Ana SayfaÇalışma YaşamıEngelliler Meclis önünden seslendi: 5 talep için yasal düzenleme istiyoruz

Engelliler Meclis önünden seslendi: 5 talep için yasal düzenleme istiyoruz

HABER MERKEZİ – Meclis önünde taşıdıkları dövizlerle acil taleplerini dile getiren Engellilerin İstihdamda Hakları Platformu, yaptıkları açıklamada yasal düzenleme istediklerini vurguladı.

Engellilerin İstihdamda Hakları Platformu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Meclis Parkı’nda basın açıklaması yaptı.

CHP, HDP ve İYİ Parti’den milletvekillerinin katıldığı açıklamada, taşınan beş ayrı dövizle engellilerin sorunlarına dikkat çekildi.

Engelli istihdam kotası yüzde 6’ya çıkarılmalıdır” talepli dövizi taşıyan Sosyal Hizmet Uzmanı Ayşe Sarı, özetle şöyle konuştu:

Meclisi önünden sesleniyorum, bizi duyun. Türkiye’de engelli yurttaş sayısı gün be gün artıyor. İş bulmakta zorlanıyorlar. Engellilerin kamuda istihdam edilmesi kotası doldu denilerek atamaların yapılmamasını kabul etmiyoruz. Bir an önce atamalar yapılması lazım. Kotanın en az yüzde 6’ya çıkarılması lazım. Salgından en çok etkilenenler engelli yurttaşlardır. İşten çıkarma yasağı kaldırıldığında ilk engelliler işten çıkarılacak. İş sağlığı ve güvenliği salgın nedeniyle hiçe sayılıyor. Engellilik siyaset üstü ama Meclis’e gelen her şeye ‘hayır’ deniliyor. Hükümet bu talepleri kabul etmeli. Bu 5 talep için yasal düzenleme istiyoruz.

2022 ve 2828 sayılı yasalar değiştirilmelidir” dövizi taşıyan engelli hakları savunucusu Uğur Mucurluoğlu ise “Bugün muhtaçlık aylığının ve evde bakım ücretinin ödenmesi için ‘hane içinde fert başına düşen gelir’ kriteri uygulanmaktadır. Bu durum engelli bireyi, ailesine bağımlı hale getirmekte; gerçek hiçbir geliri olmadığı halde gelir sahibi olduğu yanılsamasına yol açmaktadır” dedi.

Mucurluoğlu,” Bu duruma son vermek ve engelli bireyi bağımsız bir hak öznesi haline getirmek için engellinin kendi fiili geliri esas alınmalıdır” diye vurguladı.

696 sayılı KHK engelliler lehine değiştirilsin” yazılı dövizi taşıyan görme engelli avukat Suha Sağlam da şunları dile getirdi:

696 sayılı KHK ile geçici taşeron işçiliğinden sürekli işçi kadrosuna geçirilen engelliler, erken emeklilik süresi dolduğunda derhal ve resen emekliliğe sevk edilmektedirler. Bilindiği gibi 15-20 yıl arasında değişen erken emeklilik hakkı, bir zorunluluk olmayıp ağır derecedeki engellilere sunulan ve isterlerse emekli olmalarına olanak sağlayan bir seçenektir.

Engellilerin emekliliğini iptal eden uygulamalara son verilmeli” dövizini taşıyan avukat Turhan İçli, şunları dile getirdi:

Sık sık değişen engellilik durumu değerlendirilmesine ilişkin Sağlık Kurulu Rapor yönetmelikleri nedeniyle engellilerin emekliliklerinin iptal edilerek, ileri yaşlarında işsizliğe mahkum edilmeleri uygulamasına derhal son verilmelidir. Engelliler Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 2005 tarihinden bu yana Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği en az beş kez değişmiş ve her seferinde değişik engellilik ölçütü getirilmiştir. SGK, emekli engellileri ihtiyaç duyması durumunda yeniden heyet raporu almaya zorlamakta, sonucun, daha önceki oranlardan düşük çıkması halinde emekliliğini iptal etmektedir.

Pandemi döneminde engellilerin ağırlaşan sorunlarının üstesinden gelmek üzere olağanüstü önlemler alınmalı” yazılı dövizi taşıyan Sinan Yıldırım ise işaret diliyle şunları anlattı:

Covid-19 pandemisinin tsunamiye dönüşmesi sonucu engellilere yönelik hizmetler ciddi boyutlarda aksamakta; hastaneler, acil durumlar için bile randevu vermemekte, biyonik kulak kullanıcıları pil için randevu alamamakta. Kur artışları nedeniyle cihaz, pil, protez ve ortez fiyatları olağanüstü artmaktadır. Engelli öğrenciler ya yoksulluk nedeniyle yeni teknolojik araçlara sahip olmadıkları için ya da EBA sistemindeki erişim güçlükleri yüzünden uzaktan eğitimden etkin ve verimli olarak yararlanamamaktadır.

Ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Engellilerin talepleri taleplerimiz, mücadeleniz mücadelemizdir” diye belirtti.

HDP Milletvekili Musa Piroğlu da sorunların çözümü için ciddi adımlara ihtiyaç olduğunu belirterek, “Kamu ve yasama organı üstüne düşeni yapmalıdır. Mücadeleyi yürüteceğiz ve engelsiz bir dünyayı kurmak için her çeşit çabayı da ortaya koyacağız” dedi.

Açıklamanın ardından platform temsilcileri, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilere taleplerini aktarmak üzere TBMM binasına girdi.




Önceki Haber
Arjen Arî Şiir Yarışması'na başvurular başladı
Sonraki Haber
Erdoğan yine İstanbul Sözleşmesi'ni hedef aldı