Ana SayfaDünyaYunanistan’da salgında ikinci dalga: Yeni karantina süreci başlıyor

Yunanistan’da salgında ikinci dalga: Yeni karantina süreci başlıyor

ATİNA – Corona virüsü salgınında vaka sayılarının rekor düzeylere ulaştığı Yunanistan’da ikinci kez ülke genelinde karantina ilan edildi. Yeni kısıtlamalar 30 Kasım’a kadar sürecek.


Haber: Çağdaş Kaplan


Covid-19 salgınında ilk vakanın 26 Şubat’ta tespit edildiği Yunanistan’da pozitif vaka sayıları her geçen gün artıyor.

20 Ekim’de günlük pozitif vaka sayılarının hızlı bir sıçrayışla 667’ye yükseldiği ülkede, bu tarih salgının ikinci dalgasının başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Dün ülkede 2 bin 646 yeni vaka tespit edilirken, 18 kişi de Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Virüse yakalananların toplam sayısının 46 bin 892’ye, hayatını kaybedenlerin sayısının ise 673’e yükseldiği ülkede hükümet yeni karantina kararı aldı.

Sabah saatlerinde Başbakan Kyriakos Mitsotakis tarafından açıklanan yeni önlemlere göre, 7 Kasım’dan 30 Kasım’a kadar ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Ülkede 3 hafta boyunca yalnızca market, eczane ve paket servisi yapan işyerleri açık olacak.

Ortaokul, lise ve üniversitelerin de 30 Kasım’a kadar kapalı olacağı ülkede yalnızca ilkokul ve ana okulları açık kalacak.

Yeni karantina önlemleri kapsamında kapalı ve açık tüm alanlarda maske takma zorunluluğu da getirildi.

Eczane, market ve fırın gibi yerlerden ihtiyaçlarını karşılamak isteyenler “13033” numaralı hatta isim/soyisim, adres, sokağa çıkma nedeni ve gideceği adresin bilgilerini içeren bir SMS atarak sokağa çıkabilecek.

Mitsotakis: Sert önlemleri tercih ettim

Mitsotakis on coronavirus: 'Complacency cannot be justified' | News | ekathimerini.com

Başbakan Mitsokakis, önlemleri açıkladığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Sert önlemler almayı seçiyorum. Birçok Avrupa ülkesi virüs yayıldıktan sonra bu önlemleri aldı. 3 gün içerisinde 50 yoğun bakım ünitesi doldu. Böyle devam etmesi durumunda bu sayı 1000 olacak. Bu durumda 150 yoğun bakım ünitesi yetmeyecek. Vatandaşlarımın hayatını tehlikeye atamam. Bu dalgayı durdurmak zorundayız.

Önlemler kapsamında karantina döneminde işten çıkartılanlar için aylık 800 euro ödeme yapılacak.

İşsizlik maaşı ödemeleri iki ay daha uzatılacak. Uzun dönem işsizlik maaşı ise 400 euro olarak belirlendi.

Muhalefet tepkili

Ülkedeki muhalefet ise hükümetin krizi yönetemediği görüşünde.

Muhalefet, ikinci karantina ilanını “hükümetin başarısız politikalarının itirafı” olarak nitelendiriyor. Ana muhalefet partisi SYRİZA bugün yaptığı açıklamada krizin faturasının topluma kesildiğini belirtti.

SYRİZA-İlerici İttifak basın sözcüsü Nasos Iliopoulos tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki yoğun bakım ünitelerinin sayısının düşüklüğüne dikkat çekildi:

Hükümet toplumun önceki dönem de kazandığı zamanı bilinçli bir şekilde boşa harcadı ve ikinci bir kilitlenmeyi önlemek için hiçbir şey yapmadı. İkinci bir tecritten kaçınmıyoruz fakat kesinlikle önlememiz gereken şey toplumsal çöküş ve sosyal iflastır.

Mülteci kamplarında durum ne?

Fotoğraf: Ekathimerininews

Virüs salgını sırasında ülkede en savunmasız kesim ise ya kapasitelerinin kat be kat üstünde nüfusa sahip olan kamplarda tutulan ya da hiçbir sosyal hak (konut ve maddi destek) verilmeden adeta sokağa terk edilen sığınmacılar.

100 bini aşkın sığınmacının bulunduğu ülkede, kamplarda kapasitelerinin üstünde sığınmacı tutulduğu için ise sosyal mesafeyi uygulamak neredeyse imkansız.

Lesvos Adası’ndaki Moria kampında çıkan yangının ardından Karatepe’de kurulan kapalı çadır kampa zorla gönderilen sığınmacılardan 250’sinin Covid-19 testi pozitif çıkarken, Samos Adası’ndaki 4 bin 300 nüfusun bulunduğu Vathy mülteci kampında ise 23 Ekim itibariyle 100’den fazla sığınmacıda Corona virüsü tespit edildi.

Chios Adası’ndaki 3 bin 800 sığınmacının tutulduğu VIAL kampında da durum diğer kamplardan farklı değil. Burada da 24 Ekim tarihi itibariyle 47 sığınmacıya Covid-19 tanısı konuldu.

İlk karantina

Yunanistan’da Covid-19 salgını nedeniyle ilk sokağa çıkma yasağı 23 Mart’ta ilan edilmiş ve 42 gün sürmüştü.

‘Normalleşme’ye dönüşün ilk aşaması bu yasağın bittiği 4 Mayıs tarihinde ilan edilmişti.

İkinci aşama ise 11 Mayıs’ta başlamıştı. Bu kapsamda, sokağa çıkma kısıtlamaları sürecinde kapalı kalan tüm işyerleri açılmış ve liselerde ders başı yapılmıştı.

Ülke 1 Haziran’dan sonra ise turizme açıldı. Bu tarihten itibaren ise günlük vaka sayılarında artış var.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Lahey’de yargılanan Kosova Cumhurbaşkanı Taçi istifa etti
Sonraki Haber
Erdoğan 1930’lardaki depreme gitti: CHP Sözcüsü’nün dedesi sorgulanmalı