Ana SayfaGüncel“AİHM’in kararı son 5 yıldaki hukuk garabetinin itirafı”

“AİHM’in kararı son 5 yıldaki hukuk garabetinin itirafı”

HABER MERKEZİ – Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ, AİHM’in Demirtaş kararının derhal uygulanması gerektiğini belirterek, “Bu karar, bizim 5 yıllık hukuk garabeti olarak tanımladığımız süreçte ne kadar haklı olduğumuzu ortaya çıkardı” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında “derhal tahliye edilmesi” yönünde hüküm kurmuştu.

AİHM’in kararının Türkiye’deki birçok dava dosyasını etkiler nitelikte olmasına dikkat çeken avukat Reyhan Yalçındağ, “AİHM kararı bizim 5 yıllık hukuk garabeti olarak tanımladığımız süreçte ne kadar haklı olduğumuzu ortaya çıkardı” dedi.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Berivan Altan’a konuşan Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) Genel Başkan Yardımcısı Yalçındağ, AİHM’in kararında yer alan tüm tespitlerin HDP’li siyasetçilerin gözaltına alınması ve tutuklanması ile cezaların verildiği süreci de dile getirdiğini vurguladı:

Hem başvuru bakımından bunu söyledik hem de son 5 yıla damgasını vuran bütün hukuk garabetlerini yerel mahkemelerde bin kere söyledik. AİHM kararı bizim 5 yıllık hukuk garabeti olarak tanımladığımız süreçte ne kadar haklı olduğumuzu, argümanlarımızın ne kadar güçlü olduğunu, bireylerin, siyasetçilerin, belediye başkanlarının, Demirtaş ve Yüksekdağ’ın, milletvekillerinin son derece kritik haklarının ihlal edildiğini, keyfiyetçi bir bakış açısı olduğu yönündeki söylediklerimizi, haklılığımızı ortaya çıkardı. Dolayısıyla 80 yaşındaki bir Barış Annesi’nin DTK toplantısına gitmesi nedeniyle aldığı ceza, insan hakları savunucusuna DTK’de bir çalıştaya gitmesinden dolayı ceza verilmesi bunların hepsi bu kararın içinde.

Avukat Reyhan Yalçındağ

HDP’li siyasetçilerin yaptıkları konuşmalar, katıldıkları basın açıklamalarıyla cezalandırıldığını vurgulayan Yalçındağ, yerlerine kayyum atanan belediye eşbaşkanlarının da benzer şekilde cezalandırıldığını hatırlattı ve Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ gibi diğer tüm siyasetçilerin, vekillikleri düşürülen isimlerin bu kararla haklarının geri verilmesi gerektiğini kaydetti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü ‘Kobani soruşturması’nın da bu kararla birlikte çöktüğünü ve ‘takipsizlik’ verilmesi gerektiğini dile getiren Yalçındağ, son 5 yıldaki tüm tutuklama ve gözaltı kararlarının, verilen cezaların hukuksuzluğunun tescillendiğini belirtti.

“Kesinleşmiş tüm hapis cezaları bir kere bu kararla birlikte çökmüştür” diyen Yalçındağ, şöyle devam etti:

Anayasa Mahkemesi’nde bekleyen bütün dosyalarımıza derhal ihlal kararı verilmeli, birinci derece mahkemelerine geri gönderilmeli ve gereği yerine getirilmeli. Bir an önce hepsi özgürlüğüne kavuşmalı. Şu andan itibaren her birinin içeride tutulması hürriyeti tahdit suçudur. Tüm argümanlar çökmüştür. İktidarın kendine muhalefet eden herkese örgüt üyesi, örgüt yöneticisi diye kalıba sokması insan aklıyla alay eder duruma düşmüştür. Bu sebeple Leyla Güven, İdris Baluken, Kandıra Cezaevi’nde bulunan tüm siyasetçiler serbest bırakılmalıdır.

Reyhan Yalçındağ, “Önümüzdeki günlerde diğer HDP’li vekillerin tutukluluk kararları AİHM’de karara çıkacak ve benzer bir karar olacak. Bu insanları daha fazla tutarak, daha fazla hürriyeti tahdit suçu işlemeyin. Bir an önce kararı yerine getirin” çağrısında da bulundu.

Kararın uygulanmaması halinde Türkiye’nin uyarılacağını, kınanacağını ardından da Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınması ve konseyden çıkarılmasına kadar giden bir sürecin olacağını dile getiren Yalçındağ, tüm bu süreçlerin yaşanmaması için de ‘AİHM Demirtaş kararı’nın bir an önce uygulanması çağrısında bulundu.

  Sancar'dan muhalefete çağrı: Yeni dönemin müzakeresini yapalım

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 81 milyonu aştı
Sonraki Haber
Roboski Katliamı: 34 yurttaş anılıyor