Ana SayfaDünya‘Corona’ vakaları: Türkiye’de 2, dünyada 76 milyonun üzerinde

‘Corona’ vakaları: Türkiye’de 2, dünyada 76 milyonun üzerinde

HABER MERKEZİ – Corona virüsü hızla yayılmaya devam ederken, virüsün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle yaklaşık 1,7 milyon insan yaşamını yitirdi. Dünya genelinde toplam vaka sayısı da 76 milyonun üzerinde. Bu arada DSÖ, ilk olarak Britanya’da tespit edilen mutasyon geçirmiş yeni Corona virüsü konusunda çağrıda bulundu. Günün öne çıkan gelişmelerini aktarıyoruz.

 


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 246 kişi yaşamını yitirdi, 20 bin 316 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyonun üzerinde.

Bugün ülke genelinde 158 bin 892 test yapıldığı ve 3 bin 546 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 246kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 21 bin 218 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 20 bin 316. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 24 bin 601’e yükseldi.


DSÖ’den yeni Corona virüsü mutasyonu konusunda çağrı

Fotoğraf: Reuters

İlk olarak Britanya’da tespit edilen yeni Corona virüsü mutasyonuna karşı Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) uyarı geldi.

DSÖ, Avrupa ülkelerini yeni tür Corona virüsünün yayılmasını engellemek amacıyla tedbirleri sıkılaştırmaya çağırdı.

Örgütün Avrupa Bölgesel Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Bulaşmanın yoğun ve yaygın olduğu Avrupa’da, ülkeler kontrol ve önleme tedbirlerini iki katına çıkarmalı” denildi.

İngiltere’nin başkenti Londra ve ülkenin güneydoğusunda son dönemde tespit edilen yeni vakaların mutasyon geçirmiş yeni bir Corona virüsü türünden kaynaklandığının açıklanmasının ardından Hollanda ülkeden uçuşları bu sabahtan itibaren yasaklamıştı.

Belçika’nın da bu gece yarısından itibaren Britanya’dan uçuşları yasakladığı bildirilmişti. İtalya, Avusturya, Almanya ve Fransa da uçuş yasağını değerlendirmeye aldı.

Ayrıca Danimarka ve Avustralya’da da söz konusu yeni tür Corona virüsü görüldüğü belirtiliyor.

Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın yaptığı açıklamaya göre yeni mutasyon orijinal virüse kıyasla daha hızlı yayılıyor, ancak daha ölümcül olduğuna inanılmıyor.

Johnson “önemli ölçüde belirsizlik” olsa da, yeni mutasyonun eskisine kıyasla yüzde 70 daha bulaşıcı olduğunu belirtmişti.


Eğitim Sen: Eğitimin uzaktan, sınavın yüz yüze yapılması bir çelişki

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Covid-19 pandemisi nedeniyle uzaktan sürdürülen eğitimin eşitisizlikleri daha da derinleştirdiğini vurguladı.

Eğitimdeki Eşitsizlikler Pandemi Sürecinde Daha da Derinleşti!” başlıklı bir yazılı açıklama yapan sendika, uzaktan eğitimdeki sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin bir an evvel giderilmesini istedi.

Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 18 Aralık’ta yaptığı ‘yüz yüze sınava’ ilişkin basın açıklamasına değinerek, “Eğitimin uzaktan, sınavın ise yüz yüze yapılması bir çelişkidir” diye vurguladı.

Bakanlığın açıklamasında, “İlkokullarda sınav yapılmayacak, karne notları, ders etkinliklerine katılım puanı ile belirlenecektir. Ortaokul ve liselerde birinci döneme ait bir (1) yazılı/uygulama puanları ve performans notları üzerinden ölçme değerlendirme yapılacaktır” ifadesi kullanılmıştı.

Eğitim Sen’in açıklaması şöyle devam etti:

“İlkokullarda sınavın yapılmayacak olması olumlu bir karar olmakla birlikte, pandemi nedeniyle her gün yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği bir dönemde ortaokul ve lise öğrencilerinin yüz yüze yapılacak olan sınavlar için okullara çağrılması tam bir akıl tutulmasıdır. Ortaokul ve liselerde birinci döneme ait sınav ve performans notları üzerinden yapılacak ölçme değerlendirmeler, eğitimdeki eşitsizlikleri yeniden üretecektir. Pandemide derinleşen eşitsizlikler ortadayken ve salgının yayılımının arttığı bu dönemde sınav yapılmamalıdır.

“Yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte yapılacak olan telafi eğitimlerinden sonraki ölçme değerlendirmeler birinci yarıyıla yansıtılmalıdır. Bu eşitsiz koşullarda öğrencilerin yaşamını belirleyen sınavların, eğitimin diğer yönleriyle birlikte düşünüldüğünde ne denli stres, kaygı ve korku yarattığını düşünmek hepimizin olduğu kadar MEB’in de görevidir.”


Mersin’de bir doktor daha yaşamını yitirdi

Mersin Tarsus Ortadoğu Tıp Merkezi’nde Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Nuri Ocak’ın, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

71 yaşındaki Ocak’ın vefatını, Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu.

Ocak’ın vefatıyla birlikte Mersin’de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanı sayısı altıya yükseldi.


CHP’den dört maddelik ‘acil kullanım onayı’ önerisi

CHP Covid-19 Danışma Kurulu, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan ‘acil kullanım onayı’ yönetmeliğine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Aşılarla ilgili sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Yönetmeliğin mutlaka bilimsel bir çerçeveye dayanması sağlanmalı ve belirli asgari koşulların sağlanması teminat altına alınmalıdır” denildi ve şu öneriler sıralandı:

  1. Aşı ile ilgili üretim sürecinin kalite güvencesi de dahil olmak üzere tüm bilgiler ve verilerin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na verilmesi sağlanmalıdır.
  2. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu duruma ilişkin “Acil Kullanım Onayı” vermek üzere konularında yetkin, devlet ve şirket çıkar çatışması bulunmayan, liyakat ile belirlenmiş, bağımsız bilim insanlarından oluşan bir Kurul kurulmalıdır.
  3. Karar süreci öncesinde ABD’de Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yapıldığı gibi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından aşıya ilişkin tüm bilgi ve veriler şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
  4. Kararın verileceği kurul toplantısı yine ABD’de Gıda ve İlaç Dairesi tarafından yapıldığı gibi çevrimiçi olarak kamuya açık biçimde gerçekleşmelidir.

Hollanda ve Belçika, Britanya’dan uçuşları yasakladı

Fotoğraf: EPA

Britanya’da ortaya çıkan yeni Corona virüsü mutasyonunun Hollanda ve Belçika’da da görüldüğü açıklandı.

Bunun üzerine Hollanda hükümeti, yeni mutasyonun yayılmasını önlemek amacıyla Britanya’dan gelen yolculara tek taraflı uçuş yasağı getirdi. Tek taraflı uçuş yasağı en az 1 Ocak 2021’e kadar devam edecek.

Hollanda Sağlık Bakanlığı, daha bulaşıcı olduğu belirtilen yeni Corona virüsü mutasyonunun Aralık ayı başında ülkede saptandığını bildirdi. Bakanlık, virüsün Hollanda’ya nasıl ve nereden geldiğini araştırıyor.

Diğer yandan Belçika hükümeti de uçuşları ve tren seferlerini yasakladı.

Mutasyona uğramış virüsün Belçika’da da görüldüğünü açıklayan Leuven Üniversitesi’nden virolog Marc Van Ranst, incelenen 2 bin örnek içinde dört yeni mutasyon vakası tespit ettiklerini ancak durumun henüz endişe verici boyutta olmadığını söyledi.

Britanya Başbakanı Boris Johnson, mutasyon geçirmiş yeni Corona virüsü türünün eskisine kıyasla yüzde 70’e varan oranda daha bulaşıcı olabileceğini açıklamıştı.


Bilim Kurulu üyesi: Her 15 enfekte olan kişiden birisi sağlık çalışanı

Fotoğraf: AFP

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Corona virüsünden en çok etkilenen meslek grubunun sağlık çalışanları olduğunu belirterek, dünyadaki rakamlara göre Türkiye’deki durumun daha çarpıcı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. İlhan, “Gerçekten en ön safta olan sağlık çalışanları tüm enfekte olan 1 milyon 900 bin kişinin arasında 120 binini oluşturuyor. Bu açıdan baktığımızda gerçekten çok ciddi bir yoğunluk söz konusu. Yani her 15 enfekte olan kişiden birisi sağlık çalışanı, her Corona virüsü hastası olan 10 kişiden birisi sağlık çalışanı” diye konuştu.

İlhan, “Üstelik sağlık çalışanlarının eşlerini, ailelerini, büyüklerini de düşündüğümüzde aslında Türkiye’deki Covid-19 hastalarının en büyük yükünü çekenin sağlık çalışanları ve onların ailelerinin olduğunu söylemek çok doğru bir yaklaşım olacaktır” diye ekledi.

200’den fazla sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çeken Prof. Dr İlhan, tıbbi açıdan bakıldığında Corona virüsünün doğrudan “meslek hastalığı” olduğunu kaydetti.

