Ana SayfaGüncelBabacan AKP’ye yüklendi: Ezilenler başkasını ezmeye başladı

Babacan AKP’ye yüklendi: Ezilenler başkasını ezmeye başladı

HABER MERKEZİ – Partisinin Büyük Kongresi’nde konuşan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ezilenlerin hakları üzerinden iktidara gelen AKP’nin şimdi toplumun öteki kesimlerini ezmeye başladığını vurguladı. Ülke borcunun iki katına çıktığını söyleyen Babacan, “Beka dedikleri bir kişinin şahsi bekasına dönmüş durumda. Memleketinin bekasını düşünen yok” dedi.

AKP’den ayrılan Ali Babacan liderliğinde kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) 1. Olağan Büyük Kongresi’ni topladı.

Kongrenin düzenlendiği Ankara Atatürk Spor Salonu’na alkışlar arasında giren Genel Başkan Ali Babacan’ın partilileri selamlayarak yerini almasının ardından kongre açılış konuşması ile başladı.

Divan seçiminin ardından HDP, CHP, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, İYİ Parti, Hür Dava Partisi ve Yeniden Refah Partisi genel başkanları ile eş genel başkanlarının gönderdiği mesajlar okundu.

Kürt sorununa değinmedi

Konuşma yapmak üzere kürsüye çıkan Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Türkiye’nin yaşadığı sorunlar üzerinde durdu, ancak Kürt sorununa değinmedi.

Türkiye’nin dönem dönem zorlu süreçlerden geçtiğini dile getiren Babacan, “Hiçbir olumsuzluk umutsuzluğa kapılmamıza neden olmadı. 12 Eylül’de demokrasi ayaklar altındaydı. Döviz kurları patlamış yazar kasalar fırlatılıyordu. İnsanların ötekileştirildiği zamanlardan geçtik. Ben de ailemle birlikte o ıstırapları yaşadık” dedi.

ODTÜ’de okuyan kız kardeşinin başörtüsü yüzünden yaşadıklarını anlattığı sırada gözyaşlarına hakim olamayan Babacan, salonda uzun süre alkışlandı.

Babacan, bu muameleye bir ‘isyan’ olarak siyasete atıldığını vurguladı.

‘İnsanlar yine aç’

AKP içinde siyaset yaptığı esnada başarılı bir tablo çizildiğini savunan Babacan, şöyle devam etti:

Bunların hepsi yok edildi. Kazanımlara katkı vermiş olmam benim için onur verici. Şimdi bambaşka bir baskı altındayız. Ezilenler, başkasını ezmeye başladı. Ezilmenin ne olduğunu bilenler başkasını ezmez. Ülke olarak fakirleştik, bunun için tekrar siyasete döndüm. 2001’den aradan geçen 19 senede insanlar yine aç. Herkes elindekini kaybetmeye başladı.

‘Beka dedikleri bir kişinin şahsi bekası’

Babacan, dün hükümet tarafından açıklanan asgari ücret tutarına da tepki göstererek, “Memura, işçiye sefalet ücretleri reva görülüyor. Hazinede para kalmadı. Biz o kasaları doldururken milletin alın teri ile doldurduk ama çarçur ettiler. Eksi 49 milyar dolara indirdiler ve bunu 2 yılda yaptılar. Borç iki katına çıktı. Yazık günah değil mi? Beka dedikleri bir kişinin şahsi bekasına dönmüş durumda. Memleketinin bekasını düşünen yok. Faiz lobisine boyun mu eğdiniz?” diye sordu.

Türkiye’de fırsat eşitliği olmadığının altını çizen Babacan, “Türkiye adeta bir açıklar ülkesi oldu. En büyük açık da güven açığı. Bunlar bu ülkenin güvenilirliğini yerle bir ettiler. Bu ülke daha iyisine layıktır. Sağlık hakkına erişim zorlaştı, eğitimin kalitesinin düşmesi fırsat eşitsizliğine neden oluyor. İktidarda olanların kafası hep rantta. Toplumdaki en büyük endişe gelecek endişesi” dedi.

‘Kayyımlar ülkesi’

Olay TV’nin yayıncılığının 26’ncı gününde iktidar baskısı sonucu kapatılmak zorunda kalmasına tepki gösteren Babacan, sözlerine şöyle devam etti:

Türkiye’de kadına yönelik şiddet artıyor. Akıllara durgunluk veren uygulamalar var. Halktan kopunca sonuç böyle oluyor. Hukukun üstünlüğü yerine bir insanın keyfine biat ediliyor. Belediyelere kayyım atıyorlar, şimdi STK’lara kayyım atamanın önünü açıyorlar. Kayyımlar ülkesi olduk.

‘Bizi görmek isteyenleri bekliyoruz’

DEVA Partisi’nin yaşanan bütün bu olumsuzluklara karşı kurulduğunun altını çizen Babacan, şunları dile getirdi:

Bütün şehirleri sokak sokak gezdik. Başka sokak sokak gezen genel başkan yok. DEVA kadroları, güvenilir kadrolar. 41 il gezdim ve hepsinden farklı hikayeler dinledim. Kimliğinde Diyarbakır yazdığı için hakim yapılmayan bir arkadaşımızı dinledim ve ayrımcılık karşısında boğazım düğümlendi. Van’da Servet Turgut’un çocuklarının çığlığı beni öfkelendirdi. Batman’da 1 yaşındaki çocuğunun yer olmadığı için yoğun bakıma yatırılmadığını duyduğumda üzüldüm.

Bu dertleri dinleyerek Ankara’ya geldik ve artık bu dertler bizim dertlerimiz. Biz bu ülkenin daha iyi bir yönetimi hak ettiğini iyi biliyoruz. Bu ülkede tek bir kişinin yalnız yürümemesi üzerine buradayız. Bizi arayanlara konum atıyoruz; çaresiz esnaf, borcuna rağmen çalışan fedakar çiftçi, emeklilerimizin, çığlıklarının dünyaya duyurmak isteyen kadınların, hor görülen vatandaş, atanmayan gençlerin, KHK’lilerin, zor şartlar altında çalışan sağlık emekçilerinin, sanayi, girişimcilerin, mücadele edenlerin yanındayız. Bizi görmek isteyenleri bu konumlara davet ediyoruz.

‘Türkiye konuşacak, herkes kazanacak’  

DEVA Partisi’nin bir kişinin değil, herkesin partisi olduğunu dile getiren Babacan, son olarak şunları söyledi:

Gençlik bu ülkenin yarını, bugünü. Biz hakkı tutup kaldırmak için buradayız. Ülkeyi kötü yönetenlere karşı hakkı kaldırmak için buradayız. Demokrasiyi ayağa kaldıracağız. Bu ülkenin umudu Deva Partisi’dir. Biz bunun bilincindeyiz. Çocuklarımızın bugünü ve yarını için ne yapacağımızı biliyoruz. Hiçbir karanlık çözülmez değil. Herkesin sesini dinliyoruz böylece doğru yola kavuşacağız. Bunun için biz de sloganımızı; ‘Türkiye konuşacak, herkes kazanacak’ yaptık. Kaybedecek bir dakikamız yok. Herkes şehrine döndüğünde halkı dinleyecek.

Babacan’ın konuşmasının ardından kongre, parti faaliyet raporunun okunmasıyla devam etti.

Ardından Genel Başkan seçimi yapılacak.




Önceki Haber
AYM'den Osman Kavala'nın hak ihlali başvurusuna ret
Sonraki Haber
CHP'li Erkek: AİHM hukuk sistemimizin parçası