Ana SayfaDünyaAmazonlar’da ormansızlaştırma son 10 yılın zirvesinde

Amazonlar’da ormansızlaştırma son 10 yılın zirvesinde

HABER MERKEZİ – Amazon yağmur ormanlarında son bir yılda 11.088 kilometrelik orman alan yok oldu ya da edildi. Bilim insanları orman arazisi kaybının, Brezilya’nın aşırı sağcı lideri Bolsonaro’nun iktidara geldiği Ocak 2019’dan bu yana hızlandığını söylüyor.

Amazonlar’daki ormansızlaştırmanın, 2008’den bu yana en yüksek düzeye çıktığı açıklandı.

Brezilya’nın uzay kurumu Inpe’nin verilerine göre, Ağustos 2019 – Temmuz 2020 döneminde 11 bin kilometrekarelik orman alanı yok edildi. Bu, bir önceki yıla kıyasla yüzde 9,5’lik artış anlamına geliyor.

Dünyanın akciğerleri olarak bilinen Amazon yağmur ormanları aynı zamanda küresel ısınmanın hızını yavaşlatan, yaşamsal önemdeki bir karbon deposu.

Bilim insanları orman arazisi kaybının, Amazonlar’da tarım ve madencilik faaliyetlerini teşvik eden Brezilya’nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun iktidara geldiği Ocak 2019’dan bu yana hızlandığını vurguluyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Bolsonaro’nun Brezilya’nın başına gelmesinden bir yıl önce, 2018’de bölgedeki orman arazisi kaybı 7 bin 536 kilometrekareydi.

grafik

Bolsonaro daha önce Inpe’nin ormansızlaşma verilerine karşı çıkmış, geçen yıl da kuruluşu Brezilya’nın şöhretini kirletmekle suçlamıştı.

Brezilyalı sivil toplum kuruluşu İklim Gözlemevi, bu sayıların “Brezilya devletinin ve ormanlarımıza bakan ve Amazonlar’da suçla mücadele eden denetleyici kurumların kabiliyetlerinin yok etmek için başarıyla yapılan girişimi yansıttığını” vurguladı.

Ancak bazı yetkililer, artış oranının geçen yıldan daha az olmasının bir gelişme işareti olarak gördü. Başkan Yardımcısı Hamilton Mourao, “Bunu kutlamıyoruz ama çabalarımızın meyve verdiğini gösteriyor” diye belirtti.




Önceki Haber
Boşanma aşamasındaki erkek davadan bir gün önce Nilay Karaaslan'ı öldürdü
Sonraki Haber
Kanser hastası tutuklu Rojbin Çetin tedavisi için hastaneye götürülmüyor