Öte yandan Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı‘nın Covid-19 tedavisi görürken hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının meslek hastalığı veya vazife malulü hükümlerinden yararlanmalarına ilişkin genelgesinde illiyet bağı aranmasını eleştirdi.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “İlliyet bağı aranması demek ispat yükünü sağlık çalışanına yüklüyor. Burada söz konusu olan doğrudan, hiçbir illiyet bağı aranmadan sağlık çalışanlarına vazife malullüğü ya da meslek hastalığının değerlendirilmesi olmalı. Dünyada da ülkelerin büyük çoğunluğunda bu uygulama yerleşmiş durumda. Türkiye’de SGK’ya bırakılmış, bir ispat yükünü sağlık çalışanına yükleyen bir yaklaşım var” dedi.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

DSÖ yeni Corona virüsü mutasyonu konusunda Britanya ile ‘yakın temasta’

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ortaya çıkan yeni Corona virüsü mutasyonuyla ilgili olarak Britanya’daki yetkililerle “yakın temasta” olduklarını açıkladı.

DSÖ’nün Twitter mesajında, yeni mutasyon konusunda Britanya’daki yetkililerle temas halinde olunduğu belirtildi.

Mesajda, Britanya’nın mutasyonla ilgili çalışmalar konusunda bilgi paylaşımı yaptığı ve DSÖ’nün “bu virüs mutasyonunun özellikleri ve etkileri konusunda daha çok şey öğrendikçe, üye ülkeler ve halkla paylaşacağı” ifade edildi.

Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın yaptığı açıklamaya göre yeni mutasyon orijinal virüse kıyasla daha hızlı yayılıyor, ancak daha ölümcül olduğuna inanılmıyor.

Johnson “önemli ölçüde belirsizlik” olsa da, yeni mutasyonun eskisine kıyasla yüzde 70 daha bulaşıcı olduğunu belirtmişti.


Beş sağlık çalışanı daha ‘Corona’dan öldü

Türk Tabipleri Birliği (TTB), beş sağlık çalışanının daha Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.


Britanya: Yeni ‘Corona’ türü yüzde 70’e kadar daha bulaşıcı olabilir

Britanya Başbakanı Boris Johnson

Britanya Başbakanı Boris Johnson, İngiltere’nin başkenti Londra dahil ülkenin güneydoğusunda son dönemdeki vaka artışlarının mutasyon geçirmiş yeni Corona virüsü türünden kaynaklandığını açıkladı.

Johnson, eldeki ilk verilere göre, tespit edilen bu yeni türün eskisine kıyasla yüzde 70’e varan oranda daha bulaşıcı olabileceğini belirtti.

Boris Johnson, bu yeni türün daha ağır hastalığa yol açtığı ya da daha yüksek ölüm oranına sahip olduğunu gösteren herhangi bir bulgu olmadığını aktardı.

Johnson, “Bilimsel bulgular değiştiğinde bizim de aldığımız önlemler değişmeli. Virüsün saldırı yöntemleri değiştiğinde bizim de savunma yöntemlerimiz değişmeli ve bugün başbakanınız olarak, önümde başka bir seçenek olmadığını düşünüyorum” dedi.

Britanya hükümeti, vaka artışları nedeniyle yeni kısıtlayıcı önlemleri de devreye soktu.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Türkiye’de vaka sayısı 2 milyonu aştı

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre, dün ülke genelinde 22 bin 195 vaka tespit edildi. Böylece Türkiye’de toplam vaka sayısı 2 milyon 4 bin 285’e yükseldi.

Türkiye, toplam vaka sayıları baz alındığında ABD, Hindistan, Brezilya, Rusya ve Fransa’nın ardından altıncı sırada bulunuyor.


Dünya genelinde aktif vaka sayısı 21 milyonu aştı

Fotoğraf: Hindistan / Reuters

Covid-19 salgınına dair verilerin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 76,626,187
  • Can kayıpları: 1,691,942
  • İyileşenler: 53,751,202
  • Aktif vakalar: 21,183,043

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (18,077,768)
  • Hindistan (10,031,659)
  • Brezilya (7,213,155)
  • Rusya (2,819,429)
  • Fransa (2,460,555)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (323,401)
  • Brezilya (186,356)
  • Hindistan (145,513)
  • Meksika (117,876)
  • İtalya (68,447)



Önceki Haber
Meclis’e dokuz yeni fezleke
Sonraki Haber
10 yıl aradan sonra: Taylan Biraderler 'Azizler'le geri dönüyor