Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde vaka sayısı 64 milyonu aştı

Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 64 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle yaklaşık bir buçuk milyon insan yaşamını yitirirken, toplam vaka sayısı da 64 milyonu geçti. Türkiye’de ise resmi verilere göre günlük vaka sayıları 30 binin üzerinde seyrederken, can kayıpları da rekor seviyede. Bu arada Britanya, Pfizer/BioNTech’in geliştirdiği Covid-19 aşısının kullanımına onay verdi. Günün öne çıkan gelişmelerini aktarıyoruz.

 


Bakan Koca duyurdu: Aşılama çalışmaları dört aşamada yapılacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası aşıyla ilgili açıklama yaptı.

“Sözleşme yaptığımız aşının ilk kısmının Türkiye’ye 11 Aralık’tan sonra gelmesi beklenmektedir” diyen Koca, aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütülmesinin planlandığını söyledi.

Buna göre;

  • İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü ile yaşlı, engelli, korumaevlerinde kalanlar ile kalabalık yerlerde yaşayanlar aşılanacak.
  • İkinci aşamada toplum işleyişi için gerekli sektörlerde, kritik işlerde çalışanlar, 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı olanlar aşılanacak.
  • Üçüncü aşamada 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı olanları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve meslek çalışanları aşılanacak.
  • Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.

“Aşılar geldiğinde önce Halk Sağlığı ve TİTCK laboratuvarlarınca ülkemize ithal edilen tüm aşılarda uygulanan incelemeler yapılacaktır” bilgisini de veren Koca, Covid-19 aşıları Türkiye standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanıma izni verileceğini, uygulamaya da bu aşamadan sonra geçileceğini belirtti.


Britanya’da karantina sona erdi

Britanya’da Covid-19 önlemleri kapsamında 5 Kasım’dan bu yana uygulanan genel karantina sona erdi

Parlamentoda Covid-19’la mücadele kapsamında hükümetin aldığı 3 aşamalı önlem kararını onaylamıştı.

Buna göre;

  • İlk aşamada restoran ve barlar ancak 23.00’e kadar açık kalabilecek, mümkünse evden çalışılacak.
  • 2. aşamada, kapalı mekanda başka hane üyesiyle görüşülemeyecek, dışarıdaki buluşmalar ise altı kişiyle sınırlandırılacak, barlar ancak restoran olarak hizmet verebilecek, alkollü içecekler sadece yemeklerin yanında satılabilecek.
  • 3. aşamada ise kapalı spor salonları hizmet veremeyecek, gerekli olmadığı sürece seyahat edilemeyecek, barlar ve restoranlar ancak paket servisi yapabilecek ve spor etkinlikleri düzenlenemeyecek.

“İlk önce evlere bakıma giden personellere aşı yapılmasını planlıyoruz”

Bu arada Başbakan Boris Johnson, Pfizer ve BioNTech’in ortaklaşa geliştirdiği Covid-19 aşısını resmi olarak onaylamasının ardından basın toplantısı gerçekleştirdi.

Aşının gönüllülüğe dayalı olarak yaptırılması gerektiğini belirten Johnson,” Bizim kültürümüzde zorunlu kılmak gibi bir düşünce yok. Bazı şeyleri zorunlu kılmak amaçlarımızla da örtüşen bir durum. Bundan dolayı gönüllü olarak aşı olunmasını tavsiye ediyorum” dedi.

“İlk olarak evlere bakıma giden personellere aşı yapılmasını planlıyoruz” diyen Johnson, aşılamanın önümüzdeki hafta yapılmaya başlanacağını belirtti ve ekledi:

“Önümüzdeki hafta ile birlikte NHS (İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi) İngiltere tarihindeki en büyük aşılama işlemini gerçekleştirecek. Bu çalışmaları gerçekleştirilirken gelecek yıl normal hayatlarımıza dönme umuduyla ve birlikte başaracağımıza yürekten inanıyoruz. Bu süreç içerisinde aldığımız tıbbi önlemleri devam ettirmek ve mücadelemizi sürdürmek durumundayız”


İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı: 199 kişi ‘salgın hastalık’ nedeniyle hayatını kaybetti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanlığı, bugün (2 Aralık) kentte 199’u ‘salgın hastalık’ olmak üzere toplam 434 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre ise Türkiye genelinde 193 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Sağlık Bakanlığı ve İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı birbiriyle çelişen “Covid-19” ve ‘salgın hastalık’ nedeniyle gerçekleşen ölüm verileri açıklıyor.

