Ana SayfaGüncelAİHM’in nihai kararı: Demirtaş derhal serbest bırakılmalı

AİHM’in nihai kararı: Demirtaş derhal serbest bırakılmalı

HABER MERKEZİ – AİHM’in en üst yargı merci olan Büyük Daire, Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasına karar verdi. Demirtaş’ın avukatlarından Benan Molu AİHM’in nihai kararı için “Derhal tahliye ve beraate imkan veren tarihi bir karar” yorumunda bulunurken, HDP de “Demirtaş ve tüm seçilmiş siyasetçiler derhal serbest bırakılmalı” şeklinde bir çağrı yaptı. Son olarak Demirtaş ise AİHM’in hakkında verdiği karara ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bizi içeri atanların bize karşı siyasi kumpas kuracak kadar ağır suçlar işlemiş olduğu kesinleşmiş oldu” ifadesini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’de bir yıl önce yapılan duruşma sonucundaki kararını açıkladı.

Büyük Daire, mahkemenin daha önce verdiği ve Demirtaş’ın tutuklanmasının siyasi saik ile gerçekleştiğine dair tespiti de tekrarlayarak, Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerektiğine hükmetti.

AİHM Büyük Daire ayrıca, Demirtaş’ın ifade özgürlüğü, özgürlük ve güvenlik hakkı, seçme ve seçilme hakkı ile makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine de hükmetti.

Selahattin Demirtaş’ın avukatlarından Benan Molu, AİHM’in en üst yargı merci olan Büyük Daire’nin kararına ilişkin yaptığı açıklamada, “Demirtaş’ın 4 yıldır siyasi sebeplere bağlı rehin tutulduğu tescil edilmiştir” ifadesini kullandı.

Molu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda “Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerekiyor” diye de vurguladı.

İhlal iddiası ileri sürdüğümüz bütün maddelerden ihlal kararı verildi. Elim ayağım tutmuyor, sevinçten çıldıracağım. İHAM, Demirtaş’ın ikinci tutukluluğunun, ilk tutukluluğunun devamı niteliğinde olduğunu vurgulamış. Hükümet’in Kavala da olduğu gibi ‘İHAM kararıyla ikinci tutukluluk arasında bağ yok’ argümanını da çökertmiş oldu. Derhal tahliye ve beraate imkan veren tarihi bir karar.

Demirtaş’ın bir diğer avukatı Mahsuni Karaman da şu açıklamalarda bulundu:

Demirtaş’ın avukatları kişisel paylaşımlarının ardından bir de yazılı açıklama ile AİHM’in nihai kararını değerlendirdi.

“Kararı okuduktan ve müvekkilimizle görüştükten sonra daha detaylı bir açıklama yapacağız ama özeti bu şekilde” denilerek sosyal medyada paylaşılan açıklama şu şöyle:

HDP: Demirtaş ve tüm seçilmiş siyasetçiler derhal serbest bırakılmalı

AİHM Büyük Daire’nin kararına ilişkin HDP de Twitter üzerinden bir mesaj paylaşarak, “Bu kararın gereği olarak Demirtaş ve tüm seçilmiş siyasetçiler derhal serbest bırakılmalıdır” açıklamasında bulundu.

Demirtaş’ın karara ilişkin görüşleri

AİHM Büyük Daire’nin hakkında verdiği nihai karara ilişkin avukatları aracılığıyla görüşlerini paylaşan Selahattin Demirtaş ise “Bizi içeri atanların bize karşı siyasi kumpas kuracak kadar ağır suçlar işlemiş olduğu kesinleşmiş oldu” yorumunda bulundu.

Demirtaş, avukatları aracılığıyla Twitter hesabından paylaştığı değerlendirmesinde, “Bu karar, Türkiye’de hukuk ve adalet sisteminin bizzat Hükümet eliyle çökertildiğinin de tescilidir. Dört yıldır hukuk dışı bir şekilde siyasi rehine olarak içeride tutulmama rağmen bu karar beni sevindirmemiş, mutlu etmemiştir. Aksine üzgünüm. Bu karardan dolayı gerçekten üzgünüm. Çünkü ortada kaldırılan demokrasinin, yok edilen hukukun ve adaletin faturasını sadece ben ödemiyorum, 83 milyon yurttaşımız en ağır şekilde ödüyor” ifadelerini kullandı.

