Ana SayfaGüncelCHP’li Erkek: AİHM hukuk sistemimizin parçası

CHP’li Erkek: AİHM hukuk sistemimizin parçası

HABER MERKEZİ – CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek, AİHM’in Demirtaş kararının ardından iktidarın yaptığı karşı açıklamalara ilişkin “AİHM, bizim hukuk sistemimizin bir parçasıdır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP Genel Merkezi’nde yaptığı basın toplantısında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuyla ilgili nihai kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

AİHM’in Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın ‘derhal tahliye edilmesi’ yönünde verdiği karar sonrası iktidarın yaptığı karşı açıklamalara tepki gösteren Erkek, “AİHM, bizim hukuk sistemimizin parçasıdır” dedi ve ekledi:

O mahkemenin yargılama yetkisini kabul etmişiz. İçişleri Bakanı, ‘bizim için bir anlamı yok’ diyor. Bu ‘devlet olarak benim attığım imzanın anlamı yok’ demektir. Devletin en tepesindeki bu ülkeyi yöneten isimler, AİHM’i yabancı görüyor. Biz yargıç göndermişiz o mahkemeye.

AİHM kararı üzerine AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Tahliye istemeleri ikiyüzlülük. AİHM bizim iç mahkemelerimiz yerine karar veremez” sözleri tartışma konusu olmuştu.

AİHM Büyük Daire’nin derhal tahliye edilmesi için çağrı yaptığı Demirtaş’ı ‘suçlu’ da ilan eden Erdoğan, AİHM’in başka bir davadaki kararını örnek göstererek, “Aynı mahkemenin mesela İspanya’daki Batasuna Partisi kararındaki gerekçelerle açıkça çelişmektedir” iddiasında bulunmuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da AİHM’in nihai kararı için “Anlamı olmayan, boşlukta bir karar” demişti.

Hukukçular ise Türkiye’nin yükümlülüğüne vurgu yaparak kararın uygulanacağından emin olduklarını söylüyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 82 milyona yaklaştı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.