Ana SayfaGüncelEzidilerin Ezi Bayramı için HDP’li Uca’dan kutlama mesajı

Ezidilerin Ezi Bayramı için HDP’li Uca’dan kutlama mesajı

HABER MERKEZİ – Ezidi toplumu için kutsal olan Ezi Bayramı’na ilişkin bir kutlama mesajı yayınlayan HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Feleknas Uca, Ezidilerin yeni bir fermanla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Uca, “Herkes bilsin ki Ezidi halkı nasıl ki 74 Ferman’da başını eğmediyse bundan sonra da eğmeyecek. Bir Ezidi dahi kalsa Ezidxan ve Şengal’de yaşamını sürdürecek” diye belirtti.

Bugün, Ezidiler için kutsal olan Ezi Bayramı.

Ezidiler, Aralık ayının 13’ünden sonraki ilk Cuma günü kutladıkları Ezi Bayramı’nı Şengal başta olmak üzere farklı coğrafyalarda bugün kutluyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Feleknas Uca da bayrama ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Uca, Ezidi halkının tarih boyunca birçok kez katliama uğradığını hatırlatarak, “Tüm katliamlara ve Fermanlara karşı Ezidi halkı başını eğmedi. Ezidiler başını verdi ama boyun eğmedi. 3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ eliyle 74’üncü Ferman yapıldı. Ezidi halkı bayramına hazırlanırken, DAİŞ saldırdı. Dünyanın gözleri önünde 74’üncü Ferman oldu.

Binlerce insan Şengal’den göç etmek zorunda kaldı. Birçok kadın ve çocuk DAİŞ’liler tarafından esir alındı. Hala 2 bin 800 Ezidi kadınının akıbeti belli değil. Musul’da Ezidi kadınlar pazarlarda satıldı. DAİŞ çetelerine teslim olmamak için birçok Ezidi kadını intihar etti. Onlarca yaşlı, çocuk, kadın Şengal dağlarında DAİŞ’ten kaçarken susuzluktan öldü.

‘Ezidi halkı neden tüm güçlerin hedefi oluyor’

Ezidi halkının tüm saldırıların ardından kendi yaşamını yeniden kurduğunu ancak yeni bir ferman ile karşı karşıya olduğunu belirten Uca şunları dile getirdi:

Ezidi halkı Şengal’de kendi yönetimini oluşturdu. Ancak bugün Şengal halkına yeniden bir ferman yaşatılmak isteniyor. Dünyanın gözleri önünde 75’inci Ferman ile Şengal halkı yüz yüze bırakılmak isteniyor. Şengal halkının iradesi dışında Bağdat yönetimi ve Hewler yönetimi arasında bir anlaşma imzalandı. Ezidi halkından ne istiyorsunuz? 2 milyon kadar az bir nüfusu olan Ezidi halkı neden tüm güçlerin hedefi oluyor?

Uca, “Herkes bilsin ki Ezidi halkı nasıl ki 74 Ferman’da başını eğmediyse bundan sonra da eğmeyecek” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Ne Hewler-Bağdat anlaşması ne de 74 Ferman Ezidi halkının inancına, direnişine engel olmayacak. Her bayram özgürlük ve barışı temsil eder. Ezidiler hiç kimse için hiçbir zaman kötülük istememiştir. Dualarında bile iyiliklerin 72 millete verildikten sonra kendilerine verilmesine ister. Ancak 74 kez Ferman’a uğradı. Bugün Şengal’de siyasi bir karar uygulanmak isteniyor. Bu siyasi karar halkımızı tarihinden, kültüründen uzaklaştırmayı amaçlıyor. Bir Ezidi dahi kalsa Êzîdxan ve Şengal’de yaşamını sürdürecek. Tüm bu saldırılar arasında Ezidi halkımızın bayramını kutluyorum.




Önceki Haber
Diyarbakır'da gözaltına alınan dört TİP üyesi serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Kadıköy'deki 19 Aralık Katliamı anmasında gözaltına alınanlar serbest