Bakanlık ve İBB’nin ölüm verileri şöyle:

22 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 139 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 186 ölüm

23 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 153 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 201 ölüm

24 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 161 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 211 ölüm

25 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 168 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 203 ölüm

26 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 174 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 231 ölüm

27 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 177 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 179 ölüm

28 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 182 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 173 ölüm

29 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 185 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 173 ölüm

30 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 188 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 213 ölüm

1 Aralık

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 190 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 188 ölüm

2 Aralık

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 193 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 199 ölüm

Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 193 kişi hayatını kaybetti, 31 bin 923 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 513 bini aştı.

Bugün ülke genelinde 183 bin 624 test yapıldığı ve 6 bin 690 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 190 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 4 bin 821 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 513 bin 656’ya, toplam can kaybı ise 14 bin 129’a yükseldi.

Bakanlığa göre son 24 saatte 31 bin 923 vaka tespit edildi.


İstiklal Caddesi’ne girişler sınırlandırılıyor

Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli, yarın (3 Aralık) saat 10.00’dan itibaren Covid-19 tedbirleri kapsamında, bulaş riskini azaltmak için İstiklal Caddesi’ne girişlerin sınırlandırılacağını duyurdu.

Twitter hesabından açıklama yapan Demirelli, alınan kararı şöyle aktardı:

“Caddedenin Taksim Meydanı girişinden Tünel Meydanına kadar olan kısmında aynı anda 7000 kişi bulunabilecek ve yoğunluğun artması durumunda girişleri geçici olarak durduracağız.

“Aynı zamanda yüz yüze gelecek şekilde yürümenin bulaş riskini daha da artırması nedeniyle tramvay yolu orta nokta kabul edilerek herkesin sağdan yürümesine karar verdik. Kısıtlama yarın saat: 10.00 ‘dan itibaren yürürlüğe girecek.

“Caddenin kalabalık olması ve bulaş riskini azaltmak için bu kararı almak durumunda kaldık. Caddedeki tüm esnaf ve işyeri sahiplerimizden, vatandaşlarımızdan ve gezmeye gelen tüm yabancı misafirlerimizden bizi anlayışla karşılamalarını ve bu kısıtlamalara uymalarını bekliyoruz.”


İki sağlık çalışanı daha hayatını kaybetti

Türk Tabipleri Birliği (TTB), sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarda biri hekim olmak üzere iki sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Yaşamını yitiren sağlıkçılara ilişkin yapılan paylaşımlar şöyle:

  • “İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi eski şefi, göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Zuhal Çakırca ÇAKMAKLI‘yı COVID-19 nedeniyle kaybettik. Ailesine ve tüm sağlık camiasına başsağlığı dileriz.”
  • “Ufuk Üniversitesi personeli Yunus KAYA‘yı COVID-19 nedeniyle kaybettik. Ailesine ve tüm sağlık camiasına başsağlığı dileriz.”

İstanbul’da toplu ulaşıma kısıtlama düzenlemesi

Fotoğraf: İstanbul / DHA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), sokağa çıkmanın sınırlandırılması nedeniyle toplu taşıma araçlarında oluşabilecek yoğunlukların azaltılması için bazı tedbirler alındığını duyurdu. Alınan kararlar şöyle:

  • İETT ve özel halk otobüslerinde arızalı olmayan tüm araçlar işletmede olup, her bir hatta mümkün olan en sık sefer sıklığı ile işletme yapılmaya devam edilecek.
  • Doruk (pik) saatlerde yolcu yoğunluğu diğerlerine göre nispeten az olan ve İl Hıfzıssıhha Kurulu’nca belirlenen kapasitelerin altında hizmet veren hatlardaki otobüsler, yolcu yoğunluğu yaşanan hatlara kaydırılarak, sefer aralıkları düşürülecek. Bu amaçla bu hafta içerisinde tespitler yapılarak 07.12.2020 tarihinden itibaren kademeli olarak hat düzenlemeleri yapılacak.
  • Metrobüs hattında saat 21:00’den sonra seferler seyrekleşecek. Bu saatlerde çalışan şoförler, gün içerisindeki saatlere kaydırılarak sefer aralıkları düşürülecek. Böylece, gün içerisindeki sefer sayısı arttırılacak.
  • 06:00–21:00 saatleri arasında anlık yolcu yoğunluklarını önlemek için 6 metrobüs aracı servise hazır şekilde yedek olarak bekletilecek.
  • Raylı sistemlerde doruk saatlerde maksimum kapasite ile hizmet verilecek.
  • Şehir Hatları’nda iskele ve gemi kapasitelerine göre turnike ayarlamasına devam edilecek. Yolcu talebinin gemi kapasitesini aşması durumunda ek sefer ilavesi yapılacak.
  • Toplu taşıma araçlarında bilinçlendirmeyi arttırmak üzere maske kullanımı ve fiziksel mesafelere ilişkin anons yapılacak, bu konudaki kurum içi ve kurum dışı denetimler arttırılacak.

Britanya’da Pfizer/BioNTech’in Covid-19 aşısına onay

Britanya, Pfizer ile BioNTech’in birlikte geliştirdiği Covid-19 aşısının kullanımına onay verdi.

