Ana SayfaGüncelTabip Odası’ndan İstanbul için acil “kapanma” çağrısı

Tabip Odası’ndan İstanbul için acil “kapanma” çağrısı

HABER MERKEZİ – Hükümetin salgın politikasının tamamen çöktüğünü ve İstanbul’un Wuhan’ı geride bıraktığını belirten İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, İstanbul için acil “kapanma” çağrısı yaptı ve alınması gereken diğer önlemleri sıraladı.

İstanbul Tabip Odası, Covid-19 salgınına karşı mücadelede yaşanan eksikliklere dikkat çekmek amacıyla yaptığı açıklamada, alınması gereken önlemleri sıraladı.

Tabip Odası Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, salgının alınmayan önlemler nedeniyle kontrolden çıktığını söyledi.

Küçükosmanoğlu, salgın sürecinde yaşamını yitiren ve hastalanan sağlık emekçilerine dikkat çekmek amacıyla Türkiye genelinde yarından itibaren beş gün boyunca saat 21.00’de ışık yakma ve kapama eylemi gerçekleştireceklerini duyurdu.

Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu ise hükümetin salgın politikasının bütünüyle iflas ettiğini belirterek, İstanbul için acil “kapanma” çağrısı yaptı.

Ömeroğlu, gerçek vefat sayılarının Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilerin yaklaşık üç katı olduğunu belirterek, “En ağır bedeli ise Sağlık Bakanı’nın daha salgının başlangıcında ‘Türkiye’nin Wuhan’ı’ olarak tanımladığı, bugün ise Wuhan’ı geride bırakmış olan İstanbul ödüyor. İstanbul Tabip Odası olarak, meslektaşlarımızdan topladığımız bilgiler ve sahadaki gözlemlerimiz durumun nasıl bir vahamet kaybettiğini gösteriyor” dedi.

Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, hastanelerin durumuna ilişkin ise şu bilgileri paylaştı:

Ambulanslar Covid-19 hastalarını taşımaya yetişemiyor, hastalar saatlerce sedyelerde bekletiliyor. Hastanelerde mevcut servisler yetmiyor, her gün yeni yeni Covid-19 servisleri açılıyor. Servise yatması gereken birçok hasta yeterli yatak olmadığı için acillerde tutuluyor. Yoğun bakımda yatması gereken birçok hasta acillerde ya da servislerde bekletilip yoğun bakım yataklarının ‘boşalması’ bekleniyor.

Sadece Covid-19 hastaları değil, diğer hastalar da servis, yatak, yoğun bakım sıkıntısı yüzünden sağlık hizmeti alamıyor. Kamu hastaneleri ihtiyaca cevap veremediği için devreye sokulan özel hastaneler Covid-19 hastalarını ancak ücret karşılığında kabul ediyor. Bütünüyle İlçe Sağlık Müdürlükleri’nin üzerine yıkılmış olan filyasyon çalışmaları vakaların ancak çok az bir bölümüne yetişebiliyor.

Alınması gereken önlemeler

İstanbul’da sağlık kurumlarının kötü bir durumda olduğunu dile getiren Ömeroğlu, kentte alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

  • Etkin bir filyasyon çalışması için birinci basamak sağlık hizmetlerindeki Aile Hekimliği-İlçe Sağlık Müdürlüğü ikiliği kaldırılmalı, Aile Sağlığı Merkezleri hızla bölge tabanlı olarak organize edilmeli.
  • Dünya Sağlık Örgütü’nün başından beri önerdiği gibi çok sayıda test yaparak hastalık tanısı konanlara katı bir izolasyon uygulanmalı, evde izolasyon koşullarının sağlanamadığı durumlarda yerel yönetimlerle de işbirliği yapılarak barınma olanakları sağlanmalı.
  • Özel hastanelerin Covid-19 hastalarından para talep etmesine hiçbir şekilde göz yumulmamalı. Kamu sağlık kurumlarının ihtiyaca cevap veremediği her durumda özel hastaneler Sağlık Bakanlığı’nın kontrolüne geçirilmeli, yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız olmalı.
  • Covid-19 dışı hastaların aylardır ertelemek zorunda kaldıkları sağlık hizmeti ihtiyacı daha fazla bekletilemez. Bölge ve nüfus özellikleri dikkate alınarak ‘pandemi dışı hastaneler’ belirlenmeli ve ilan edilmeli.
  • Covid-19 pandemisinin oluşturduğu istihdam ihtiyacı göz önüne alınarak KHK ile ihraç edilmiş ve ataması yapılmayan hekimler/sağlık çalışanları acilen göreve başlatılmalı; aylardır pandemi mücadelesi nedeniyle yorgun düşmüş sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve özlük hakları hızla düzeltilmeli.
  • Bugüne kadar izlenen eksik, yanlış, tutarsız uygulamalara derhal son verilmeli, acilen aklın ve bilimin ışığında açık, şeffaf, güvenilir, toplumun bütün kesimlerinin katılımına açık yeni bir salgın politikası oluşturulmalı.




Önceki Haber
Birlikte olduğu kadını darp eden Sermiyan Midyat hakkında 8 yıla kadar hapis istemi
Sonraki Haber
Arzu Kol'u öldüren Deniz Sabancaoğlu'na ağırlaştırılmış müebbet