Ana SayfaToplumsal CinsiyetEmniyet: ‘Gercüş’ paylaşımlarıyla ilgili 27 kişi hakkında adli süreç başlatıldı

Emniyet: ‘Gercüş’ paylaşımlarıyla ilgili 27 kişi hakkında adli süreç başlatıldı

HABER MERKEZİ – Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, Gercüş’teki çocuğa yönelik cinsel istismar vakasına ilişkin “sosyal medyada dezenformasyon yaptığı” iddia edilen 27 kişi hakkında adli süreç başlatıldı. “Gercüş’te ne oluyor?” diye soranların hedef alınmasına tepki gösteren kadınlar ise “Faillerin yargı önünde cezalandırılmasını sağlamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Susmuyoruz, korkmuyoruz” diye vurguladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Batman’ın Gercüş ilçesinde bir çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasının ardından yapılan sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili 27 kişi hakkında adli süreç başlatıldığını açıkladı.

EGM’nin internet sitesinde yer alan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve bağlı il birimlerince, kanunların verdiği yetki çerçevesinde, suç ve suçlularla mücadele amacıyla internet ortamında 7/24 esasına göre sanal devriye faaliyetleri yürütülmektedir.

Yürütülen sanal devriye faaliyetleri kapsamında; 05/12/2020 tarihinde Batman İli Gercüş İlçesinde meydana gelen cinsel taciz olayını bölücü örgütün müzaheretiyle tamamen algı operasyonu üzerinden sosyal medyada dezenformasyon yapan 27 şahıs tespit edilerek adli süreç başlatılmıştır.

Gercüş’e bağlı bir köyde 15 yaşındaki bir kız çocuğunun, geçtiğimiz Kasım ayında cinsel istismara maruz bırakıldığı ve bunun sonucunda gebe kaldığı ortaya çıkmıştı.

Çocuğun şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında şu ana kadar bir erkek tutuklanırken, soruşturmaya Gercüş Sulh Ceza Hakimliği’nce “gizlilik” ve “yayın yasağı” getirilmişti.

İstismar vakasını Türkiye’nin gündemine taşıyan JinNews ise soruşturmanın genişletildiğini ve aralarında polis, asker ve korucuların da olduğu 27 kişinin çocuğa cinsel istismarda bulunduğunu öne sürmüştü. Ayrıca haberde, 27 kişiden sadece 11’inin dosyaya eklendiği iddia edilmişti.

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı ile Batman Valiliği ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, iddiaların aksine soruşturma kapsamında şu ana kadar kamu görevlisi olan herhangi bir şüphelinin tespit edilmediğini belirtmişti.

  Gercüş'teki çocuk istismarıyla ilgili neler biliniyor?

Bu arada JinNews’in istismar vakasına ilişkin haberi erişime engellendi.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca da çocuğa yönelik cinsel istismar vakasını Meclis gündemine taşıyarak, JinNews’in haberine erişim engeli getirilmesini Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.

Gercüş’te yaşanan bu vakayla ilgili kaç kişi hakkında soruşturma başlatıldığını da soran Uca, Gül’e “Haber erişiminin engellenmesiyle bu olay örtbas edilmeye mi çalışılmaktadır? Öyle ise kimler ne için korunmaktadır?” sorularını da yöneltti.

Kadınlardan hedef gösterilmeye tepki

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da “Gercüş’te ne oluyor?” diye soranların hedef alınmasına tepki gösterdi:

Biz kadına yönelik şiddet, istismar dosyalarında, özellikle üniformalıların işin içine karıştığı bu tür olayların üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz. Suçluların aklanmasına izin vermeyeceğiz. Yetkililer de bizi tehdit etmekten vazgeçsin. Biz tehditlere boyun eğmeyiz. Geri adım atmayız. Asıl yapacakları, işlerini yapmaktır. Suçluları failleri tespit etmek ve cezalandırmaktır. Şimdiden algı operasyonları ve manipülasyonlar ile dosyaya yön vermek değildir. Kendilerinde bu hakkı görmekten vazgeçsinler.

TJA aktivistleri ile HDP’li kadınların Batman’da yaptığı basın açıklamasında konuşan Acar Başaran, “Er ya da geç bu kişilerin, faillerin yargı önünde cezalandırılmasını sağlamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Susmuyoruz, korkmuyoruz. ‘Adalet’ demekten vazgeçmeyeceğiz” diye vurguladı.

“Gercüş’teki küçük çocuğa ve bu tecavüzlere maruz kalan kadınlara sesleniyoruz” diyen HDP Kadın Meclisi Sözcüsü, “Yalnız değilsiniz. Biz varız, HDP var, TJA var, mücadele eden kadınlar var. Hep beraber mücadele edeceğiz” mesajı verdi.




Önceki Haber
İstanbul'da gözaltına alınan Rusyalı gazeteciler serbest
Sonraki Haber
Erdoğan'dan AB'ye Doğu Akdeniz mesajı