“Ancak üzgün olduğum kadar da umutluyum” diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

Çünkü ben halka güveniyorum. Demokrasi için el ele veren ve her geçen gün sayısı katlanan on milyonların gücüne güveniyorum. “Madem bu ülke hepimizin, madem bu Cumhuriyet hepimizin, o halde Türk, Kürt demeden, Alevi, Sünni demeden, el ele, bu toprakları cennet yapacağız” diyenlere inanıyorum. İktidar ve ortaklarının akıl almaz korkunçluktaki nefret dillerine kulaklarını tıkayıp, onlara gözlerini kapayıp barışın, sevginin ve kardeşliğin dilini konuşanların o güzel yüreklerine güveniyorum. Umutluyum. Çünkü ben, halkı aptal yerine koyanlara büyük bir ders verileceğini, hepsinin tarihin tozlu raflarına kaldırılacağını biliyorum.

Az kaldı. Üzülün, öfkelenin ama çalışın, çabalayın, mücadele de edin ve umudunuzu asla yitirmeyin. Unutmayın, mutlaka kazanacağız!

Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Selahattin’in suçsuz olduğunu halk biliyordu ve şimdi AİHM Büyük Daire tarafından da kesin olarak tescillendi. Dört yıldır içeride tutulması ağır bir suçtu, şu dakikadan itibaren tahliyesinin engellenmesiyle manevi işkence suçu da oluşacaktır” ifadelerini kullandı.

AKP’den ilk açıklama

Öte yandan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından yaptığı açıklamada “Bu sıcak bir karar. Yaklaşık 100-150 sayfalık bir gerekçeli kararı var. Hukuk sistemimiz tabii ki bunu değerlendirecek ve buna göre bir yaklaşım üretilecektir” diye konuştu.

Fotoğraf: Reuters

Geçen yıl AİHM Büyük Daire’de yapılan duruşmada hem Türkiye hükümeti hem de Demirtaş’ı temsil eden avukatlar dinlenmişti.

AİHM, daha önce 20 Kasım 2018 tarihinde verdiği kararla, 4 Kasım 2016’dan beri tutuklu bulunan Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine ve ‘siyasi nedenlerden ötürü, muhalefetin sesini kısmak için tutuklandığına’ hükmetmişti.

Ancak Demirtaş’ın tahliyesi için yapılan başvurular AİHM’in kararına rağmen reddedilmişti.

Bunun üzerine Demirtaş, AİHM’in kendisi hakkında verdiği kararının aleyhteki maddelerini AİHM Büyük Dairesi’ne taşımak için başvuruda bulunmuş, Türkiye’nin kararı uygulamamasına ilişkin hüküm kurulmasını talep etmişti.

Tahliye oyunu

Demirtaş’ın yaptığı itiraz ile Türkiye’nin temyiz başvurusunu kabul eden Büyük Daire, 18 Eylül 2019’a duruşma tarihi vermişti.

Büyük Daire’deki bu davaya sayılı günler kala Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Eylül’deki duruşmada Demirtaş’ın tahliyesine hükmetmişti.

Ancak Demirtaş, hakkında daha önce “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla verilen ve kesinleşen 4 yıl 8 aylık hapis cezası nedeniyle cezaevinden çıkamamıştı.

Tahliye kararının hemen ardından duruşma savcısı itirazda bulunarak Demirtaş hakkında yeniden tutuklama kararı istemiş, ancak bu talep reddedilmişti.

Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Demirtaş ve HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında 2014 yılındaki Kobani eylemlerini gerekçe göstererek jet bir soruşturma başlatmıştı.

Bu kapsamda Demirtaş ve Yüksekdağ sevk edildikleri mahkemece “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçlamasıyla tutuklanmalarına karar verilmişti.

Erdoğan’dan yargıya ‘talimat’

Bu arada AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz 9 Aralık günü yaptığı açıklamada, Demirtaş’ın tahliye edilmemesi için ellerinden geleni yapacaklarının mesajını vermişti.

Demirtaş konusunda yargıya üstü kapalı talimat veren Erdoğan, “Ben inanıyorum ki bizim yargımız Selahattin Demirtaş gibi bir teröriste böyle bir imkân hazırlamaz. Biz ne gerekiyorsa sonuna kadar mücadeleyi verir ve böyle bir teröristin asla önünün açılmasına yol vermeyiz” demişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Leyla Güven’in tutuklanmasına tepki: Sizi tarihten sileceğiz
Sonraki Haber
HDP eşbaşkanları: Demirtaş ve rehin tutulan tüm siyasetçiler derhal serbest bırakılmalı