Ana SayfaCezaevleriAyakta sayım dayatması: Tutukluyu darp eden gardiyanlara takipsizlik

Ayakta sayım dayatması: Tutukluyu darp eden gardiyanlara takipsizlik

HABER MERKEZİ – İskenderun Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tutulan Cebrail Ancar’ı sayım sırasında “Devlet geldi, ayağa kalk” diyerek darp eden gardiyanlar hakkında başlatılan soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.

İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Cebrail Ancar, 13 Ocak’ta kaldığı tek kişilik hücrede hak ihlaline maruz kaldı.

“Devlet geldi, ayağa kalk” diyen gardiyanlarca darp edilen Ancar, İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı’na gardiyanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ancar’ın suç duyurusunu değerlendiren savcılık, gardiyanlardan E.Y. hakkında soruşturma başlattı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Kesen’in haberine göre müştekinin darp raporunda, darp ve cebir izine rastlanmadığını ve kameraların olayın gerçekleştiği koğuşu göstermediği, görüntülerde darp iddiasına dair bir olayın bulunmadığı ileri sürüldü.

Savcılık, olaya ilişkin İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi Müdürlüğü tarafından da idari soruşturma başlatıldığını ve tutuklunun darp edildiğine dair somut delile rastlanmadığını da belirtti.

“Tüm dosya kapsamında şüphelinin müştekiye tokat atmak suretiyle darp ettiğine ve üzerine atılan suçu işlediğine ilişkin kamu davası açılmasını gerektirir nitelikte yeterli şüphe düzeyinde herhangi bir delil elde edilmediği anlaşıldığından…” diye devam eden savcılık, gardiyan E.Y. hakkında takipsizlik kararı verdi.

Doktor rapor vermedi

Cebrail Ancar

Ancar maruz bırakıldığı şiddetin hemen akabinde İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’ne ve İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yapmıştı.

Cebrail Ancar, 13 Ocak günü saat 19.45’te bulunduğu hücreye birkaç gardiyanın gelerek, “Devlet geldi, ayağa kalk” deyip, kendisine saldırdıklarını söylemişti.

Şiddetin koridorda da devam ettiğini ardından da götürüldüğü revirde doktorun, kendisine uzaktan bakıp “darp yoktur” raporu verdiğini paylaşan Ancar, “Koridora çekildiğim alanda çok sayıda gardiyan bulunmakla birlikte, olayı bilmesine rağmen sessiz kalan cezaevi yönetimi de işkence yapan gardiyanlarla birlikte suçludur. Tüm şahıslardan şikayetçiyim” demişti.

Karara itiraz edilecek

Verilen karara itiraz edeceklerini aktaran Ancar’ın avukatı Mehtap Sert, müvekkilinin 4 yıldır İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi’nde olduğunu ve defalarca darp ve kötü muameleye maruz bırakıldığını dile getirdi:

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri hep aynı gerekçe ile meşrulaştırılıyor. Olay yerini gören kamera yoktu. İşkence insanlık suçudur. Memurun kendini devlet olarak görerek şiddet uygulaması kabul edilemez. Karara itiraz edeceğiz.




Önceki Haber
Diyarbakır ve Şırnak'ta HDP'li siyasetçilere gözaltı
Sonraki Haber
Boşanma aşamasındaki erkek davadan bir gün önce Nilay Karaaslan'ı öldürdü