Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında vaka sayısı 78 milyonu aştı

Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 78 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle 1 milyon 700 binden fazla insan yaşamını yitirdi. Dünya genelinde toplam vaka sayısı da 78 milyonu aştı. Virüsün mutasyona uğramış yeni türü nedeniyle Türkiye dahil birçok ülke Britanya ile bağını kesmiş durumda. Gelişmeler sayfamızda.

 


Avrupa’da Covid-19 kaynaklı can kaybı 500 bini aştı

Avrupa’da Covid-19 salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 500 bin 648’e ulaştı.

Geçtiğimiz Şubat ayında Fransa’da ilk Covid-19’a bağlı ölümün ardından Avrupa’nın 250 bin can kaybına ulaşması 8 ay sürerken, can kaybı 250 binden 500 bine sadece 60 günde ulaştı.

Fransa, İspanya, İtalya, Britanya ve Rusya Avrupa’daki can kayıplarının yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor.

Bu arada “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre; dünya genelinde ise toplam vaka sayısı 78 milyon 71 bin 86’ya, toplam can kaybı ise 1 milyon 716 bin 248’e ulaştı.


Irak sekiz ülkeye ulaşımı askıya aldı

Corona virüsünün mutasyona uğramış yeni türünün birçok ülkeye sıçramasının ardından Irak Bakanlar Kurulu yeni kararlar aldı.

Toplantıda Britanya, Güney Afrika, Avusturalya, Danimarka, Hollanda, Belçika, Japonya ve İran ile ulaşımı askıya alan hükümet, söz konusu ülkelerden gelen kişilerin de 14 gün boyunca karantinada kalmasına karar verdi.

AVM, lokanta gibi umumi yerlerin 24 Aralık’tan itibaren 2 hafta boyunca kapatılmasını kararlaştıran hükümet, ABD ‘den Pfizer-BioNTech ortak yapımı Covid-19 aşısını almak için toplam maliyeti 15 milyon dolar ilk partinin 3 milyon dolarının tahsis edilmesine karar verdi.

Irak’ta şu ana kadar 560 bin 622 kişide Covid-19 tespit edilirken, 12 bin 387 kişi ise yaşamını yitirdi.


Bakan Koca: Corona virüsün bulaşma yolları değişmeye başladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Corona virüsün bulaşma yollarının değişmeye başladığını belirterek, “Ev içi bulaşma oranları yüzde 85’e kadar yükseldi” dedi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 251 kişi yaşamını yitirdi, 19 bin 256 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyonun üzerinde.

Bugün ülke genelinde 192 bin 316 test yapıldığı ve 3 bin 309 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 251 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 32 bin 110 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 19 bin 256. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 62 bin 960’a yükseldi.


Bakan Koca ve Bilim Kurulu üyesi Kara’dan mutasyon verilerine ilişkin açıklamalar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Britanya’da ortaya çıkan Corona virüsünün mutasyona uğramış yeni türüne ilişkin bir açıklama yaptı.

Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Koca, “RNA virüslerinde mutasyon beklenen bir durumdur. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüz salgının başından beri ülkemizde görülen tüm virüs suşlarında gen mutasyonunu düzenli olarak taramaktadır. Eylül ayından beri ülkemizde görülen suşların incelenmesi kısa sürede neticelenecektir” diye belirtti.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara ise Corona virüsü mutasyonuyla ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye’de de mutasyon takipleri yapılıyor. Bizim ülkemizdeki genetik takiplerde ve mutasyon incelemelerinde şu ana kadar tespit edilmiş böyle bir verimiz yok. Diyelim ki bulaşmayı hızlandırmıştır. Coğrafyamızda şu anda bulaşmanın atlayarak hızlandığı bir yer yok” ifadelerini kullandı.


İki hekim daha ‘Corona’dan öldü

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Denizli’de çalışan Aile Hekimi Dr. Soner Oğuz ve Kastamonu’da özel bir hastanede görev yapan Radyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Vedat Gök’ün Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu.

TTB verilerine göre salgının başından bu yana Türkiye’de yaklaşık 300 sağlık çalışanı Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti.

 


İstanbul Valisi: Yoğun bakımda yatan sayısı yüzde 25 oranında azaldı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Covid-19 salgınına ilişkin yaptığı açıklamada “ikinci dalganın zirve noktasını geride bıraktık” dedi.

Twitter üzerinden bir paylaşım yapan Yerlikaya, hastanelerdeki doluluk oranlarına ilişkin de bilgiler verdi.


WSJ: CoronaVac aşısının Brezilya’daki denemelerde etkili olduğu görüldü

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Çin merkezli biyofarmasötik şirketi Sinovac’ın Covid-19’a karşı geliştirdiği aşının Brezilya’daki faz 3 çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.

BBC Türkçe’nin WSJ’den aktardığı habere göre Sinovac’ın CoronaVac aşısı, etkili olması için gereken yüzde 50 sınırını aştı.

