlidir. Biraz bakımsız kalmış. Bakımı yapılırsa daha sağlam ve güzel durur. Bu kiliseye eskiden çok papaz gelip konaklarmış. Kervanlar buraya gelip ibadetlerini yaparlarmış. Eskiden kilise daha sağlam ve iyiydi. Kim gelse define var diyerek yıkım gerçekleştirdi. Bilmeyen insanlar nedeniyle bu hale geldi. Ziyarete açılması için yeniden restore edilmesini istiyoruz.

Ermenilere ait kaynaklarda 9’uncu yüzyılda yazılmış olan “Badmutyun Sırpots Hıripsimyants”ta (Hıripsime ve Azizelerin Hikâyesi) anlatılan azizelerin seyahatlerinde bir durak noktası olarak yer alan kilisenin çok eski zamanlarda Meryem Ana’ya yapılmış bir ithafa işaret ettiği yer alıyor.

Kilisenin 1895 ve 1915’teki katliamlarda yağmalandığı bilgisinin de yer aldığı kaynakta kilisenin, Haç şeklinde, dört yapraklı yonca (taraktonoz) planlı, sütunsuz, üzerinde her iki ekseni de 11,5 metre uzunluğunda olan bir piramidin bulunduğu sekizgen bir kubbe kasnağına sahip olduğu bilgisi mevcut.

Yine kilisenin 7’nci yüzyılda inşa edildiği, 9’uncu yüzyılda ise genişletildiği belirtilirken, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından yağmalandığı bilgileri yer alıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Berivan Kutlu: Gözaltında ülkeyi terk etmemi dayattılar
Sonraki Haber
Akademide cinsiyetçilik: 13 üniversitede hiç kadın profesör yok