Ana SayfaÇalışma YaşamıGözler yarınki toplantıda: Türk-İş asgari ücret önerisini açıkladı

Gözler yarınki toplantıda: Türk-İş asgari ücret önerisini açıkladı

HABER MERKEZİ – Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yarın son kez toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na getirilecek teklifin 3 bin liranın üzerinde olması gerektiğini vurguladı.

2021 yılında geçerli olacak asgari ücret için son toplantı yarın yapılacak.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un açıklamasına göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun son toplantısı yarın (28 Aralık Pazartesi günü) saat 10.30’da gerçekleştirilecek.

Komisyon, ilk toplantısını 4 Aralık’ta, ikinci toplantısını 15 Aralık’ta, üçüncü toplantısını da 22 Aralık’ta gerçekleştirmişti.

Üçüncü toplantıda TÜİK, bekar bir işçinin asgari geçim tutarının ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339 lira 10 kuruş olarak hesaplandığını paylaşmıştı.

Türk-İş: Asgari ücret 3 bin liranın üzerinde olmalı

Son toplantı öncesi Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) asgari ücret önerisi, Genel Başkan Ergün Atalay tarafından açıklandı.

Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na getirilecek 3 bin liranın altındaki teklifin çalışanları mutlu etmeyeceğini söyledi.

Atalay, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

İşveren ve hükümet, asgari ücret ile ilgili 3 bin liranın altında bir teklif getirmemelidir. Çünkü 3 bin liranın altındaki teklif, insanları mutlu edecek bir teklif olmaz, çalışanları mutlu edecek bir teklif olmaz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na 3 bin liranın üzerinde bir teklif getirilmelidir.

‘İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret istiyoruz’

Öte yandan Türk-İş, Hak-İş ve DİSK asgari ücret belirleme süreciyle ilgili dün ortak açıklama yapmış ve işçi sınıfının asgari ücretteki beklentilerini şöyle ifade etmişti:

Asgari Ücret Tespit Komisyonunca görev verilen Türkiye İstatistik Kurumu’nca bekar bir işçi için hesaplanan yaşama maliyeti kasım ayı itibarıyla net 2 bin 792 liradır. Açıklanan bu tutarda aile unsuru yoktur, dikkate alınmamıştır. Bu ayın gerçekleşecek fiyat artışı ile asgari ücretin geçerli olacağı 2021 yılı muhtemel fiyat artışları da bulunmamaktadır. Bütün bu unsurları kapsayacak bir asgari ücretin, tüm bir yıl boyunca kesintiler nedeniyle azalma olmadan işçinin eline geçmesi sağlanmalıdır.

Geçmiş kimi yıllarda olduğu gibi Hükümet tercihini, iktisaden dar ve sabit gelirli kesimler için kullanmalıdır. İnsan onuruna yaraşır bir geçimi sağlayacak bir asgari ücretin yürürlüğe girmesi için tüm imkanlarını seferber etmelidir. İşçi temsilcileri ‘insan onuruna yakışır’ bir düzeyde asgari ücret belirlenebilmesi için komisyon çalışmaları sırasında temel alınması gereken ilkeleri belirlemiş ve kamuoyu ile paylaşmıştır. Üç işçi konfederasyonu olarak 4 Aralık 2020’de ortaklaştığımız ‘insan onuruna yaraşır bir asgari ücret’ belirlenmesi talebinin arkasında durmaktayız.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hafter'in 'savaş' tehdidine Akar'dan yanıt
Sonraki Haber
Sancar'dan muhalefete çağrı: Yeni dönemin müzakeresini yapalım