Ana SayfaDünyaTrump için yolun sonu gözüktü: Manipülasyona başvuruyor

Trump için yolun sonu gözüktü: Manipülasyona başvuruyor

HABER MERKEZİ – ABD Başkanlık seçimlerinde Joe Biden, sayımın sürdüğü dört eyaletin herhangi birinde kazanması halinde ABD’nin yeni başkanı olacak. Kazanma şansını iyiden iyiye yitiren mevcut başkan Donald Trump ise sayımların durdurulmasını zira usulsüzlük yapıldığını ileri sürüyor. Ancak başvurduğu tüm mahkemeler bu iddiaların gerçeği yansıtmadığına karar verdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 59’uncu başkanlık seçiminde Demokratların adayı Joe Biden ile mevcut başkan, Cumhuriyetçi aday Donald Trump arasında kıyasıya bir yarış yaşanıyor.

3 Kasım günü sandık başında oy verme işleminin yapılmasıyla tamamlanan süreçte, halen yeni başkanın kim olacağı netleşmedi.

Başkan seçilebilmek için gerekli olan 270 Seçici Kurul üyesine şu ana kadar hiçbir aday ulaşamadı.

Ancak sandık çıkış sonuçlarına göre Biden, Trump’ın önünde götürdüğü yarışta başkanlığı kazanmaya çok daha yakın.

Kritik eyaletlerde fark kapanıyor

Zira Demokratların adayı Biden, 264 delege sayısına ulaştı ve şuanda sayımın sürdüğü Georgia, Nevada, Arizona ve Pennsylvania eyaletlerinden herhangi birini kazanması halinde 270 delege sayısının üzerine çıkıyor.

214 delege kazanabilen Trump’ın ise bir tek şansı var o da bu dört eyalette de birinci gelmek.

Ancak Trump, sandıkların açılmasından itibaren önde götürdüğü Georgia eyaletinde oy farkının 2 bine kadar düşmesine engel olamadı. Eyalette açılan sandık oranı yüzde 99’u buldu.

Kritik öneme sahip 20 delegeli Pennsylvania eyaletinde ise Joe Biden, Donald Trump ile arasındaki oy farkını 50 bin seviyesine kadar düşürdü.

Oyların yüzde 95’inin sayıldığı eyalette, Biden’in farkı kapatabileceği tahmini yapılıyor.

Sonuçların merakla beklendiği eyaletlerden Pennsylvania’da kazanan ismin perşembe günü yerel saatle akşama doğru (Avrupa saatine göre cuma sabahı) netleşebileceği belirtiliyor.

Trump kanıt göstermeden ‘usulsüzlük var’ dedi

Sandıktan beklediği sonuçları alamayan Donald Trump, Türkiye saatiyle sabaha karşı 02.00’da basının karşısına çıktı.

ABD Başkanı oyların hala sayıldığı Pennsylvania eyaletinde büyük bir hile yapıldığını ve kendisinin kandırıldığını ileri sürdü.

Trump, oyların sayıldığı bölgelere yaklaştırılmadıklarını söyleyerek, şu iddiaları sıraladı: “Oyların nasıl sayıldığını gözlemleyemiyoruz. Kampanya görevlilerimiz dürbünle dahi oyların nasıl sayıldığını göremiyor. Büyük bir farkla önde giderken aradaki fark giderek azalıyor. Nasıl oluyorsa Biden için bir yerlerden oy buluyorlar. Demokratlar seçime hile karıştırıyorlar. Michigan’daki oy sayma işleminde usulsüzlükler yapıldı. Seçmenleri sandıklardan uzak tutmaya çalışıyorlar. Seçimleri çalma girişimiyle karşı karşıyayız. Ancak bunun olmasına izin vermeyeceğiz.”

Trump öne sürdüğü bu iddialarıyla alakalı hiçbir delil ortaya koymadan, gazetecilerin sorularını cevapsız bırakarak konuşmasını bitirdi.

CNN: Trump içler acısı

Trump’ın konuşmasının hemen ardından durumu değerlendiren CNN sunucusu Jake Tapper şu ifadeleri kullandı: “ABD için çok üzücü bir gece. Bir ABD Başkanı’nın elinde hiçbir delil olmadan seçimlere hile karıştırıldığını iddia etmesi demokrasiye bir saldırıdır. (Trump) bizlere adeta bir yalanlar şöleni sundu. Seçimleri çalıyorlar diye yalan üzerine yalan konuşuyor. Söyledikleriyle ilgili hiçbir kanıtı yok. Bu doğru değil. Bu çok çirkin ve doğrusunu söylemek gerekirse içler acısı.”

Biden yanıt verdi: Demokrasimizi kimse elimizden alamaz

Trump’ın basın açıklamasının ardından Joe Biden, Twitter’dan açıklamalarda bulundu.

Biden, “Hiç kimse demokrasimizi elimizden alamayacak. Ne şimdi ne de başka bir zaman. Amerika demokrasi hususunda çok yol kat etti, çok savaşlar verdi ve bu günlerlere gelmek için uzun süre dayandı” ifadelerini kullandı.

Mahkemeden Trump’ın başvurusuna ret

Bu arada Trump’ın usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla sayımın durdurulması talebiyle başvurduğu Pennsylvania yargısı, Trump’ın avukatlarının iddialarının temelsiz olduğuna karar verdi.

Daha önce Michigan ve Georgia eyaletlerindeki oy sayımlarında usulsüzlük olduğu yönündeki başvurular da eyalet mahkemelerince reddedilmişti.

Pennsylvania mahkemesinin, şehir konseyiyle yaptığı görüşmelerde, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi seçim görevlilerine adil davranıldığı, her iki tarafın da yaklaşık 2 metre uzaklıktan oyların sayılmasını izlemelerine izin verildiği hükmüne varıldı.

Twitter’dan Trump’a ‘manipülasyon’ etiketi

Öte yandan Trump’ın Twitter üzerinden paylaştığı son 6 paylaşımdan 5’i manipüle bilgi ve yanlış yönlendirme yapabileceği gerekçesiyle Twitter tarafından etiketlendi.

Trump’ın etiketlenen paylaşımlarından birinde şu ifadelerin yer aldığı bir video paylaşıldı: “Eğer geçerli oylar sayılırsa kolayca kazanırım. Ancak geçerli olmayan oylar sayıldığı taktirde, seçimi bizden çalabilirler. Arizona ve Pennsylvania gibi eyaletlerde oylar sayılırken gözlem yapmamıza izin verilmiyor.”




Önceki Haber
Diyarbakır'da ev baskınları: 26 öğretmen gözaltında
Sonraki Haber
Devrimci Partili avukat Sinan Varlık gözaltına alındı