Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında vaka sayısı 80 milyona yaklaşıyor

Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 80 milyona yaklaşıyor

HABER MERKEZİ – Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle yaklaşık 1 milyon 750 bin insan yaşamını yitirdi. Dünya genelinde toplam vaka sayısı da 79 milyonu aştı. Türkiye’de ise resmi verilere göre günlük vaka sayıları bir miktar azalsa da can kayıpları rekor seviyelerde. Öte yandan virüsün mutasyona uğramış yeni türleri nedeniyle kaygılar artıyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


CHP’li Topal, maket tabutla Hatay’daki Covid-19 vakalarına dikkat çekti

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Hatay’da artan Covid-19 salgınına dikkat çekmek için TBMM’de temsili bir tabutla basın toplantısı düzenledi.

Elindeki kırmızı beyaz karanfilleri de tabutun üzerine bırakan Topal, “Böyle bir tabutla gelmek istemezdim ama zorunda kaldım” dedi.

Hatay’ı Çin’in Wuhan kentine benzeten Topal, Çin hükümetinin Wuhan için uyguladığı olağanüstü tedbirlerin Hatay için de uygulanmasını istedi.

Türkiye’de başka bir kentte bu kadar vaka artışı olmadığını belirten Topal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gasilhanede vatandaşımız cenazelerini almak için sıra bekliyor. Yoğun bakıma ihtiyacı olan vatandaşlarımız sıra bekliyor. Sayın Bakan, ‘Hatay’da ağır hasta yükü fazla’ diyor. Madem öyle ise nedir bunun çaresi? Halk çaresiz. Halk karantina uygulansın istiyor. Ancak karantinanın da şartları var. Vatandaşlarımız, esnaf, çiftçiler, tarım işçileri, serbest meslek mensupları, kiracılar ve birçok vatandaşımız ekonomik olarak zor durumda. Vatandaşlarımıza ekonomik destek verilerek karantina uygulanmalıdır.”


Moderna: Aşımız Corona virüsün yeni türüne karşı da koruyucu olabilir

ABD ilaç firması Moderna, ürettikleri Covid-19 aşısının Britanya ortaya çıkan Corona virüsün mutasyona uğramış yeni türüne karşı koruyucu olabileceği belirtildi.

Moderna’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, aşının mutasyona uğradığı belirtilen virüse karşı etkinliği hususunda emin olunduğu ancak yine de testler yapılacağı kaydedildi.

Açıklamada, “Mevcut verilere dayanarak, Moderna Covid-19 aşısının sağlayacağı bağışıklığın, yakın zamanda İngiltere’de ortaya çıktığı aktarılan SARS-CoV-2 virüsüne karşı da koruyucu olması bekleniyor” ifadesi kullanıldı.

BioNTech/Pfizer Covid-19 aşısından sonra geçen hafta Moderna’nın aşısı da ülkede ABD Gıda ve İlaç Dairesinden (FDA) onay alan ikinci aşı olmuş, hafta sonundan itibaren öncelikle sağlık çalışanlarına uygulanması için dağıtımına başlanmıştı.


Almanya’da da Corona virüsün yeni türü tespit edildi

Britanya ortaya çıkan Corona virüsün mutasyona uğramış yeni türünün Almanya’da da rastlandığı bildirildi.

Waden Württemberg Eyaleti Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yeni türünün 20 Aralık’ta Britanya’dan gelen bir kadında tespit edildiği ifade edildi.

Açıklamada söz konusu kişiye ülkeye girişinde ve ertesi gün testler yapıldığı ve şu anda aile üyelerinin yanında karantinada bulunduğu aktarıldı.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya, ‘Bu Almanya’da bilinen ilk vaka’ ifadesi eklendi.

Corona virüsünün yeni türü, Britanya dışında, Güney Afrika, Danimarka, Hollanda, Avusturalya ve İsrail’de de rastlanmıştı.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 254 kişi yaşamını yitirdi, 18 bin 102 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 100 binin üzerinde.

Bugün ülke genelinde 195 bin 675 test yapıldığı ve 3 bin 218 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 254 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 33 bin 218 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 18 bin 102. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 100 bin 712’ye yükseldi.


