Ana SayfaDünyaZorla gönderilme durduruldu, iltica prosedürü başlatıldı

Zorla gönderilme durduruldu, iltica prosedürü başlatıldı

BÜKREŞ – Romanya’da gözaltına alındıktan sonra dün zorla Türkiye’ye gönderilmeye çalışılan gazeteci Nuri Akman ve beraberindeki üç Kürt siyasi mülteci avukatları aracılığıyla iltica prosedürü başlattı. Akman’ın yarın alınacak ifadesinin ardından açık mülteci kampına alınması bekleniyor.


Haber: Çağdaş Kaplan


Romanya’da gözaltına alındıktan sonra dün zorla Türkiye’ye gönderilmeye çalışılan gazeteci Nuri Akman ile Kürt siyasi mülteciler Lokman Coşkun, Serbest Derin ve Serdar Bilgiç, başkent Bükreş’e bağlı Otopeni kasabasındaki Yabancılar Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edildi.

Burada avukatlara vekalet veren Akman ve beraberindekiler avukatları aracılığıyla iltica prosedürü başlattı.

Romanya’da süreci takip edenlerden alınan bilgilere göre bu işlem sonrası Akman ve beraberindekilerin Türkiye’ye iadeleri de durdurulmuş oldu.

Dört Kürt mültecinin yarın alınacak ifadelerinin ardından açık mülteci kampına sevk edilmeleri bekleniyor.

Akman, Coşkun, Derin ve Bilgiç, 13 Kasım’da Timișoara kentinde kaldığı otelde 50’ye yakın mülteci ile birlikte gözaltına alınmışlardı.

Gözaltına alınanlar önce aynı kentteki bir gözaltı merkezinde tutuldu ardından da dün iltica taleplerine rağmen yasadışı biçimde Bükreş Havalimanı’na götürülerek, Türkiye’ye iade edilmeye çalışıldı.

35 mülteci İstanbul uçağına bindirilerek Türkiye’ye gönderildi. Akman ve beraberindeki üç kişi ise daha önce Yunanistan’da siyasi iltica taleplerinin olduğunu belirterek uçağa binmemekte direndi.

Saatlerce elleri kelepçeli bir şekilde Romanya polisinin yasadışı uygulamasına direnen Akman ve beraberindekiler, oluşan kamuoyu ile devreye giren avukatların havalimanına gitmesi sonucu yasa dışı işlem engellendi.

Avukatların aktardığına göre Akman saatlerce polisin zor kullanmasına rağmen yasadışı uygulamaya karşı havalimanında direndi.

Nuri Akman

Nuri Akman, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hakkında açılan davalar nedeniyle ülkesini terk ederek 2019 yılının Ocak ayında Yunanistan’a geçmişti. Akman burada siyasi sığınma talebinde bulunmuştu. Yunanistan makamları Akman’ın bu talebine 2023 yılında iltica görüşmesi randevusu ile yanıt vermişti.

Bunun üzerine Akman, Yunanistan’da kendisi ile aynı hukuksuz uygulama ile karşılaşan diğer Kürt mültecilerle birlikte batı Avrupa ülkelerine ulaşmak üzere Yunanistan’dan çıkmıştı. Önce Makedonya’ya ardından Sırbistan’a geçen Akman, geçtiğimiz hafta başında Romanya’ya ulaşmış, 13 Kasım’da ise gözaltına alınmıştı.

Romanya’nın Türkiye ile işbirliği

Büyükelçi Aramaz Bakan Vela ile görüştü – Gazete Balkan

Öte yandan Türkiye’ye zorla geri gönderilen 35 kişi ile ilgili Romanya İçişleri Bakanlığı’ndan da yazılı açıklama geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada kullanılan ifadeler, geri göndermelerin Romanya ile Türkiye arasındaki “işbirliğiyle” sağlandığını ortaya koyuyor.

Açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Geri gönderme merkezinde bulundukları süre içerisinde atılması gereken tüm adımlar, seyahat belgelerinin elde edilmesi ve iade işlemlerinin tamamlanması sürecinde diplomatik misyon nezdinde işbirliği ve gerekliği girişimler yapılmıştır.”

35 kişinin aynı anda iade edilmesi ve gazeteci Akman’ın da yasadışı bir şekilde geri gönderilmeye zorlanmasının zamanlaması da dikkat çekiyor.

12 Kasım’da Romanya İçişleri Bakanı İon Marcel Vela, Türkiye’nin Romanya Büyükelçisi Füsun Aramaz tarafından ziyaret edilmişti. Bu ziyaretin ardından yapılan resmi açılamada ise görüşmede “iki ülke arasındaki ikili ilişkinin ana noktaları ve ortak menfaatlerin tartışıldığı” ve “iki ülke arasında polis ve jandarma yapıları düzeyinde ve acil durumlar alanında iyi işbirliğinin vurgulandığı” belirtilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Azerbaycanlı gazeteci Aslanov'a 'vatan hainliği'nden 16 yıl hapis
Sonraki Haber
İBB'ye göre Covid-19 için en riskli mahalleler