Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında vaka sayısı 68 milyonu aştı

Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 68 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Covid-19 nedeniyle 1 milyon 550 bin fazla insan yaşamını yitirirken, toplam Corona virüsü vaka sayısı da 68 milyonu aştı. Türkiye’de ise resmi verilere göre günlük can kaybı 200’ün üzerine çıkmış durumda. Bu arada Britanya’da belirlenen ilk gruplara Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen aşı yapılmaya başlandı. Gelişmeler sayfamızda.

 


DSÖ: Aşılar Covid-19’a karşı bağışıklık duvarı oluşturmaktan çok uzakta

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Birleşmiş Milletler’in (BM) Cenevre’deki ofisinde basın toplantısı düzenledi.

Salgında “birinci, ikinci dalga” gibi ifadeleri kullanmadığını belirten Harris, Covid-19 salgınında virüsün geniş çapta yayılmasının​​​​​​​ sürekli bir durum arz ettiğini vurguladı.

Harris, “Aşılar harika araçlar ve (salgında) çok yardımcı olacaklar. Ancak artan risk durumunda ve bir çeşit bağışıklık duvarı oluşturmasındaki etkisi hala çok uzakta” dedi.

Vaka sayılarındaki artışı ve salgındaki dalgalanmaları engelleyebilmek için yapılması gerekenin, halk sağlığı önlemlerine uyulması olduğunu vurgulayan Harris, sosyal mesafe, el yıkama, test ve temaslıların takibi gibi önlemlere titizlikle uyulması çağrısında bulundu.

Harris, “Bu yoğun bulaşıyı durdurmak için bu saydığım şeyler, her zamankinden daha büyük bir titizlikle yapılmalıdır” ifadesini kullandı.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, düzenlediği basın toplantılarında, aşıların Covid-19 salgınını sona erdirmek için tek başına yeterli olamayacağını diğer halk sağlığı önlemleriyle birlikte etkili olacağı konusunda uyarılarda bulunuyor.


Bakan Ersoy: Pandemi döneminde geliri olmayan müzisyenlerle ilgili projeyi 11 Aralık’ta açıklayacağız

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Genel Kurulu’nda, bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2021 yılı bütçesine ilişkin konuştu.

Konuşmasında pandemi döneminde geliri olmayan, desteğe ihtiyacı olan müzisyenlerle ilgili bir projenin 11 Aralık Cuma günü açıklanacağını belirten Ersoy, başvurular değerlendirildikten sonra kabul edilenlere aylık bin lira destek verileceğini söyledi:

“Başvurularda birlik, dernek veya sendika üyesi olma şartı aramayacağız. Aylık seyyanen 1000 TL, 3 ay süre ile toplamda 3 bin TL ödeyeceğiz. Aralık ayı içinde başvuruları toplayacak; ocak, şubat ve mart aylarında ödemeleri yapacağız. Bu projeye 30 binden fazla başvuru olacağını tahmin ediyoruz. Listelerle ilgili ‘kimlere vereceksiniz’ gibi bir asılsız ihtamda bulunuldu. Biz, bu projelere katılanların listelerini meslek birlikleri, müzik dernekleri ve Müzik-Sen sendikasıyla beraber hazılıyoruz ve bizzat ben toplantılara da katılıyorum.”

Geçtiğimiz günlerde müzik meslek birliklerinin temsilcileriyle İstanbul’da bir araya gelen Bakan Ersoy, pandemi döneminde geliri olmayan müzisyenlere destek verileceğini belirterek, “Seyyanen kişi başı 1000 lira net ödeme olacak. Toplamda da 20-30 milyon civarında proje bedeli olacak” demişti.


ABD Gıda ve İlaç Dairesi: Pfizer-BioNTech aşısında güvenlik kaygısı yok

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin yayımladığı belgede (FDA) Pfizer-BioNTech Covid-19 aşısının denemelerine katılan 38 bin kişiden alınan verilerde “belirli bir güvenlik kaygısı olmadığı” belirtildi.

FDA’dan yapılan açıklamada aşının ikinci dozunun vurulmasından sonra iki ay boyunca izlenen deneklerde iyi bir güvenlik profilinin görüldüğü ve acil kullanım onayını engelleyecek herhangi bir belirli güvenlik kaygısının tespit edilmediği belirtildi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre açıklamada ayrıca, aşının 16 yaşından küçükler, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi sorunları olanlarda etkili olup olmadığı konusunda ise herhangi bir karara varmaya yetecek veri bulunmadığı belirtildi.

