Ana SayfaGüncelVan’da tutuklanan gazetecilerin tutukluluğu AYM’ye taşındı

Van’da tutuklanan gazetecilerin tutukluluğu AYM’ye taşındı

HABER MERKEZİ – Van’da yaptıkları haberler nedeniyle tutuklanan gazeteciler Adnan Bilen, Cemil Uğur, Şehriban Abi ve Nazan Sala için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapıldı.

Van’ın Çatak ilçesi kırsalında operasyona çıkan askerler tarafından 11 Eylül’de gözaltına alındıktan sonra işkenceye uğrayıp helikopterden atılması sonucu yaşamını yitiren Servet Turgut ile ağır yaralanan Osman Şiban’ın haberiyle alakalı olarak Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehbiran Abi ve gazeteci Nazan Sala, 9 Ekim’de çıkarıldıkları mahkemece “devlet aleyhine toplumsal haberleri yapmak” gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Gazetecilerin hukuki temsilini üstlenen Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) avukatları, dört gazetecinin tutukluluğunu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı.

Başvuruda, gazetecilerin “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nı ihlal edildiğini belirtti. Gazetecilerin haksız ve hukuka aykırı olarak gözaltına alınıp tutuklandığını ifade eden avukatlar, gazetecilerin tutukluluk sebebinin mesleki faaliyetleri olduğu ve bu durumun gazetecilerin ifadesi alınırken suç unsuru olarak sunulan kitap, gazete ve haber notlarından oluşan fiziki deliller tarafından da açıkça ortaya konduğu anlatıldı.

Tutuklama kararının arkasında yatan gerçek sebebin Van’da gözaltına alınan yurttaşların yaşadığı işkencenin sebep olduğu kamuoyu tartışması olduğunu vurgulayan avukatlar, gazetecilerin haber yapmasının hükümet yetkililerini rahatsız ettiği kaydedildi.

  Görgü tanığı valiliği yalanladı: Helikoptere bindirilene kadar sağlıklıydılar
  Servet Turgut yaşamını yitirdi
  Gazeteci Uğur: Talimat üzerine tutuklandık, mesleğin onuruna sahip çıkacağız
  Van’da tutuklanan gazetecilerin tutukluluk itirazına ret



Önceki Haber
JinNews’e 13. kez engel
Sonraki Haber
DTK soruşturması: Gözaltına alınan avukatlardan 21'i serbest