Bakan Koca: Çin aşısı Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece yola çıkıyor, yüzde 91,25 etkili 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapıyor.

Çin’den gelecek olan aşı konusunda bilgi veren Koca, şunları söyledi:

“Çin makamları da Türkiye’ye gönderilecek aşı dozları için onay işlemlerini tamamladılar. Aşılarımız bir aksilik olmazsa Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece yola çıkıyor. İnancımız bize her darlıktan sonra bir genişlik olduğunu söylüyor.

“Bilim Kurulumuzun değerlendirmesiyle aşının ülkemizde kullanılması konusunda kendi insanımızda gösterdiği etkiden emin olduk. Artık aşının Türk insanında etkili olduğundan eminiz.

“Erken dönemde aşının koruyuculuğu yüzde 91,25 oranında, bu giderek daha artmış olacak Sinovac firması tarafından üretilen CoronaVac adlı aşının çalışmaları 14 Eylül’de ülkemizde başlatıldı.”

“İlk aşamada 9 milyon kişi aşılanacak”

Covid-19 aşı planlamasına dair bigiler veren Koca, “Birinci aşamada 9 milyona yakın kişinin olduğunu söyleyebilirim. Günde ortalama 1,5 hatta 2 milyona kadar aşıyı yapma imkanımızın olduğunu söyleyebilirim. Sağlık çalışanlarından başlamak üzere, Ocak-Şubat-Mart, en geç Nisan olmak üzere, ilk 2 hatta 3. aşamadaki kişileri aşılamayı hedefliyoruz” dedi.

Koca ayrıca, “BioNTech aşısını Mart sonuna kadar 4,5 milyon doz gibi planladık. Zannediyorum Ocak’ta bunun 1 veya 1,5 milyon gibi bir kısmı gelmiş olacak. Opsiyonel olarak 30 milyon doza kadar aşının sözleşmesinin detayları netleşmiş oldu. Bu gece veya yarın en geç imzalanmış olur” diye konuştu.

Bakan Koca, açıklamasında kentlere dair bilgiler de verdi.

Günlük vaka sayılarında Antep’te yüzde 66, Tekirdağ, Bursa ve İzmir’de yüzde 60, Ankara ve Samsun’da yüzde 55, Trabzon ve Adana yüzde 50, Diyarbakır ve Hatay yüzde 48, Kayseri ve Kocaeli yüzde 45 düşüşler sağlandı.

Aşı çalışmalarının detayları belli oldu

Aşı çalışmalarını koordine eden Serhat Ünal, aşı çalışmalarına dair şu bilgileri verdi:

“23 Aralık 2020 itibariyle 9 bin 150 gönüllü taranmış ve bunlardan 7 bin 371’i gönüllü çalışmaya alınmıştır. 18 Kasım’dan itibaren vatandaşlarımıza yapmaya başladık. Birincisinde bir aşı, bir plasebo yapılırken, ikincisinde iki aşı bir plasebo yapıldı.

“Yedi bin 371 gönüllüye 10 bin 829 doz uygulanmış durumda. Bu çalışmanın sonuna göre 1322 kişi değerlendirme basamağımız olan ikinci dozdan 14 gün sonra etkinlik açısından değerlendirmesi yapıldı. Rakamda görüldüğü gibi 752 aşı yapılmış kişide sadece üç hasta meydana gelirken, 570 plasebo yapılmış koldan 26 hastalık meydana geldi.

“Bu çalışmayı yüzlerce, binlerce kez tekrar etseniz en kötü olasılıkla yüzde 71 etkili, Dünya Sağlık Örgütü bunun yüzde 50 başarılı olmasını yeterli görüyor. Toplam aşı yetkinliği yüzde 91,25 olarak hesaplanmıştır. Yüzde 91 önümüzdeki günlerde daha da artacaktır.

“26 vakanın 6’sı hastane yatış gerektiren ciddi ‘corona’ virüs enfeksiyonu olarak tedavi edildi. Aşı kolunda yakalanan üç kişi bırakın hastaneye yatışı, bir vakada hafif bir burun akıntısı haricinde semptom olmadı. Önümüzdeki günlerde bu fark artarak devam edecek.