FDA’in açıklamasını yorumlayan Tufts Tıp Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nün Başhekimi Dr. Helen Boucher Reuters’a yaptığı açıklamada “İyi haber sürecin çok önemli bir parçasının tam da olması gerektiği geçirilmesi” dedi.

Pfizer ve Almanya ortağı BioNTech, iki dozda yapılan aşının yüzde 95 etkili olduğunu ve büyük bir güvenlik kaygısının bulunmadığını gösteren verileri geçen ay FDA’e sunmuştu.

Pfizer/BioNTech aşısının geniş çaplı kullanımına onay verilen ilk ülke olan Britanya’da ilk aşılar yapılmaya başlandı. Aşı ilk olarak risk grubundakilere uygulanıyor.

Bu kapsamda Coventry kentinde hastaneye kaldırılan 90 yaşındaki Margaret Keenan söz konusu aşıyı yaptıran ilk insan oldu.


Bakan Koca, dört ilin yatak ve yoğun bakım doluluk oranlarını açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir, Adana, Mersin ve Hatay’ın valileri, il sağlık müdürleri ve halk sağlığı başkanları ile görüştüğünü duyurdu.

Twitter üzerinden görüşmeye dair bilgi veren Koca, bu illerde sabit vaka artışı olduğunu ve ağır hasta yükünün arttığını aktardı.

“Hatay, Mersin, Adana ve İzmir’de risk devam ediyor” diyen Koca, söz konusu bu illerdeki yatak ve yoğun bakım doluluk oranlarını da açıkladı.

Buna göre;

  • İzmir’de yatak doluluk oranı yüzde 59, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 83
  • Adana’da yatak doluluk oranı yüzde 62, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 81
  • Mersin’de yatak doluluk oranı yüzde 58, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 84
  • Hatay’da yatak doluluk oranı yüzde 64, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 89.


Trabzon’da bazı caddelere HES kodu uygulaması getirildi

Trabzon’da Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında kentin en işlek yerlerinden Uzun Sokak ile Kahramanmaraş Caddesi’nde Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulaması başlatıldı.

Polis ekiplerince, Uzun Sokak ile Kahramanmaraş Caddesi’nin giriş ve çıkışlarına yayalar için denetim noktaları oluşturuldu.

Bariyer yerleştirilen noktalarda denetim yapan polisler, HES kodu bulunmayan yurttaşların geçişine izin vermedi.

Kentte bir süredir, Adalet Sarayı ve Bölge İdare Mahkemesi ile alışveriş merkezlerine de HES kodu ile giriliyor.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 211 kişi yaşamını yitirdi, 33 bin 198 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 560 bine yaklaşıyor.

Bugün ülke genelinde 201 bin 209 test yapıldığı ve 6 bin 593 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 211 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 5 bin 245 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 552 bin 304’e, toplam can kaybı da 15 bin 314’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 33 bin 198.


TTB, Covid-19 aşı tartışmalarına ilişkin görüşünü açıkladı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Covid-19 aşılarıyla ilgili tartışmalara ilişkin ilk görüşünü yazılı açıklama ile paylaştı.

“Pandemi döneminde şeffaf olmayan Sağlık Bakanlığı’nın, en azından aşı uygulamalarında şeffaf olması gerekliliğinin hayati önem taşıdığını bir kez daha vurgulamak isteriz” diyen TTB, uyarı ve taleplerini başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm kamuoyuyla paylaşma gerekliliği duyduğunu belirtti.

Açıklamada, uyarı ve talepler şöyle sıralandı:

