Ana SayfaDünyaBrexit sonrası müzakereler: AB ile Britanya ticaret anlaşmasında uzlaşıya vardı

Brexit sonrası müzakereler: AB ile Britanya ticaret anlaşmasında uzlaşıya vardı

HABER MERKEZİ – Brexit sonrası Britanya ile AB arasında başlayan ticari ilişkileri belirleyecek anlaşma müzakerelerinde uzlaşma sağlandı. Anlaşma sonrası Britanya Başbakanı Boris Johnson’dan “Yasalarımızın ve kaderimizin kontrolünü geri aldık” açıklaması geldi.

Avrupa Birliği (AB) ve Britanya, Brexit sonrası ticari ilişkileri belirleyecek anlaşma müzakerelerinde uzlaştı.

Anlaşmanın bu aşamadan sonra Britanya Parlamentosu, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylanması gerekiyor.

Tarafların anlaşmaya varmaları için sadece bir haftaları kalmıştı, aksi takdirde Britanya 1 Ocak’ta anlaşmasız AB’den ayrılacaktı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Belçika’nın başkenti Brüksel’de İngiltere ile yapılan müzakerelere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Von der Leyen, “Bu anlaşma eski bir dostun birlikten ayrılması için sağlam temeller attı. Artık Brexit’i geride bırakabiliriz” ifadelerini kullandı.

Johnson: Yasalarımızın ve kaderimizin kontrolünü geri aldık,

Britanya Başbakanı Boris Johnson da AB ile ticaret anlaşmasına varılmasıyla kontrolü geri aldıklarını söylediç

AB ile uzlaşıya varılmasıyla Britanya’nın şimdiye kadarki en büyük ticaret anlaşmasını tamamlamadığını ifade eden Johnson, anlaşmanın yıllık 660 milyar pound değerinde olduğunu ve Britanya mallarının AB içinde tarifesiz ve kotasız satılmasına izin verdiğini belirtti ve ekledi: “Yasalarımızın ve kaderimizin kontrolünü geri aldık, düzenlemelerimizin her detayının kontrolünü geri aldık.”

1 Ocak itibarıyla Britanya’nın Gümrük Birliği ve Ortak Pazar’dan çıkacağını söyleye Johnson, Avrupa Adalet Divanı’nın Britanya’daki yargı yetkisinin de sona ereceğini ifade etti.

Anlaşmanın Britanya-AB ilişkilerinde yeni bir istikrar sunduğunu ifade eden Başbakan Johnson, “Ayrıca bugün, onlarca yıldır siyasetimizi alt üst eden bir sorunu da çözdük. Yeni ve gerçekten bağımsız bir ulus olarak bu anın büyüklüğünün farkına varmak ve tadını çıkarmak hepimizin elinde” dedi.

Macron: Birliğin kararlılığı ve tek ses olması sonuç verdi

Anlaşmanın her iki taraf için “olumlu bir sonuç” olduğundan “emin olduğunu” ifade eden Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, “Burada iyi bir sonuç aldığımızdan çok eminim. Bu anlaşma ile ilişkimizde yeni bir bölümün temellerini atıyoruz. Britanya, Almanya ve Avrupa Birliği için önemli bir ortak olmaya devam edecek” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Twitter’den yaptığı açıklamada, “Birliğin kararlılığı ve tek ses olması sonuç verdi. Vatandaşlarımızı, balıkçılarımızı, üreticilerimizi korumak için Britanya ile anlaşma şarttı. Avrupa ilerliyor ve geleceğe, birleşik, egemen ve güçlü bir şekilde bakabilir” ifadelerini kullandı.

Brexit süreci

Britanya’da 2016’da yapılan referandumda, seçmenin yüzde 52’si ülkenin AB’den ayrılmasına (Brexit) destek vermişti.

Britanya ile AB arasında 2 yıl devam eden müzakereler sonucunda 2018 sonunda Brexit anlaşmasına varılmış, ancak dönemin Başbakanı Theresa May liderliğindeki azınlık hükümeti, anlaşmayı parlamentodan geçirmeyi başaramayınca 29 Mart 2019’da gerçekleşmesi gereken Brexit, 3 kez ertelenmişti.

May’in yerine gelen Boris Johnson, parlamentodaki tıkanıklığı aşmak için ülkeyi 2019 Aralık’ta erken seçime götürmüş ve tek başına iktidar olmuştu.

Johnson, Brexit anlaşmasını hızla yasalaştırmış ve yasal süreç 23 Ocak’ta tamamlanmıştı.

30 Ocak günü Britanya’nın AB’den ayrılmasının koşullarını düzenleyen anlaşma Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilmişti.

Anlaşmanın kabul edilmesiyle Britanya, 1973’te katıldığı AB’den 31 Ocak 2020 günü resmen ayrılmıştı.

  Britanya AB’den ayrıldı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 80 milyona yaklaşıyor
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.