“En sık gözüken yan etkiler yorgunluk, baş ağrısı, aşı yapılan bölgede ağrı. Aşıyla ilgili bir arkadaşımızda hafif alerjik reaksiyon meydana geldi, o da anında tedavi edildi. Bunun dışında hiçbir ciddi yan etki görülmedi. Aşımız güvenli görünüyor.”


Rusya’da vaka rekoru kırıldı

Corona virüsü salgının en çok etkilediği ülkelerin başında gelen Rusya’da son 24 saatte 29 bin 935 yeni vaka kaydedildi.

Rusya’da şimdiye kadar kaydedilen en yüksek vaka sayısı ile birlikte ülkede toplam vaka sayısı 2 milyon 963 bin 688’e yükseldi.

Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bir günde 635 artarak 53 bin 96’ya çıktı.

Son 24 saatte 26 bin 890 kişinin taburcu edildiği ülke genelinde, salgın boyunca hastalığı yenenlerin sayısı 2 milyon 370 bin 857 oldu.


“Pandemiden tüm devlet yönetimleri sorumlu, hepsi yargılanmalı”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Covid-19 pandemisi sürecindeki can kayıplarından tüm devlet yönetimlerinin sorumlu olduğunu belirterek, tamamının uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini söyledi.

  “Pandemiden tüm devlet yönetimleri sorumlu, hepsi yargılanmalı”


Bilim Kurulu bugün toplanıyor

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı bugün saat 17.00’de yapılacak.

Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde yapılacak toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, saat 19.00’da basın açıklaması yapması bekleniyor.

TRT Haber’in aktardığına göre Bilim Kurulu, Corona virüsünün Avrupa’da değişime uğramasıyla ilgili gelişmeleri değerlendirecek. Virüsün Türkiye’de yayılımını önlemek için atılacak adımlar da ele alınacak.

Türkiye’de son 24 saatte 19 bin 650 yeni vaka, 3 bin 192 yeni ‘hasta’ tespit edildi, 259 kişi ise Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.


DSÖ: Mutasyona uğramış yeni virüs türü daha bulaşıcı

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Avrupa temsilciliğinde, dün Avrupa’da yüksek alarm durumuna geçilmesine neden olan Corona virüsünün mutasyona uğramış yeni türü ile ilgili bir toplantı düzenlendi.

Toplantının virüsün yeni ve daha bulaşıcı türüyle mücadele etmek için yeni stratejiler üzerinde görüşmek amacıyla gerçekleştirildiğini belirten DSÖ sözcüsü, toplantıya yalnızca uzmanların katıldığını ve Britanyalu sağlık yetkilileriyle güncel bilgilerin ve soruların paylaşıldığını ifade etti.

Toplantıda virüsün “büyük ölçüde” daha bulaşıcı olduğunu ve mutasyon sonrası bulaşıcılığında artış kaydedildiğini teyit eden DSÖ, Twitter üzerinden yapılan paylaşımda, ancak virüsün “ciddiyetinde” artış olduğuna ilişkin bir kanıt olmadığını da vurguladı.

Virüsün klinik ciddiyetinin ve yeniden bulaşma potansiyelinin araştırılmaya devam edildiği kaydedilen açıklamada, virüsün yeni türünün genç yaş gruplarında daha çok görüldüğüne dikkat çekildi.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Dünya genelinde toplam vaka sayısı 79 milyonun üzerinde

Covid-19 salgınına dair verilerin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 79,057,408
  • Can kayıpları: 1,737,751
  • İyileşenler: 55,648,759
  • Aktif vakalar: 21,670,898

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (18,917,152)
  • Hindistan (10,123,778)
  • Brezilya (7,366,677)
  • Rusya (2,933,753)
  • Fransa (2,505,875)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (334,218)
  • Brezilya (189,264)
  • Hindistan (146,778)
  • Meksika (120,311)
  • İtalya (70,395)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HSK kararnamesi: Ankara ve İstanbul'un yeni başsavcıları belli oldu
Sonraki Haber
Batman'da iş cinayeti: İskelenin çökmesi sonucu bir işçi hayatını kaybetti