  • Pandeminin başından bu yana aşı konusunda yapılan çalışmalar biyoteknoloji ve informatik teknolojilerin gelişmeleriyle geçmişe göre daha büyük bir hızla yapılmakta; çalışmaların klinik öncesi ve klinik deneme safhaları kayıt altına alınmakta; belgelendirmeler güvenilir ve bağımsız olan değerlendirme/onaylama kuruluşları tarafından yerine getirilmektedir. Bu kapsamda üretilmiş ve ruhsatlandırılmış olan bir aşıya, güven duyulacaktır.
  • Sağlık Bakanlığı’nın şeffaflıktan uzak tutumu; aşı olmaya yönelik endişe ve belirsizlik yaratan her türlü söylem ve uygulaması, halk sağlığı açısından risk oluşturacaktır.
  • Türk Tabipleri Birliği olarak aşıların hangi ülkede üretildiğinin, üreten firmanın hangisi olduğunun bir önem taşımadığını kamuoyuna buradan bildiririz. COVID-19 aşısının bizler için önem taşıyan yanı bilimsel ve etik kurallara uygun ruhsatlandırılmış olması; tüm dünyada ve Türkiye’de toplumun tüm kesimlerine eşit ve adil bir şekilde ulaştırılmasıdır.
  • Aşının AR&GE çalışmalarından ruhsatlandırılıp sunulmasına, soğuk zincirle taşınmasından dağıtımı yapılarak uygulanmasına kadar her basamağı gündelik politikanın, rekabetin ve ticaretin konusu dışında tutulmalıdır. Bu bağlamda, Sağlık Bakanlığı’nın herhangi bir COVID-19 aşısı için önceden anlaşma/sözleşme imzalaması, bir kamu kurumu olan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu üzerinde de siyasi baskı nedeni olmamalıdır.
  • Sağlık Bakanlığı, aşıların ruhsatlandırma süreçlerini; etkili ve güvenli olduklarına ait belgeleri, kamuoyuyla, basınla ve emek-meslek örgütleriyle şeffaf bir şekilde paylaşmalıdır.

Ayrıca açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Türk Tabipleri Birliği olarak, Sağlık Bakanlığı’nı nasıl bir COVID-19 aşı politikası izleyeceği ile ilgili kamuoyunu bilgilendirecek bir toplantı düzenlemeye; bilim insanlarının talep ettikleri verileri paylaşmaya; aşı uygulamalarında her açıdan şeffaf olmaya çağırıyoruz. Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz: COVID-19 salgınında verileri şeffaflıkla paylaşmadınız ve kamuoyunu yanılttınız. Bu nedenle aşılamanın yaygınlaşması bundan sonra verileri şeffaflıkla paylaşmanıza ve toplumda sarsılan güveni onarmanıza bağlıdır. Sağlık gibi aşı da toplumun tüm kesimlerinin hiçbir bahaneye yer vermeyecek şekilde ücretsiz yararlanacağı bir haktır.”


Kasım’da 300’e yakın işçi hayatını kaybetti, yarısı Covid-19 kaynaklı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Kasım ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı.

“Salgınla beraber işçi sınıfının tüm kesimleri ölüm ve açlık kıskacı altında…” başlığıyla kamuoyuna duyurulan rapora göre, Kasım ayında en az 294 işçi hayatını kaybetti.

Kasım ayında iş cinayetlerinin yüzde 54’ü Covid-19 nedeniyle gerçekleşti.

Rapora göre, yılın ilk 11 ayında ise en az 2 bin 32 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.


İstanbul için en az 2 haftalık kapanma çağrısı

Fotoğraf: Reuters

İstanbul Tabip Odası, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden Dr. Ümit Erdem’i andı. “Artık yeter, ölümleri durdurmak için tam kapanmak şart” pankartının açıldığı anmaya, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı.

Anmada konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Eylül ayının başından beri salgın için gerekli önlemlerin alınmadığını belirterek, “İlk olarak hastanelerin ve sağlık ekiplerinin sırtındaki yükün azalması ve hastanelerde elverişli bir hizmetin yerine getirilebilmesi için tam kapanmaya gidilmesi gerekiyor, bu öncelikli bir şart” dedi.

Daha sonra konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da “En az 2 ya da 3 hafta kapanma çağırısı yapıyoruz. Bu aşamada vatandaşın ve esnafın yaşadığı sorunları devlet çözmelidir” diye konuştu.

İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hastanelerde yer bulma konusundaki istekler bize kadar ulaşmakta ve buna cevap bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Kurum içinde binlerce çalışanımız Covid-19 ile mücadele ediyor, onlarca çalışanımız hayatını kaybetti. Derhal sıkı bir kapanma ile bu sorunu azaltarak toplumu rahatlatarak ama aynı zamanda bu kapanma esnasında vatandaşımızın esnafımızın maddi manevi yanında olarak bu sureci hep beraber toparlamalıyız.”


