Ana SayfaGüncelUğur Kaymaz ve Musa Anter pankartı basan reklamcıya 2 yıl hapis

Uğur Kaymaz ve Musa Anter pankartı basan reklamcıya 2 yıl hapis

HABER MERKEZİ – Mardin’de reklamcılık yapan Şerafettin Aslan ve dönemin MEYADER Derik İlçe Eşbaşkanı Abidin Esen’e, 2015 yılında siyasi parti, dernek ve sivil toplum örgütlerinin talebi üzerine basılan pankartlar gerekçe gösterilerek 2 yıl 1’er ay hapis cezası verildi.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2015 yılında başlatılan soruşturma kapsamında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenler Derneği (MEYADER) Derik İlçe Eşbaşkanı Abidin Esen ve Reklamcı Şerafettin Aslan hakkında “örgüte yardım etmek” iddiasıyla 2018 yılında iddianame hazırlandı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre iddianamede reklamcı Şerafettin Aslan, derneğin talebi üzerine yaşamını yitiren bir YPG’linin cenaze töreni için ücret karşılığında hazırlanan pankartları basmakla suçlandı.

Ayrıca siyasi parti, sivil toplum örgütleri ve derneklerin basın açıklamalarında kullanılmak üzere ücret karşılığı hazırlanan pankartlar ise delil olarak yer aldı.

İddianamede, Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde suikast sonucu öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğraflarının bulunduğu pankart ile 4 Eylül 1993 tarihinde “faili meçhul” bir şekilde hayatını kaybeden Halkın Emek Partisi (HEP) Milletvekili Mehmet Sincar’ın cenaze töreni için hazırlanan pankartlar da delil olarak gösterildi.

Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) ilçe örgütleri için hazırlanan tabelalar ve babası Ahmet Kaymaz ile birlikte 13 kurşun ile öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın fotoğraflarının bulunduğu pankartlar da suç unsuru olarak gösterildi.

İddianamede, Uğur Kaymaz ve Ahmet Kaymaz için “Mardin Kızıltepe’de ölen” ifadesi kullanılırken, Musa Anter fotoğrafı da “sözde siyasal Kürt hareketinin mimarlarından olan Musa ANTER isimli şahsın fotoğrafının yer aldığı” ibaresiyle suçlama konusu yapıldı.

Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 yılı aşkın süren yargılamanın karar duruşmasında, savcılık tekrar ettiği mütalaasında örgütün hiyerarşik yapısına dahil oldukları yönünde Aslan ve Esen hakkında herhangi bir delile ulaşılamadığını belirtti.

Savcı bunun yanı sıra, “örgütün propagandasını yapmak maksadıyla kullanılabilecek, örgüt talimatları doğrultusunda gerçekleşecek gösteri ve yürüyüşler sırasında kullanılabilecek nitelikteki pankart, yaka fotoğrafları, branda ve benzeri eşyaların basılarak üretimini yapmak ve basılan bu eşyaların nakil ve dağıtımını sağlamak şeklindeki eylemleriyle silahlı terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım etme suçunu işledikleri”ni de iddia etti.

Bunlara karşın Şerafettin Aslan savunmasında, ticari işletme olduklarını, parasını ödeyenlerin taleplerine göre basım yaptıklarını, bir örgüte yardım ve yataklık gibi bir amacının bulunmadığını belirterek, emniyete başvuru gerektiren işlemlerde başvuru yaptıklarını, yasal olup olmadığının emniyeti ilgilendirdiğini söyledi.

Mahkeme heyeti, reklamcı Aslan ile dönemin MEYADER İlçe Eşbaşkanı Esen hakkında “suçun işleniş biçimi, suç konusunun önem ve değeri, neticenin ağırlığı, sanığın kusurunun ağırlığı ile güttüğü amaç ve saiki nazara alınarak” gerekçeleriyle “örgüte yardım etme” unsurlarının oluştuğunu ifade ederek, 2 yıl 1’er ay hapis cezası verdi.




Önceki Haber
Karabağ'da savaşı sona erdirecek anlaşma imzalandı
Sonraki Haber
Güvenli gıdaya erişim için bir adım