Ana SayfaGüncelErdoğan’dan insan hakları mesajı: Çok ileri noktaya taşıdık

Erdoğan’dan insan hakları mesajı: Çok ileri noktaya taşıdık

HABER MERKEZİ – AKP Genel Başkanı Erdoğan, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü mesajında, “Ülkemizi hak ve özgürlükler alanında 18 yıl öncesine göre çok daha ileri bir noktaya taşıdık” iddiasında bulundu. CHP’li Sezgin Tanrıkulu ise yayınladığı raporunda sadece 11 ayda 2 bin 918 hak ihlali yaşandığını kaydetti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.

18 yıllık iktidarları süresince hak ve özgürlükler konusunda büyük adımlar attıklarını iddia eden Erdoğan, “Yönetim sistemini ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’  ilkesi üzerine inşa eden bir ülke olarak, hayata geçirdiğimiz reformlarla vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerini kısıtlayan pek çok engeli ortadan kaldırdık” dedi.

“Ülkemizi hak ve özgürlükler alanında 18 yıl öncesine göre çok daha ileri bir noktaya taşıdık” iddiasını öne süren Erdoğan, şunları söyledi:

Demokrasimizi güçlendirerek, hukukun işleyişini hızlandırarak, hak arama yollarını genişleterek ülkemizi hak ve özgürlükler alanında 18 yıl öncesine göre çok daha ileri bir noktaya taşıdık. Milletimizin talep ve beklentileri doğrultusunda, ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar çerçevesinde reform irademizi kararlılıkla sürdürüyoruz.

11 ayda 2 bin 918 ihlal

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası’na dair hazırladığı “Ocak-Kasım 2020 Hak İhlalleri Raporu”nu kamuoyu ile paylaştı.

Raporda, 11 ayda, 2 bin 918 yaşam hakkı ihlali yaşandığı belirtildi.

Tanrıkulu’nun raporuna göre “Yargısız infaz, dur ihtarı, rastgele ateş açma olayları” başlığı altında 13, cezaevinde 37, işkence kötü muamele sonucu 3, silahlı çatışmalarda 437, kara mayınları, sahipsiz bomba ve patlayıcılar sonucu 1, faili meçhul cinayetlerde 2, kuşkulu asker ölümlerinde 6, sivil çatışmalar/nefret suçlarında 8, mülteci sorununda 92, kadın cinayetlerinde 275, iş cinayetlerinde 2 bin 32, diğer olaylar ve resmi ihmal sonucu 12 yaşam hakkı ihlali yaşandı.

Raporda, bu süre zarfında Türkiye’de 3 bin 293 işkence ve kötü muamelenin yaşandığı da belirtildi.

İşkence kapsamında yaşanan hak ihlali sayısı bin 581 iken, “cezaevlerinde işkence ve kötü muamele” ise bin 712 olarak tespit edildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19: Pandemide vaka sayısı 70 milyona yaklaşıyor
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.