Ana SayfaGüncelYönetmen Fernando Solanas hayatını kaybetti

Yönetmen Fernando Solanas hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Arjantinli sosyalist yönetmen Fernando Solanas, Covid-19 nedeniyle tedavi gördüğü Paris’te 84 yaşında hayatını kaybetti. “Üçüncü Sinema” hareketinin kurucularından olan Solanas, “Kızgın Fırınların Saati”, “Güney”, “Yolculuk” gibi filmlere imza atmıştı.

Arjantinli yönetmen Fernando Solanas, hayatını kaybetti.

84 yaşındaki Solanas’ın Covid-19 nedeniyle tedavi gördüğü Fransa’nın başkenti Paris’te tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği bildirildi.

Fernando Ezequiel ‘Pino’ Solanas hakkında

‘Kızgın Fırınların Saati’

Arjantili film yönetmeni, senaryo yazarı ve politikacı Solanas, 16 Şubat 1936’da Buenos Aires’da doğdu.

Tiyatro, müzik ve hukuk eğitimleri alan Solanas, Octavio Getino ile birlikte Grupo Cine Liberaticion (Sinema Özgürlük Grubu) grubu altında çalışmalarını yürüttüler.

Getino ile birlikte 1960’ların devrimci hareketi içinde, anti-emperyalist mücadelede ulusal kültürün bir parçası olarak sinemanın önemli bir rol oynayacağını ifade ederek “Üçüncü Sinemaya Doğru” film hareketinin manifestosunu yazarlar.

Emperyalist güçler bilim, sanat ve sinemayı kendi ideolojileri doğrultusunda kullanırken Üçüncü Dünya uluslarının da bunun karşısında “militan” bir bilim, sanat ve sinemayı gerçekleştirmeleri gerektiğini belirtirler.

Üçüncü Sinema terimi de ilk kez bu manifestoyla kullanılmaya başlanır.

Solanas, Getino ve Sinema Özgürlük Grubu üyeleri 1966’da Kızgın Fırınların Saati (La Hora de los Hornos, 1968) filmini Arjantin’deki faşist askeri darbenin ardından büyük bir gizlilik içinde iki yıl boyunca çekimlerini bir “gerilla savaşı” gibi yürüterek çekerler.

Kolektif bir çalışmanın ürünü olarak doğan film, 4 saat 20 dakika uzunluğunda olup Arjantin’de “Sol Peronistler”in seçimle iktidara geldikleri 1973 yılına kadar da büyük bir gizlilik içinde gösterilir.

Birçok uluslararası festivalden ödüller alan film, dünyanın pek çok yerinde gösterilir.

Tangolar (El exilio de Gardel, 1985) Güney (Sur, 1988 / Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü alır), Yolculuk (El viaje, 1992), Bulut (La nube, 1998) ve Yağma Anıları (Memoria del saqueo, 2004), Hiç Kimselerin Onuru (La dignidad de los nadies, 2005), Aşkın Son Mevsimi (La última estación) gibi filmler imza atan Solanas, politika ile de ilgilenir.

‘Güney’

Perón’u destekleyen kampanyalarda etkinlik gösterir. Aşırı sağcılar tarafından tehdit edilir, oyuncularından birine suikast düzenlenir ve kaçırılma girişimine uğrar.

1976’da Paris’e sürgüne gönderilir ve 1983’te Arjantin’e geri döner.

Solanas, politik filmler yapmayı sürdürerek Arjantin Başkanı Carlos Menem’i açıkça eleştirir, bu eleştirilerinden üç gün sonra 21 Mayıs 1991’de ayaklarından altı defa kurşunlanır.

Solanas politikanın da içine girerek 1992’de Buenos Aires senatörlüğü için yüzde 7 oy alır. Ertesi yıl Arjantin Temsilciler Meclisi’ne Frente Grande’nin listesinden girer.

Ekim 2007’de Gerçek Sosyalist Parti’den başkan adayı olarak genel seçimlerde yüzde 1,58 oy olarak beşinci olur.

2009’da Buenos Aires’in Ulusal Temsilciler Meclisi’ne girer. 2013-2019 döneminde de Buenos Aires Ulusal Senatörü olarak seçilir.




Önceki Haber
Kastamonu'da yangın: Köydeki 10 ev yandı
Sonraki Haber
Bakan Kurum: İzmir'de acil yıkılacak bina sayısı 309