Birtanya’da ilaç ve tedavilere onay veren denetleyici kuruluş İlaç ve Sağlık Bakımı Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), BNT162b2 isimli aşının acil kullanımına onay verdiğini duyurdu.

Britanya bu aşıdan 40 milyon doz sipariş vermişti. 10 milyon dozun yıl sonuna dek hazır olması bekleniyor.

Gelecek hafta 800 bin adet aşının ülkeye ulaşacağını söyleyen Britanya Sağlık Bakanı Matt Hancock, Aralık ayı boyunca aşının üretim hızına bağlı olarak teslimatların süreceğini ifade etti.

Hancock, siparişin kalan kısmının teslimatının büyük ölçüde 2021’de gerçekleşeceğini de belirtti.

Aşılama konusunda önceliğin Covid-19’u ağır geçirme riski olan kişilere, yaşça büyük olanlara ve bakım evlerinde kalanlara verileceğini söyleyen Hancock, aşının 21 gün arayla yapılacak iki doz şeklinde uygulanacağını da sözlerine ekledi.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

CHP’li vekil İlhami Özcan Aygun ‘Corona’ya yakalandı

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’un Covid-19 test sonucu pozitif çıktı.

Aygün haberi Twitter hesabı üzerinden duyurdu.


“Yılbaşında 4 gün sokağa çıkma kısıtlaması olabilir”

Fotoğraf: İstanbul / İHA

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Toplum Bilimleri Kurulu’nun üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, salgının yayılımına karşı yılbaşında hareketliliği azaltmak için 4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması uygulanabileceğini söyledi.

DHA’ya konuşan Prof. Dr. İlhan, 31 Aralık Perşembe gününe denk gelen yılbaşı için şu değerlendirmede bulundu:

“Belki 31 Aralık’tan başlayıp 4 günlük bir kısıtlama söz konusu olabilir. Böylece yılbaşı vesilesi ile toplumda insanların hareketliliği de azalmış olur, dışarıda bir araya gelme engellenmiş olur, ev içinde bir araya gelme engellenmiş olur. Biliyorsunuz Ramazan Bayramı’nda da aynı kısıtlamayı yapmıştık. Şimdi 4 gün daha bir kısıtlama ile enfeksiyonun önü alınmaya çalışılabilir.”


Bakan Selçuk: Normalleşme desteği 30 Haziran’a uzatıldı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Normalleşme Desteği”nin 30 Haziran 2021’e kadar uzatıldığını, 3 ay olan yararlanma süresinin de 6 aya çıkarıldığını bildirdi.

Yazılı bir açıklama yapan Bakan Selçuk, şunları kaydetti:

“Uygulanmakta olan Normalleşme Desteği, Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın kararıyla 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldı, 3 ay olan yararlanma süresi de 6 aya çıkarıldı. Normal çalışma düzenine geçen iş yerlerimiz için Normalleşme Desteği adı altında bu desteklerimizi sürdüreceğiz. Böylece istihdamı korumaya devam edeceğiz.”

Kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanların istihdamında uygulanan teşvike de değinen Selçuk, bu teşvikin süresinin de 31 Aralık 2022’ye kadar uzatıldığını bildirdi.


8 saatlik sokak kısıtlaması sona erdi

Covid-19 tedbirleri kapsamında Türkiye genelinde uygulanan 8 saatlik sokağa çıkma kısıtlaması saat 05.00 itibarıyla sona erdi.

Kısıtlamaya büyük oranda uyulduğu bildirildi.

“Sokağa Çıkma Kısıtlamaları” ve “Yeni Kısıtlama ve Tedbirler” başlıklı genelgeler kapsamında, yeni bir karar alınıncaya kadar hafta içi saat 21.00-05.00, hafta sonu ise cuma 21.00’den pazartesi 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

  Yeni kısıtlama ve tedbirlerin detayları neler?

Dünya genelinde aktif vaka sayısı 18.2 milyonun üzerinde

Dünya genelinde Corona virüsüne yakalanan ancak henüz hastalığı atlatamayanların sayısı (aktif vakalar) 18 milyon 250 binin üzerinde.

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 64,194,823
  • Can kayıpları: 1,486,830
  • İyileşenler: 44,442,306
  • Aktif vakalar: 18,265,687

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (14,108,490)
  • Hindistan (9,499,710)
  • Brezilya (6,388,526)
  • Rusya (2,322,056)
  • Fransa (2,230,571)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (276,976)
  • Brezilya (173,862)
  • Hindistan (138,159)
  • Meksika (106,765)
  • Britanya (59,051)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hakkari'de polis şiddeti: İki yurttaş silahla yaralandı
Sonraki Haber
Paranın dinini bilmem ama rengi kesin var