Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında can kayıpları bir buçuk milyonu aştı

Covid-19: Küresel salgında can kayıpları bir buçuk milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle dünya genelinde yaşamını yitirenlerin sayısı bir buçuk milyonu, vaka sayısı da 65 milyonu geçti. Türkiye’de ise resmi verilere göre toplam can kaybı sayısı 14 binin üzerinde, günlük vaka sayısı 30 bin bandında. Gelişmeleri aktarıyoruz.

 


SES: Covid-19 tedbirleri sağlık emekçileri için de uygulanmalı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu, Covid-19 pandemi kapsamında alınan tedbirlerin sağlık emekçileri için de uygulanması talebiyle yazılı açıklama yaptı.

Çalışma koşullarının düzeltilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, Covid-19’un meslek hastalığı statüsüne alınması gerektiği belirtildi.

Ülkenin hem pandemi gidişatı hem de sağlık sistemi bakımından alarm vermekte olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Kamuoyuna duyurulan kısıtlamalar ve tedbirler içerisinde kamu kuruluşlarının mesaileri günlük 6 saat olarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemeden dahi tükenme aşamasına gelen sağlık emekçileri yararlandırılmamıştır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada talepler ise şöyle sıralandı:

  • Sağlık kurumlarında dönüşümlü çalışma uygulaması yeniden planlanmalı. 24 saat çalışmanın sürdüğü yerlerde 24 saat çalışma kaldırılmalı. Çalışma saatlerinin düşürülmesi, sağlık emekçilerinin dinlenme koşullarının oluşturulması, iş yüklerinin azaltılması için gerekli tüm tedbirler alınmalı. Kamu çalışanlarının mesailerinin 6 saat olarak düzenlenmesine rağmen virüs riskine en çok maruz kalan meslek grubu olan sağlık emekçilerine yönelik düzenleme yapılmaması kabul edilebilir değildir. Sağlık emekçileri de bu haktan faydalandırılmalı.
  • Yıllık izinlerin kullanımının yasaklanması düzenlemesi kaldırılmalı, uzun süredir pandemi koşullarında çalışan, yorulmuş ve yıpranmış sağlık emekçilerinin dinlenme haklarını kullanmaları sağlanmalı. Ayrıca istifa ve emekliliği yasaklayan genelge iptal edilmeli, emeklilik hakkını kazanmış olan sağlık emekçilerinin bu hakkı kullanımı önündeki engeller kaldırılmalı.
  • Sağlık bakanlığı tarafından idari izinli sayılacak çalışanlarla ilgili hazırlanan ve ciddi şekilde sınırlandırılan kronik hastalıklar listesi acilen değiştirilmeli. Risk gurubu sağlık emekçileri olan kronik hastalar, engelli olarak çalışanlar (engelli kadrosundan istihdam edilip edilmediğine bakılmaksızın), 60 yaş ve üzerinde olanlar, hamileler (gebelik testinin pozitif çıktığı andan itibaren), süt izninde olan sağlık emekçileri herhangi ayrı bir değerlendirme ya da amirlerin inisiyatifine bırakılmadan, koşulsuz idari izinli sayılmalı.
  • Acilen alandaki ihtiyacı karşılayacak, kadrolu sağlık emekçisi istihdamı yapılmalı. Acilen sağlık emek gücüne 100 bin kadro verilmeli.
  • Salgın koşulları gerekçe gösterilerek sağlık emekçilerinin görev tanımlarına uymayan, sağlıklarını riske atan, angarya iş yükleyen yazılı ya da yazılı olmayan görevlendirmeler sonlandırılmalı, sağlık emekçileri üzerindeki baskı ve ayrımcılık uygulamalarına son verilmeli.
  • En düşük temel ücret yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde, temel ücretler acilen yükseltilmeli. Temel ücretlerdeki bu düzenleme yapılana kadar ek ödemeler bugüne kadarki tüm adaletsizlikleri ortadan kaldıracak şekilde, çalıştığı kurum, istihdam biçimi, kadrosu, mesleğine bakılmaksızın tüm sağlık emekçilerini ayrım gözetmeksizin kapsayacak şekilde kesintisiz olarak yapılmalı. Ek ödemeler maaşa yansıtılmalı, hiçbir kesinti yapılmamalı, ek ödeme kesintisi çalışanlar üzerinde tehdit unsuru olmaktan çıkarılmalı.
  • Nöbet usulü çalışan sağlık emekçilerinin nöbet ücretleri yeniden düzenlenmeli ve artırılmalı.
  • Covid-19 meslek hastalığı statüsüne alınmalıdır.
  • Emeklilikte de insanca yaşayacak ücret için yıllardır söz verildiği halde düzenleme yapılmayan 3600 ek gösterge, ayrımsız bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine verilmeli.
  • Fiili hizmet süresi zammından yararlanılması, fiili çalışma şartına bağlanması, zorunlu mazeretler ile izinlerin çalışmadan sayılmaması, maruz kalınan risklerle ilgili olarak geçmiş yıllardaki çalışmaların kapsama alınmaması düzenlemesi iptal edilmeli.