Brezilya’daki çalışmalara katılan yetkililer, Wall Street Journal’a yaptıkları açıklamada CoronaVac’ın yüzde 50’nin üzerinde etkili olduğunun görüldüğünü söyledi. Bu da bir aşının uluslararası kurallara göre onay alması için gerekli olan eşik.

Sao Paulo’daki Ribeirão Preto Tıp Okulu’ndan Prof. Domingos Alves, “Herkes yüzde 90’nın üzerinde bir verimlilik oranı bekliyor. İlk faz denemelerden gelen sonuçlar çok iyi” dedi.

Resmi sonuçlar ise Çarşamba günü açıklanacak.

Sinovac’ın geliştirdiği aşı, Türkiye ve Endonezya’da da deneniyor.


Şahin: Covid-19 aşısı mutasyona uğramış virüse karşı da koruma sağlayacak

Prof. Uğur Şahin

Biyoteknoloji firması BioNTech’in Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uğur Şahin, Pfizer şirketi ile ortak geliştirdikleri aşının, Britanya’da mutasyona uğrayarak ortaya çıkan Corona virüsünün yeni türüne karşı da koruma sağlayacağına inandığını söyledi.

dpa’ya konuşan Şahin, bilimsel açıdan ihtimalin yüksek olduğuna dikkat çekerek “Aşıyı mutasyona uğramış yaklaşık 20 virüs varyasyonu üzerinde test ettik. Aşının sağladığı bağışıklık tepkisi, her virüs varyasyonunu etkisiz hale getirdi” açıklamasında bulundu.

Virüsün şu anda güçlü bir şekilde mutasyona uğradığını ifade eden Şahin, testlere devam etmeleri gerektiğini ve bunun da yaklaşık iki hafta süreceğini belirterek “Ancak (aşının) etki mekanizmasınının önemli ölçüde etkilenmeyeceğine eminiz” şeklinde konuştu.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Joe Biden canlı yayında Covid-19 aşısı oldu

Fotoğraf: AFP

ABD’de başkanlık görevini 20 Ocak’ta devralacak olan Joe Biden, kameralar önünde canlı yayında Corona virüsü aşısı oldu.

Biden, Pfizer-BioNTech ortaklığında geliştirilen Corona virüsü aşısının ilk dozunu Delaware eyaletinin Newark kentindeki ChristianaCare Hastanesi’nde yaptırdı.

Yüksek risk grubunda yer alan 78 yaşındaki Joe Biden, aşı olduktan sonra yaptığı kısa açıklamada, sağlık çalışanları ve bilim dünyası için “Bu insanlara çok şey borçluyuz. Bilim insanlarına ve bu aşıyı geliştirenlere, klinik çalışmaları yürütenlere çok şey borçluyuz” dedi.


Bakan Koca: 14 Aralık’tan itibaren İngiltere’den gelen tüm yolcuları tespit ettik

Fotoğraf: Sağlık Bakanlığı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hızla yayıldığı için paniğe neden olan Corona virüsünün mutasyona uğramış yeni türü nedeniyle uçuşların askıya alındığı ülkelerden gelenlere dair bilgilendirmede bulundu:

“İngiltere’de tespit edilen koronavirüs mutasyonu üzerine 20 Aralık gecesi İngiltere, Hollanda, Danimarka ve Güney Afrika’dan ülkemize uçuşların askıya alındığını ve o an itibariyle havada olan yolcular için de tedbirlerimizi duyurmuştuk.”

“Önceki gece bu ülkelerden ülkemize giriş yapan 335 yolcu sağlık kontrolünden geçirilmiş ve PCR testi yapılmıştır. Yolculara 1. ve 7. Günü PCR örnekleri alınmaktadır. Testleri negatif çıksa bile tüm yolcular izolasyona alınmıştır.”

“14 Aralık’tan itibaren İngiltere’den gelen tüm yolcuların tespiti yapılmıştır. 4.603 yolcunun bilgileri siteme aktarılarak ikametleri ve kaldığı otellerinde izolasyona alınmışlardır. Bu yolcularımızın Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda PCR testleri yapılmaktadır.”


Dünya genelinde toplam vaka sayısı 78 milyonun üzerinde

Covid-19 salgınına dair verilerin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 78,165,709
  • Can kayıpları: 1,718,689
  • İyileşenler: 54,917,697
  • Aktif vakalar: 21,529,323

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (18,597,385)
  • Hindistan (10,099,303)
  • Brezilya (7,284,166)
  • Rusya (2,906,503)
  • Fransa (2,490,946)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (328,821)
  • Brezilya (187,685)
  • Hindistan (146,476)
  • Meksika (118,598)
  • İtalya (69,842)



Önceki Haber
Leyla Güven apar topar Elazığ Cezaevi’ne sevk edilmiş
Sonraki Haber
Putin kendine ömür boyu dokunulmazlık verdi