Ana SayfaDünyaAB’den Türkiye açıklaması: Son zirveden bu yana ilerleme göremedik

AB’den Türkiye açıklaması: Son zirveden bu yana ilerleme göremedik

HABER MERKEZİ – 10-11 Aralık’ta yapılacak AB Liderler Zirvesi öncesi AB dışişleri bakanları bugünkü toplantılarında Türkiye’ye yönelik olası yaptırımları ve bunların yasal zeminini tartıştı.AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Son zirveden bu yana ilerleme göremedik” dedi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da, Türkiye’nin sondaj faaliyetlerine devam ettiği sürece resmi müzakerenin imkansız olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB dışişleri bakanları toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz politikasında değişiklik olmadığı konusunda hemfikir olduğunu söyleyen Borrell, şunları söyledi:

Tüm üye ülke bakanları Türkiye’nin politikalarında ve tutumunda temel bir değişiklik olmadığı konusunda hemfikir. Aksine bazı alanlarda durum daha da kötüleşti. Sondaj faaliyetleri devam ediyor. Konsey durumu değerlendirmeye devam ediyor ve nihai kararlar liderlerce alınacak.

Yunanistan’ın silah ambargosu çağrısının toplantıda nasıl değerlendirildiği sorusuna ise Borrell, diplomasinin meseleleri barışçıl şekilde diyalogla çözmek için icat edildiğini ve kendilerinin de bunu yapmakta olduğunu ifade etti.

Dendias: Türkiye sondaja devam ederken müzakere olmaz

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da toplantı sonrası yaptığı açıklamada “Türkiye’ye bir cevap verilmesi gerektiği konusunu netleştirdik” dedi.

Ayrıca Dendias, Türkiye’nin sondaj faaliyetlerine devam ettiği sürece resmi müzakerenin imkansız olduğunu söyledi.

Maas: Türkiye ile bir diyalog kurabilmek için çok çalıştık

Toplantı öncesi konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise “Son aylarda Türkiye ile bir diyalog kurabilmek için çok çalıştık. Fakat çok fazla provokasyon oldu ve Türkiye’nin Yunanistan ve Kıbrıs ile yaşadığı gerilimler doğrudan görüşmeleri engelledi” dedi.

Maas “Bu yüzden bunun sonuçlarının neler olabileceğini konuşacağız ve görüşümüzü liderler zirvesine ileteceğiz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Türkiye’nin uzattığı eli havada bırakmayın

Öte yandan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bugün konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

Avrupa Birliği, içine düştüğü stratejik körlükten bir an önce kurtulmalı, Rum Kesimi ve Yunanistan tarafından Doğu Akdeniz’de bir ‘koçbaşı’ gibi kullanılmasına müsaade etmemelidir.

Doğu Akdeniz’e kıyıdaş tüm bölge ülkelerinin ve Kıbrıs Türklerinin de yer alacağı bir konferans düzenlenmesi önerimiz halen masada duruyor. Muhataplarımızdan, Türkiye’nin uzattığı bu eli havada bırakmamalarını bekliyoruz.

Erdoğan, Kasım ayında yaptığı bir açıklamada ise “Kendimizi başka yerlerde değil, Avrupa’da görüyor, geleceğimizi Avrupa ile birlikte kurmayı tasavvur ediyoruz” demiş ve yaptırımların tartışılmasının kendilerini üzdüğünü söylemişti.

AB uyarmıştı

1 Ekim’deki AB Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde AB üyesi ülkelerin liderlerinin, Doğu Akdeniz konusunda “Türkiye’nin yapıcı ve olumlu bir çaba göstermesi halinde” Türkiye-AB pozitif gündemini başlatmak üzere mutabık kaldıkları  aksi takdirde bunun sonuçları olacağı uyarısında bulunulmuştu.

Bakanların görüşü yaptırım uygulanması yönünde olursa 10-11 Aralık’taki AB Liderler Zirvesi’nde bu konu tekrar gündeme gelecek ve nihai kararı AB liderleri alacak.


Karınca, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 67 milyonu aştı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.