İstanbul’da kreşlerde de yüz yüze eğitime ara

İstanbul Valiliği, kreşlere yüz yüze eğitime ara verilmesine yönelik yazı gönderdi.

İHA’nın haberine göre, Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can imzasıyla kreşlere gönderilen yazıda yüz yüze eğitime ara verilmesine karar verdi.

İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgede anaokulları ve anasınıflarının yüz yüze eğitime kapatılmasına karar verilmiş, ancak kreşlerle ilgili bir bilgi verilmemişti.


Ankara’da sanayi kuruluşlarına mesai düzenlemesi

Ankara Valiliği, kentte faaliyet gösteren Organize Sanayi Bölgesi (OSB), küçük sanayi siteleri ve sanayi kuruluşlarının mesai saatlerini 08.00-18.00 olarak belirlendiğini duyurdu.


İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı: 231 kişi ‘salgın hastalık’ nedeniyle hayatını kaybetti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanlığı, bugün (3 Aralık) kentte 231’i’ ‘salgın hastalık’ olmak üzere toplam 475 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre ise Türkiye genelinde 187 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Sağlık Bakanlığı ve İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı birbiriyle çelişen “Covid-19” ve ‘salgın hastalık’ nedeniyle gerçekleşen ölüm verileri açıklıyor.

Bakanlık ve İBB’nin ölüm verileri şöyle:

22 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 139 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 186 ölüm

23 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 153 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 201 ölüm

24 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 161 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 211 ölüm

25 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 168 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 203 ölüm

26 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 174 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 231 ölüm

27 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 177 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 179 ölüm

28 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 182 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 173 ölüm

29 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 185 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 173 ölüm

30 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 188 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 213 ölüm

1 Aralık

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 190 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 188 ölüm

2 Aralık

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 193 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 199 ölüm

3 Aralık

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 187 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 231 ölüm

Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 187 kişi hayatını kaybetti, 32 bin 381 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 520 bini aştı.

Bugün ülke genelinde 187 bin 518 test yapıldığı ve 6 bin 511 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 187 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 4 bin 190 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 520 bin 167’ye, toplam can kaybı ise 14 bin 316’ya yükseldi.

Bakanlığa göre son 24 saatte 31 bin 923 vaka tespit edildi.


Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu ‘Corona’ya yakalandı

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.


Beş doktor daha Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), beş doktorun Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu.


Kısıtlamayı ihlal eden gençlerden DHA muhabirlerine saldırı

Bursa’da, sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal eden 20 yaşındaki Süleyman Satılmış ve iki arkadaşı, bekçilerce durduruldu.

Üç genç, bu sırada kendilerini görüntüleyen Demirören Haber Ajansı (DHA) muhabirleri Mehmet İnan ve İsmail Hakkı Seymen’e saldırdı.

Gençler, çekim yapan Seymen’in elinde bulunan ışığa vurarak yere düşürdü.

“Ben boksörüm” diye bağıran Satılmış ise İnan’ın burnunu kırdı.

Baygınlık geçiren İnan hastaneye kaldırılırken, saldırganlar ise gözaltına alındı.

Saldırı anı ise DHA kameralarına yansıdı.


İstiklal Caddesi’ne girişlere sınırlama uygulaması başladı

İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde, Tünel Meydanı ile Taksim Meydanı arasında uzanan İstiklal Caddesi’ne Covid-19 tedbirleri kapsamında girişlerin sınırlandırıldığı açıklanmıştı.

Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli tarafından duyurulan karara göre, caddede aynı anda 7 bin kişi bulunabileceği belirtilmişti.

Bu kapsamda kişi sınırlandırılması uygulaması bugün saat 10.00 itibariyle başladı.

Caddenin girişine koyulan demir parmaklıklar ile kalabalık anlarda caddeye girişin engelleneceği, İstiklal Caddesi’nin ne kadar kalabalık olduğu ise drone’larla denetleneceği belirtildi.


Adliyelere de HES şartı getirildi

Corona virüsü salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında AVM’lerin ardından adliyelere de HES koduyla giriş yapılması şartı getirildi.

