Ana SayfaGüncelCovid-19 salgını: Yeni kısıtlama ve tedbirlerin detayları

Covid-19 salgını: Yeni kısıtlama ve tedbirlerin detayları

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından salgınla mücadele kapsamında getirilen yeni kısıtlama ve tedbirlerin detayları belli oldu. İçişleri Bakanlığı’nın duyurduğu önlemlerin detaylarını derledik.

Corona virüsü salgınının yayılımında yaşanan hızlı artış ile vaka ve hasta sayılarındaki yükseliş nedeniyle dün (30 Kasım) AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde birtakım yeni kısıtlama ve tedbirler alındı.

Kabine toplantısının ardından Erdoğan’ın açıkladığı yeni önlemlerin detayları İçişleri Bakanlığı tarafından duyuruldu.

Koronavirüs ile Mücadele Kapsamında Sokağa Çıkma Kısıtlamaları – Yeni Kısıtlama ve Tedbirler Genelgeleri” başlığıyla kamuoyuna duyurulan önlemler doğrultusunda;

‘Sokağa Çıkma Kısıtlamaları Genelgesi’

  • Hafta sonları kısıtlama nasıl olacak?

Yeni bir karar alınıncaya kadar ülke genelinde hafta sonları; Cuma günleri saat 21.00’de başlayacak, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

İlk uygulama olarak 4 Aralık Cuma günü saat 21.00’de başlayıp 7 Aralık Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek. Bundan sonraki hafta sonlarında da uygulama aynı şekilde devam edecek.

Kısıtlamanın olduğu Cumartesi ve Pazar günleri market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altında bulunanlar hariç olmak üzere tüm yurttaşlar zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidip gelebilecek.

Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve online sipariş firmaları evlere servis şeklinde de satış yapabilecekler.

Cumartesi ve Pazar günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırınlar açık olacak. 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altında bulunanlar hariç olmak üzere tüm yurttaşlar ekmek ve unlu mamul ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla ikametlerine yürüme mesafesinde olan fırına gidip gelebilecekler.

Fırın ve unlu mamul ruhsatlı işyerlerine ait ekmek dağıtım araçlarıyla sadece market ve bakkallara ekmek servisi yapılabilecek, ekmek dağıtım araçlarıyla sokak aralarında kesinlikle satış yapılmayacak.

Lokanta ve restoran tarzı işyerleri, sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu Cumartesi ve Pazar günleri 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet sunmak üzere açık olabilecek.

  • Hafta içerisinde kısıtlama nasıl olacak?

Yeni bir karar alınıncaya kadar ülke genelinde hafta içerisinde yer alan günlerde 21.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

İlk uygulama olarak bugün (1 Aralık Salı günü) saat 21.00’de başlayıp 2 Aralık Çarşamba günü saat 05.00’de bitecek şekilde tüm yurttaşlar için sokağa çıkma kısıtlaması getirilecek olup bundan sonraki haftalarda da Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri uygulama aynı şekilde devam edecek.

Sokağa çıkma kısıtlamasındaki getirilen sürelere uymak için istisna getirilenler dışındaki tüm işyerleri hafta içi saat 20.00’de kapanacak.

  • Zorunlu haller sayılacak durumlar neler?

Sokağa çıkma kısıtlaması getirilen süre ve günlerde (hafta içi ve hafta sonunda uygulanacak) aşağıda belirtilen zorunlu hallerde şehirlerarası seyahatlere izin verilecek:

  1. Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,
  2. Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla dört kişi),
  3. Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),
  4. ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri,
  5. Terhis olarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen,
  6. Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan,
  7. Cezavlerinden salıverilen,

Yurttaşlar, söz konusu durumların varlığı halinde toplu ulaşım araçlarıyla veya E-BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da Valilik/Kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecekler.

Bu mazeretleri taşımayan kişilerin şehirlerarası seyahatleri ise ancak toplu ulaşım araçları (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) kullanılmak suretiyle mümkün olacak.

‘Yeni Kısıtlama ve Tedbirler Genelgesi’

Kamu kurum ve kuruluşlarının günlük çalışma başlama ve bitiş saatleri 2 Aralık Çarşamba gününden itibaren 10:00-16:00 arası olacak şekilde belirlenecek.

Bugün (1 Aralık Salı günü) saat 21.00’den itibaren geçerli olacak yeni tedbirleri ise şöyle:

  • Yüzme havuzu, hamam, sauna, masaj salonu ve lunaparkların faaliyetleri durdurulacak; ganyan, iddia ve milli piyango bayilerinde içeriye müşteri kabul edilmeyecek.
  • 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı yurttaşların sokağa çıkmalarına izin verilen saatler içerisinde (10.00-13.00, 13.00-16.00 saatleri arası) şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş vb.) kullanmaları kısıtlanacak.
  • Cenaze namazları vefat edenlerin yakınları dahil en fazla 30 kişi ile kılınması; nikahlar ve nikah merasimi şeklindeki düğünler de gelin ve damadın yakınları dahil en fazla 30 kişi ile düzenlenecek.
  • Evlerde gün, mevlid, taziye, yılbaşı kutlaması gibi toplu etkinliklere müsaade edilmeyecek.
  • AVM’lere girişte çalışanlar ve müşteriler için HES kodu zorunluluğu getirilecek.
  • İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulları’nca gerek görülmesi durumunda kalabalık cadde ve meydanlara girebilecek kişi sayısı belirlenecek.
  • Anasınıfı ve anaokullarının faaliyetlerine ara verilecek.
  • 50 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde; işyeri hekimi gözetiminde, mevcut iş güvenliği uzmanı veya bulunmadığı durumda görevlendirilecek bir personel tarafından salgın tedbirlerinin uygulamasının sıkı bir şekilde denetlenecek.

Bir günde en az 188 kişi hayatını kaybetti

Sağlık Bakanlığı’nın Pazartesi akşamı açıkladığı son verilere göre Türkiye genelinde son 24 saatte 31 bin 219 yeni Corona virüsü vakası tespit edilirken, 6 bin 514 kişi ‘hasta’ olarak bildirildi. Covid-19 nedeniyle 188 kişinin de hayatını kaybettiği duyuruldu.

Böylece Türkiye genelinde salgının başlangıcından bu yana toplam vaka sayısı 500 bin 865’e, vefat sayısı da 13 bin 746’ya yükselmiş oldu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 63 milyonu aştı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.