Ana SayfaGüncel10 Ekim Katliamı Davası’nın tüm mahkeme heyeti değiştirildi

10 Ekim Katliamı Davası’nın tüm mahkeme heyeti değiştirildi

HABER MERKEZİ – HSK kararnamesi ile 10 Ekim Katliamı Davası’nın tüm mahkeme heyetinin değiştirilmesine tepki gösteren 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu, “Davamıza daha da büyük bir inatla ve öfkeyle sahip çıkacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz” dedi.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) 24 Aralık 2020 tarihli kararnamesi ile 10 Ekim Katliamı Davası’nın savcısı dahil olmak üzere tüm mahkeme heyetinin değiştirildiği ortaya çıktı.

Söz konusu HSK kararnamesi, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararnamede, 324 adli yargı ile 61 idari yargı hakim ve savcılarının HSK tarafından yapılan görev değişiklikleri yer aldı.

Görev değişiklikleri arasında 10 Ekim Katliamı Davası’na bakan mahkeme heyetinin de bulunduğunu duyuran 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu, şu açıklamayı yaptı:

10 Ekim Ankara Katliamı davası, 7 Kasım 2016 tarihinde başlayarak 15 Aralık 2020 tarihli duruşmaya kadar Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, aynı mahkeme heyeti tarafından görülmüştür. Dava boyunca bir kez savcı değişikliği olmuş, 27 Kasım 2020 tarihinde ise mahkeme başkanı HSK Genel Kurulu tarafından Yargıtay’a üye olarak atanmış ve onun yerine heyetteki en kıdemli üye getirilmiştir.

Ne var ki bugün gelinen noktada, 24 Aralık 2020 tarihli HSK Kararnamesi ile duruşma savcısı da dahil olmak üzere heyetin tüm üyelerinin başka birimlere atanmış olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bu kararla 4 yılı aşkın süredir peşine düştüğümüz, katliamın sorumluları ile hesaplaşma inadımızın yargı ayağındaki tüm muhatapları siyasal iktidar tarafından tek tek dosyadan uzaklaştırılmıştır.

Bugün, yıllardır bu davanın takipçisi olan bizler, kamuoyu ilgisinden uzak tutulmaya ve ileri götürülmesine müsaade edilmeyeceği mesajı verilmeye çalışılan davamıza daha da büyük bir inatla ve öfkeyle sahip çıkacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.

Yeni atanacak olan hakimler, savcılar bu dosyayı sessizce kapatmaya çalışacaklarsa herkesçe bilinmelidir ki bizler 10 Ekim Ankara Katliamının hesabını sormaktan vazgeçmeyeceğiz. Bugüne kadar yılmadık, bundan sonra da yıldıramayacaksınız!

Müzakerelerin sona ermesiyle birlikte yeniden başlayan çatışmalı sürecin sonlanması için Türk Tabipler Birliği (TTB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ile Türk Mimar ve Mühendis Odalar Birliği (TMMOB) tarafından 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Gar Meydanı’nda ‘barış’ talebiyle miting geçekleştirilmek istenmişti.

Türkiye’nin 81 ilinden Ankara’ya gelen on binlerce insanın katılacağı mitinge yönelik IŞİD tarafından canlı bomba saldırısı gerçekleştirilmişti.

Katliamda 103 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce insan yaralanmış ve onlarca insanda kalıcı hasarlar meydana gelmişti.

7 Kasım 2016 tarihinde 19’u tutuklu 36 sanık hakkında açılan davanın yargılama süreci ise 2 yıl sürmüştü. 2 Ağustos 2018 tarihinde mahkeme heyetinin verdiği kararla dokuz sanığa 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti.

Mahkeme ayrıca, firari sanıklar yönünden dosyanın ayrılmasına karar vermişti. Aralarında İlhami Balı’nın da olduğu 15 firari sanık yönünden ayrılan dava dosyası hala görülmeye devam ediyor.

Hem tutuklu sanıkların hem de firari sanıkların yargılamalarında, avukatların kovuşturmanın genişletmesi için istediği birçok talep mahkeme heyeti tarafından kabul görmedi.

Avukatların birçok talebi doğrultusunda mahkeme heyeti tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına yazılan müzekkerelere ya cevap verilmedi ya da “istihbarı” bilgi denilerek gönderilmedi.

Katliamın ardından müştekilerin avukatları, yeri belirlenen firari sanıkların getirtilmesine ilişkin mahkemeye bir dizi öneride bulunsalar da herhangi bir adım atılmadığını vurguluyor.




Önceki Haber
CHP’li vekiller Demirtaş’ı ziyaret etti
Sonraki Haber
Uğur Dönmez annesi Vesile Dönmez'i öldürdü