Ana SayfaGüncelGergerlioğlu: Çıplak arama cinsel şiddet ve insan hakkı ihlalidir

Gergerlioğlu: Çıplak arama cinsel şiddet ve insan hakkı ihlalidir

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde 30 kadına çıplak arama dayatıldığını açıkladı. Bunun bir cinsel şiddet olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları’na çıplak aramanın yasaklanması için çağrı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde 30 kadına çıplak arama dayatılarak, cinsel işkence yapıldığını ifade etti.

Çıplak arama uygulamasının bir insan hakkı ihlali olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün karakol ve cezaevlerinde her türlü işkencenin yasaklanması için açıklama yapması gerektiğini dile getirdi.

Gergerlioğlu, cezaevleri ve karakollarda işlenen işkence suçlarını yıllardır gündeme getirdiğini ancak bakanlıkların ve kurum idarecilerinin şeffaf davranmayarak, her türlü olayın üstünü örttüklerini söyledi.

İşkencelerin üzerinden aylar, yıllar geçmesine rağmen özellikle çocuk ve kadınların yaşadıkları travmaları hala atlatamadıklarını kaydeden Gergerlioğlu, “İnsan Hakları Haftası’ndayız ve gündemimizde ciddi işkence, hak ihlalleri var. Yetkililerin üstünü örtmelerine izin vermeyelim. Her türlü yolla buna karşı mücadele edelim” dedi.

Gergerlioğlu, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyelerinin işkence başvurularını örtmeye çalıştıklarını, komisyonun isminin aksine işkenceyi savunan bir komisyona dönüştüğünü ifade etti.

İlgili bakanların ise soruları yanıtlamaktan imtina ettiğini söyleyen Gergeroğlu, şöyle konuştu:

Çıplak aramanın Türk hukuk sistemindeki tanımının sorgulanması gerekir. İnsan haklarını gözeten bir yaklaşım geliştirmeliyiz. Cezaevlerinde memurlar, pandemi nedeniyle aramaları belli teknolojik aygıtlarla yapıyorlar. Demek ki dokunmadan, gelişmiş teknolojik cihazlarla arama yapılabilir.

HDP’li vekil, “Çıplak aramanın” Türk hukuk sisteminde daha önce herhangi bir kanunda tanımlanmadığını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 8. maddesinde düzenlenen “işkence, insanlık dışı veya onur kırıcı muamele yasağı”na aykırı olduğu için AİHM’e başvurular yapıldığını anımsattı.

AİHM konu ile ilgili daha önceki kararlarında cezaevi güvenliğini sağlamak ve cezaevinde kargaşa çıkmasını engellemek için bazı durumlarda çıplak aramanın gerekli olabileceğini ancak bu durumlarda dahi aramanın uygun şekilde yapılması zorunluluğunu vurgulamamıştı. Buradaki ‘uygunluk’ ilkesinin pratikte keyfilik doğurabilecek ve işkencenin engellenemeyecek.

“Cezaevi Gözlem Kurulları, istediği kararı veriyor. Çıplak armaya direndiği için hücre cezası veriyorlar” diyen Gergerlioğlu, karakol ve cezaevlerinde her türlü hak ihlalli ve işkencenin önlenebilmesi için yetkililerden üstünü örtmek yerine bunu engellemeleri gerektiğini söyledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarının davası ertelendi
Sonraki Haber
Şenyaşar ailesi gözaltına alındı