Ana SayfaGüncelErdoğan’dan AB’ye Doğu Akdeniz mesajı

Erdoğan’dan AB’ye Doğu Akdeniz mesajı

HABER MERKEZİ – Doğu Akdeniz Çalıştayı’na video ile bir mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği’ne seslenerek “Doğu Akdeniz’de bir ‘koçbaşı’ gibi kullanılmasına müsaade etmemelidir” dedi ve diplomasiyle sorunların çözülebileceğini belirtti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Üniversiteler Konseyi ve Akdeniz Üniversitesi tarafından Antalya’da düzenlenen Doğu Akdeniz Çalıştayı’na video mesaj gönderdi.

Doğu Akdeniz’le ilgili meselelerin dünyadaki birçok ülkenin öncelikli gündemini oluşturduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Özellikle Türkiye gibi Akdeniz’in en uzun kıyı şeridine sahip ülkesinin burada yaşanan gelişmeleri tribünden izlemesi mümkün değildir” dedi.

Hem kendi menfaatleri hem de Kuzey Kıbrıs’taki yurttaşların haklarını korumak için süreci yakından takip ettiklerini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

Ülkemizi Antalya sahillerine hapsetmeyi amaçlayan plan ve haritaları kabul etmeyeceğimizi açıkça dile getirdik. Tehdit ve şantajlara boyun eğmeyeceğimizi, emperyalist yayılmacılığa izin vermeyeceğimizi muhataplarımıza ifade ettik. Biz kimsenin hakkını, hukukunu gasp etme peşinde değiliz. Biz sadece haklarımızı elimizden almaya çalışan korsan zihniyete karşı dik bir duruş sergiliyoruz. Nitekim geçtiğimiz birkaç ayda yaşananlar Türkiye’nin bu konudaki kararlılığının tezahürü olmuştur.

Ülkemiz Doğu Akdeniz meselesinde asla gerilimden değil barıştan, işbirliğinden, hakkaniyetten ve adaletin tesis edilmesinden yanadır. Bunun yolu da karşılıklı saygıya dayalı müzakereden geçiyor. Akdeniz’deki sorunları birbirimizi suçlayarak değil, bölgedeki tüm aktörleri aynı masa etrafında buluşturarak çözebileceğimize inanıyoruz. Şayet Akdeniz’de kalıcı çözüm yolunda mesafe alınması isteniyorsa diplomasiye şans tanınmalıdır. Zira diplomasi ve müzakere bizi ortak paydada buluşturacak en kestirme yoldur.

‘Elimizi havada bırakmayın’

Avrupa Birliği’ne (AB) de seslenen Erdoğan, “AB, Doğu Akdeniz’de ‘koçbaşı’ gibi kullanılmasına müsaade etmemeli” diye konuştu.

Bu konuda Türkiye, 2003’ten beri Yunanistan ve Rum yönetiminin tüm şımarıklıklarına rağmen soğukkanlılığını muhafaza etmiştir. Bugün de aynı uzlaşmacı tavrımızı sürdürüyoruz. Avrupa Birliği içine düştüğü stratejik körlükten bir an önce kurtulmalı, Rum kesimi ve Yunanistan tarafından Doğu Akdeniz’de bir koçbaşı gibi kullanılmasına müsaade etmemelidir. Birlik dayanışması adı altında Kıbrıs Türklerine ve Türkiye’ye daha fazla haksızlık yapılmamalıdır.

Doğu Akdeniz’e kıyıdaş tüm bölge ülkelerini ve Kıbrıs Türklerinin yer alacağı bir konferans düzenlenmesi önerimiz halen masada duruyor. Muhataplarımızdan Türkiye’nin uzattığı bu eli havada bırakmamalarını bekliyoruz. Başta Yunanistan olmak üzere Akdeniz’de komşumuz olan tüm ülkeleri bu meseleyi sıfır toplamlı bir oyun olarak görmekten vazgeçmeye çağırıyorum. Sağduyu samimiyet ve aklıselimle hareket edildiğinde herkesin hakkını koruyan kazan-kazan temelli bir formül bulabileceğimize inanıyorum.

AB’den yaptırım mesajı

10-11 Aralık tarihlerinde düzenlenecek AB liderler zirvesinde, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı konusunda karar verilecek.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, geçen hafta zirve gündemiyle ilgili yaptığı açıklamada, AB’nin Ekim ayında sorunları gidermek ve ilişkileri iyileştirmek için Doğu Akdeniz sorunu konusunda Ankara’ya el uzattığını söylemiş, ancak Türkiye’nin tek taraflı davranmaya ve düşmanca söylemler kullanmaya devam ettiğini dile getirmişti.

Michel sözlerini “Elimizdeki tüm imkanları kullanmaya hazırız” şeklinde sürdürmüştü.


Karınca, MA, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Emniyet: 'Gercüş' paylaşımlarıyla ilgili 27 kişi hakkında adli süreç başlatıldı
Sonraki Haber
Gazeteci Ayşegül Doğan’a 6 yıl 3 ay hapis cezası