İzmir’de iki doktor, Konya’da bir eczacı daha ‘Corona’dan öldü

Türk Tabipleri Birliği (TTB), İzmir’de Metin İber ve Hamdi Kandilcioğlu isimli doktorlar ile Konya’da eczacı Nazım Yiğit’in Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu:


Çanakkale’de sekiz yerleşim yeri karantinaya alındı

Çanakkale’nin Biga ilçesinde, Covid-19 tedbirleri kapsamında üç köy ve beş mahallede karantina uygulaması başlatıldı.

Güleç, Kemer ve Kozçeşme köyleri ile Sakarya, Yeniceköy, Şirintepe, Hamdibey ve Turan mahallelerinde tespit edilen yeni Corona virüsü vakalarının yayılımını engellemek amacıyla söz konusu yerleşim yerlerinin 10 gün süreyle karantina altında tutulacağı belirtildi.


Britanya’da Pfizer/BioNTech’in Covid-19 aşısı uygulanmaya başladı

Fotoğraf: PA Media

Britanya’da ilk Corona virüsü aşısı 90 yaşındaki bir kadına yapıldı.

Coventry’deki üniversite hastanesinde ilk aşıyı yaptıran Kuzey İrlandalı Margaret Keenan, kendisini “çok ayrıcalıklı” hissettiğini söyledi.

Gelecek hafta 91 yaşına girecek olan Keenan, Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısını, klinik deneyler dışında yaptıran ilk kişi oldu.

Britanya’da belirlenen ilk gruplara aşılar bugün yapılmaya başlanıyor.


Britanya’da ilk aşılama bugün başlanıyor

Britanya’da belirlenen ilk gruplara Pfizer ve BioNTech’in ortak geliştirdiği Covid-19 aşısı bugün yapılmaya başlanıyor.

İlk etapta, 80 yaş üstündekilere ve bazı sağlık çalışanlarına aşı yapılması ve aşılamanın önceden belirlenen yaklaşık 70 hastanede gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Britanya, Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen aşıyı geçen hafta içerisinde onaylamıştı.

Başbakan Boris Johnson, “Bugün, Britanya’nın Corona virüsü ile mücadelesinde ileriye doğru dev bir adımı atılıyor” dedi ve ekledi:

Önümüzdeki hafta ve aylarda aşılama programının hızlandırılması planlanırken, bulunduğunuz bölgedeki kurallara uyarak ve temel önlemleri hatırlayarak Covid kış planına uymayı sürdürmeniz çok büyük önem taşıyor.”

Brtianya hükümeti, kısıtlamaların büyük bir bölümünün kaldırılarak, hayatın ‘normal’e dönmesinin Nisan ayını bulabileceği uyarısı yapıyor.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Koca: Samsun, Antalya ve Ordu’da yüksek risk devam ediyor

Fotoğraf: Twitter/@drfahrettinkoca

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Konya, Samsun, Antalya, Trabzon ve Ordu’daki Corona virüsü salgınına ilişkin son durumu paylaştı.

Koca, Twitter üzerinden yaptığı açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:

Yüksek vaka sayılarının devam ettiği Konya, Samsun, Antalya, Trabzon, Ordu Valilerimiz, İl Sağlık Müdürlerimiz ve Halk Sağlığı Başkanlarımızla görüşmeye devam ediyoruz. Bu iller yakın takibimiz altında. Test kapasitemizi ve filyasyon ekiplerimizi artırdık.

Samsun, Antalya ve Ordu’da yüksek risk devam ediyor. Konya ve Trabzon’da artış kısmen kontrol altında. Sağlık çalışanlarımız elinden geleni yapıyor. Kamu ve özel kurumlarımızla birlikte bütün hemşehrilerimizin duyarlılığı gücümüzü artırıyor. Ara vermeden mücadeleye devam edelim.”


Dünya genelinde iyileşenlerin sayısı 47 milyonu geçti

Dünya genelinde Corona virüsüne yakalanıp hastalığı atlatanların (iyileşenler) sayısı 47 milyonun üzerinde.

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 67,938,995
  • Can kayıpları: 1,550,263
  • İyileşenler: 47,023,575
  • Aktif vakalar: 19,365,157

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (15,369,046)
  • Hindistan (9,703,908)
  • Brezilya (6,628,065)
  • Rusya (2,488,912)
  • Fransa (2,295,908)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (290,443)
  • Brezilya (177,388)
  • Hindistan (140,994)
  • Meksika (110,074)
  • Britanya (61,434)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Eğitim Sen’de görev dağılımı yapıldı
Sonraki Haber
Bir sergi: Hassas Müdahale