Ana SayfaDünyaABD’de Türkiye’ye yönelik S-400 yaptırımlarına yeşil ışık

ABD’de Türkiye’ye yönelik S-400 yaptırımlarına yeşil ışık

HABER MERKEZİ – ABD Kongresi, S-400 satın alması nedeniyle Türkiye’ye yaptırımlar da içeren uzlaşılmış savunma bütçe tasarısına son halini verdi. Tasarı, önümüzdeki günlerde Trump’ın imzasına sunulacak.

ABD Kongresi’nin iki kanadı Temsilciler Meclisi ve Senato, ABD’nin 2021 yılı savunma bütçesi tasarısı üzerinde anlaştı.

4 bin 500 sayfalık yasa tasarısında, Türkiye’ye de Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığı için yaptırım uygulanması öngörülüyor.

Görev süresi 20 Ocak 2021’de sona erecek olan ABD Başkanı Donald Trump’ın veto etme şansı bulunmadığı belirtilen Ulusal Savunma Yetkilendirilme Yasası’nda (NDAA), ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) uyarınca S-400’lerin satın alınmasında rol oynayan kişilere yaptırım uygulanması isteniyor.

Tasarıda CAATSA’da yer alan 12 yaptırımdan beşinin belirlenecek kişiler için uygulanması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Buna göre de yaptırım uygulanacak kişilerin ABD’deki banka hesapları ve mal varlıklarının dondurulması, ABD’ye girişine yasak getirilmesi ve ABD’deki banka ve kuruluşlarla iş yapmasının yasaklanması söz konusu olacak.

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 krizi

Türkiye, 2017 yılında Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almak için anlaşma imzalamıştı. Sistemin ilk teslimatları geçen yılın Temmuz ayında başlamıştı.

Bunun üzerine ABD, Türkiye’nin F-35 savaş uçaklarının ortak üretimi ve satışı programına katılımını askıya almış ve henüz hayata geçirmese de Ankara’ya defalarca yaptırım tehdidinde bulunmuştu.

ABD, NATO’nun ortak savunma sistemlerini tehlikeye atacağı gerekçesiyle Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasına ve aktif hale getirmesine karşı çıkıyordu.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Ekim ayında yaptığı açıklamada, S-400 hava savunma sistemini Sinop’ta denediklerini doğrulamıştı.

Erdoğan, “Bu testler doğrudur yapıldı, yapılıyor ve Amerika’nın bu yaklaşımı kesinlikle bizi bağlamaz. Çünkü biz elimizdeki bu tür imkanların testini yapmayacağız da neyi yapacağız? Herhalde bunu kalkıp Amerika’ya soracak değiliz” demişti.


Karınca, DW Türkçe



Önceki Haber
İşçi konfederasyonları: Asgari ücret insan onuruna yaraşır olmalı
Sonraki Haber
Ege açıklarında deprem: İzmir'de de hissedildi