Ana SayfaGüncelDFG raporu: Kasım’da sekiz gazeteciye gözaltı, ikisine tutuklama

DFG raporu: Kasım’da sekiz gazeteciye gözaltı, ikisine tutuklama

HABER MERKEZİ – Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporuna göre, Kasım ayında sekiz gazeteci gözaltına alındı, ikisi tutuklandı. Raporda, beş gazeteciye ise toplam 20 yıl 3 ay hapis cezası verildiği belirtildi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), aylık olarak hazırladığı basın ve basın çalışanlarına yönelik hak ihlalleri raporunu açıkladı.

91 gazetecinin tutuklu bulunduğu belirtilen Kasım ayı raporunda, sekiz gazetecinin gözaltına alındığı, ikisinin ise tutuklandığı kaydedildi.

Ayrıca rapora göre;

  • İki gazeteci tehdit edildi,
  • Dört gazeteci hakkında soruşturma açıldı,
  • 12 gazeteci hakkında dava açıldı,
  • Beş gazeteciye 20 yıl 3 ay 9 gün hapis cezası verildi,
  • Bir gazeteye ilan kesme cezası verildi,
  • İki televizyon kanalına RTÜK tarafından cezalar kesildi,
  • 30 haber ve 1 internet sitesine erişim engeli getirildi.

Raporda, özellikle devam eden yargılamalar, gazetecilere verilen cezalar, açılan soruşturma ve davaların azımsanmayacak düzeye geldiğine de dikkat çekildi.

Van’a ayrı parantez

Gazetecilere yönelik baskılara ilişkin Van için ayrı bir parantez açılması gerektiğine işaret edilen raporda, şunlar kaydedildi:

Öyle ki, helikopterden atılan köylülerin gördüğü işkence ortaya çıkarıldıktan sonra kentteki gazeteciler hedef tahtasına oturtuldu. Dünyanın her yerinde ‘gazetecilik başarısı’ olarak görülecek bu haber, meslektaşlarımızın tutuklanmasına neden olmuştu. Haberi yapan Şehriban Abi, Nazan Sala, Adnan Bilen ve Cemil Uğur’un tutuklanmasına tepkiler gelmeye devam ederken, bu kez 4 meslektaşımızın çalışma arkadaşı Dindar Karataş aynı durumla karşı karşıya kaldı. Mezopotamya Ajansı muhabiri Karataş, Erzurum Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında önce gözaltına alındı, ardından da tutuklandı. Dindar Karataş’ın tutuklanma gerekçesi çok bilindik; haber kaynaklarıyla yaptığı görüşmeler ve haberler!

Türkiye’nin gazeteciler için bir cezaevine dönüştüğü ifade edilen raporda, “Bu tablonun tersine dönmesi ve meslektaşlarımızın özgür olması sadece gazeteciler için değil, aynı zamanda tüm toplum için elzemdir” denildi.

“Çünkü gazetecilerin tutuklanması aynı zamanda toplumun haber alma hakkını da engelliyor. Hem gazetecilik mesleğine hem de toplumun haber alma hakkına saygı duyulmalı ve tutuklu tüm meslektaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır” diye de eklendi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Özak Tekstil işçilerinin mücadelesi sonuç verdi
Sonraki Haber
İşçi konfederasyonları: Asgari ücret insan onuruna yaraşır olmalı