Bugün hayata geçirilen uygulama kapsamında adliye ve istinaf mahkemelerine girişte HES kodu sorgulaması yapılacak.

Bu uygulama için adliye ve istinaf mahkemelerinde ek personel görevlendirilecek.


Yeni kısıtlama ve tedbirler hakkında sıkça sorulanlar ve cevapları

İçişleri Bakanlığı, Corona virüsü salgınına karşı alınan yeni kısıtlamalar ve tedbirlerle ilgili en çok merak edilen beş soru ve yanıtlarını internet sitesi üzerinden paylaştı.


Bakan Koca: Adana, Samsun ve Ordu’da yüzde 100 vaka artışı var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İzmir, Adana, Samsun, Bursa, Ordu, Antep ve Konya il sağlık müdürleriyle çevrimiçi görüştüklerini bildirdi.

Salgının seyrini yakından takip ettiklerini belirten Koca, şunları kaydetti:

“Son iki haftada İzmir ve Konya’da yüzde 50 vaka artışı, Adana, Samsun ve Ordu’da yüzde 100 vaka artışı var. Başta İzmir, Adana ve Samsun olmak üzere, bu illerimizde hastanelerimiz ve sağlık personelimiz büyük bir yükün altında. Salgınla mücadelede fedakarlık sınavımız devam ediyor.”


İşçi ücretleri düştü, eşitsizlik arttı

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) raporuna göre, Covid-19 salgınının sebep olduğu ekonomik kriz, başta kadınlar ve düşük ücretle çalışan işçilerin maaşları olmak üzere, küresel bazda işçi ücretlerini düşürdü ve eşitsizliği artırdı.

  Nedeni 'Corona': İşçi ücretleri düştü, eşitsizlik arttı

Almanya’da kısıtlamalar 11 Ocak’a kadar uzatıldı

Fotoğraf: Reuters

Almanya’da günlük Corona virüsü vakalarının yüksek seviyelerde seyretmeye devam etmesi nedeniyle kısmi kısıtlamaların 11 Ocak 2021 tarihine kadar uzatılmasına karar verildi.

Başbakan Angela Merkel konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Almanya’nın pandemide hedeflenen verilerin henüz çok uzağında olduğunu vurguladı.

Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısının çok yüksek olduğunu belirten Merkel, “Bu, federal hükümet ve eyaletlerin nasıl bir sorumluluk taşıdığını gösteriyor. Hedef, yedi gün içinde 100 bin nüfus başına 50 yeni vaka seviyelerine gerilemek” diye konuştu.

Robert Koch Enstitüsü’nün (RKI) son verilerine göre 24 saat içinde 487 kişi Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Böylece pandeminin başlangıcından bu yana ölümlerde günlük en yüksek sayıya ulaşılmış oldu.

RKI, günlük vaka sayılarının yüksek seyretmeye devam ettiğini, son günlerde yeni vakalarda kaydedilen hafif düşüşe rağmen kısıtlamaların umulan etkiyi göstermediğini de bildirdi.


8 saatlik sokak kısıtlaması sona erdi

Covid-19 tedbirleri kapsamında Türkiye genelinde uygulanan 8 saatlik sokağa çıkma kısıtlaması saat 05.00 itibarıyla sona erdi.

Kısıtlamaya büyük oranda uyulduğu bildirildi.

“Sokağa Çıkma Kısıtlamaları” ve “Yeni Kısıtlama ve Tedbirler” başlıklı genelgeler kapsamında, yeni bir karar alınıncaya kadar hafta içi saat 21.00-05.00, hafta sonu ise cuma 21.00’den pazartesi 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

  Yeni kısıtlama ve tedbirlerin detayları neler?

Dünya genelinde toplam vaka sayısı 65 milyona yaklaşıyor

Dünya genelinde Corona virüsüne yakalananların sayısı 65 milyona yaklaştı.

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 64,904,505
  • Can kayıpları: 1,500,453
  • İyileşenler: 44,994,776
  • Aktif vakalar: 18,409,276

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (14,314,265)
  • Hindistan (9,534,964)
  • Brezilya (6,436,650)
  • Rusya (2,375,546)
  • Fransa (2,244,635)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (279,867)
  • Brezilya (174,531)
  • Hindistan (138,657)
  • Meksika (107,565)
  • Britanya (59,699)

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan: Ne zaman kültür faşistlerinin tasallutundan kurtulduk, sanat hayatı canlandı
Sonraki Haber
Mafyalaşan devlet, devletleşen mafya!