Ana SayfaGüncel19 Aralık Katliamı’nın üzerinden 20 yıl geçti

19 Aralık Katliamı’nın üzerinden 20 yıl geçti

HABER MERKEZİ – 19 Aralık Katliamı’nın 20. yıl dönümünde bir açıklama yapan İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu, devletin yaşam hakkını korumadığını ve hakları ihlal ettiği vurguladı.

19 Aralık Katliamı’nın üzerinden 20 yıl geçti. 2000 yılının Aralık ayında cezaevlerine yapılan operasyonlar ile 30 kişi öldürüldü, yüzlerce kişi ağır şekilde yaralandı.

“Hayata Dönüş Operasyonu” adı verilen katliama ilişkin açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishaneler Komisyonu, katliamın üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen sorumluların hala yargılanmadığına dikkat çekti.

Açıklamada, “Devletin, yaşam hakkının korunması noktasında tedbirleri alma ve hakları ihlal etmekten kaçınma yükümlülüğü vardır. Ancak devlet pratiğinde bu iki yükümlülük yerine getirilmemekte; yaşam hakkı ihlal edilmektedir” denildi.

İHD’nin, 17-26- Kasım 2002 yılındaki Olağan Genel Kurulu’nda 19 Aralık gününü “Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak ilan ettiği belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Cezaevleri, hak ihlallerinin en fazla yaşandığı kapalı mekanlardır. Mahpuslar bu kapalı mekanlarda sürekli olarak yeniden üretilen şiddet ve hak ihlalleri ile birlikte yaşamak zorunda bırakılmaktadırlar.

Sağlığa erişim haklarının engellenmesi, insanlık onuruna aykırı olarak tek kişilik ring araçlarında kelepçeli olarak uzun saatler ve günler süren sevkler, çıplak arama, ayakta sayım, fiziksel ve psikolojik işkence, mahpusların başka mahpuslarca şiddet görmesine göz yumulması, ailelerinden çok uzakta yıllarca kalan mahpusların imkanlar olmasına rağmen ailelerine yakın cezaevlerine sevk taleplerinin kabul edilmemesi, sosyal hakların ortadan kaldırılması, iletişim, bilgi edinme ve kültürel hakların yok sayılması ve daha yüzlerce hak ihlali sayılabilir.

Açıklama, “19 Aralık Katliamı’nın yaşanmasında sorumluluğu olan failler yargılanmalı ve zamanaşımı usulü ile uygulanan cezasızlık politikalarına son verilmelidir” ifadeleriyle son buldu.

HDP’den de açıklama

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu da 19 Aralık Katliamı’na ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede imzasıyla yayımlanan açıklamada, “Mevcut sistemin gerçeği ters yüzme etme, yalanı hakikat gibi pazarlama politikasının yansımasıdır. 19 Aralık katliamı bu ülkenin tarihindeki en büyük utançlarından biri olarak tarihteki yerini almıştı” ifadelerine yer verildi.

Operasyon emrini verenler, kimyasal gazları kullananlar ve bu insanlık dışı katliamı gerçekleştirenler cezalandırılmamış, emir eri durumundaki 39 jandarma erinin yargılandığı göstermelik bir davayla gerçeklerin üstü örtülmüştür. MGK tarafından alınan bir kararla başlatıldığı açığa çıkan ‘Hayata Dönüş Operasyonunun’ sorumluları olan ve emri veren dönemin Adalet ve İçişleri Bakanları, Jandarma Genel Komutanı, Bölge ve İl Jandarma Komutanları, Başsavcı ve cezaevinden sorumlu savcılar, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü ve diğer sorumlular hakkında işlem yapılmamıştır.

İşkence ve insanlık dışı kötü muameleler giderek artmakta, cezaevlerinde ölümler yaşanmaktadır. Yeni 19 Aralıkların yaşanmaması için siyasi iktidar ve tüm yetkililer, yaşananlardan ders çıkarmalı; cezaevlerinde insan onurunu zedeleyen yaklaşımlar bir an önce son bulmalıdır.

19 Aralık Katliamı

20 Ekim 2000’de Türkiye’nin geçmeyi amaçladığı F tipi cezaevi sistemini protesto etmek amacıyla yüzlerce tutuklu 19 temel taleple açlık grevine girmişti.

Siyasi tutukluların bir kısmı açlık grevinin 45. gününde taleplerin karşılanmaması nedeniyle ölüm orucuna başlamıştı.

Ölüm oruçları, 19 Aralık ‘ta başlayan ve “Hayata Dönüş Operasyonu” adı verilen bir katliamla sonlandırıldı.

Dönemin hükümeti, 19 Aralık günü sabaha karşı saat 04.30 sıralarında 20 cezaevinde aynı anda operasyon başlattı.

Bu operasyonlarda ağır silahlar, hala ne olduğu anlaşılamayan kimyasal yakıcı maddeler, iş makinaları, helikopterler ve gaz bombaları kullanıldı. Cezaevlerinin çatıları delinerek ve duvarları yıkılarak tutuklulara saldırıldı.

Yüzlerce asker, polis, gardiyan ve kontrgerilla birliği ile yapılan operasyonlarda 30 kişi öldürüldü, yüzlerce kişi de ağır şekilde yaralandı.

Ölüm orucu ve operasyon, 122 kişinin hayatını kaybetmesi, 500’den fazla insanın sakat kalması ile tarihteki yerini aldı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19: Pandemide vaka sayısı 76 milyonu aştı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.