Ana SayfaManşet22 yılda 544 kadına gözaltı merkezlerinde cinsel saldırıda bulunuldu

22 yılda 544 kadına gözaltı merkezlerinde cinsel saldırıda bulunuldu

HABER MERKEZİ – HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, kolluk güçleri tarafından kadınlara yönelik işlenen suçlara dikkat çekerek, Meclis’e araştırma önergesi sundu. Önergedeki verilere göre 1997-2019 yılları arasında gözaltı merkezlerinde 105 kadın cinsel tacize, 544 kadın ise cinsel saldırıya maruz bırakıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili ve HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, son dönemlerde sıklıkla gündem gelen polis, jandarma, asker gibi kolluk güçlerinin fail olduğu cinsel şiddet suçlarına dair araştırma önergesi verdi.

Acar Başaran, sunduğu önergede Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu’nun açıkladığı verileri paylaştı.

Büro’nun kurulduğu 1997 yılından 31 Aralık 2019 yılına kadar elde ettiği verilere göre gözaltı merkezlerinde 105 kadın cinsel tacize, 544 kadın ise cinsel saldırıya maruz bırakıldı.

Önergede Büro’nun aktardığı veriler şöyle sıralandı:

  • Dört kadın tecavüze maruz bırakıldıktan sonra intihar etti.
  • Bir kadın işkence sonucu öldürüldü.
  • 14 yaşındaki bir kız çocuğu cinsel istismara maruz bırakıldıktan sonra akrabaları tarafından ‘namus temizleme’ bahanesiyle öldürüldü.
  • Bir kadın işkencenin uzun vadeli etkisi sonucu öldü.
  • Kayıtsız gözaltında taciz ve tecavüz sayısı 24.
  • Basın yoluyla cinsel taciz sayısı bir.
  • İşkence sonucu bebeğini düşüren kadın sayısı 11.
  • 3,5-10 yaşlarındaki çocuklarıyla birlikte işkenceye maruz kalan kadınların sayısı 17.
  • Tecavüz sonucu hamile bırakılan kadınların sayısı yedi ve zorla bekâret kontrolüne maruz kalan kadın sayısı beş.

Önergede, “Bu verilere göre raporda suç işleyen faillerin toplam dağılımına bakıldığında, 389’unun polis, 125’inin jandarma ve asker, 33’ünün özel tim, 22’sinin korucu ve 66’sının da infaz koruma memuru olduğu görülmüştür” denildi.

Acar Başaran ayrıca, önergesinde Batman’da Musa Orhan tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldıktan sonra intihara sürüklenen İpek Er ve Dersim’de yaklaşık bir yıldır kayıp olan Gülistan Doku’yu da hatırlattı.

HDP’li vekil, “Türkiye’de kolluk gücünü doğrudan ya da dolaylı olarak dahil olduğu kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve çocuk istismarı vakalarına ve vakalardaki cezasızlığa dair bir araştırma yapılmasını talep ettiklerini” de ifade etti.


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bursa'da sahte içkiden üç ölüm
Sonraki Haber
Ağbal: Enflasyonu düşürmekte kararlıyız