Ana SayfaÇalışma YaşamıHDP: Asgari ücret 4 bin lira olmalı

HDP: Asgari ücret 4 bin lira olmalı

HABER MERKEZİ – Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı öncesi açıklamalarda bulunan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, asgari ücrete yapılacak zammın yüzde 40’ın altında olmaması gerektiğini vurguladı: “Hesaplamalarımıza göre asgari ücret 4 bin lira düzeyinde saptandığı takdirde işçilere, emekçilere, dar gelirlilere bir ferahlama sağlayacaktır.”

2021 yılında uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantı 4 Aralık Cuma günü yapılacak.

İlk görüşme öncesi Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, asgari ücrete yapılacak zammın yüzde 40’ın altında olmaması gerektiğini vurguladı.

İktidarın cüzi bir artışla ‘sefalet ücreti’ uygulamasına devam edeceğinin işaretini verdiğini belirten Oluç, “Asgari ücret 2 bin 320 TL. Buna talim eden milyonlarca asgari ücretli var. İstihdamın yaklaşık yüzde 40’ı asgari ücretle çalışıyor. Son derece vahim bir durum ile karşı karşıya kalındığı açık” dedi.

2020 Ocak ve Aralık ayları arasında alım gücü farkı yüzde 30’u aşmış durumda. Enflasyon ve döviz kurlarındaki artışları zaten herkes izliyor, görüyor. Ama 2010 yılından bu yana baktığımızda bunun ortalaması yüze 14-15 oranlarında olmuş. Yani böyle bir oranda zam yapılması halinde asgari ücret açlık ve yoksulluk sınırını çok altında olacaktır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç

Doğru kullanıldığı takdirde asgari ücretin makul düzeyde artırılması için yeterli kaynak olduğunu kaydeden Oluç, sözlerine şunları ekledi:

Yeter ki tercihler, kaynaklar doğru kullanılsın. Yeter ki işçiden, emekçiden, dar gelirliden yana tercih yapılsın. Asgari ücret komisyonu toplanmadan önce bir kez daha görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşmak istedik. Şu anda bizim hesaplamalarımıza göre asgari ücret 4 bin lira düzeyinde saptandığı takdirde işçilere, emekçilere, dar gelirlilere bir ferahlama sağlayacaktır. Bunun altındaki her saptama asgari ücretle geçinenler açısından baktığımızda ihtiyaca cevap vermeyen bir sonuç ortaya çıkaracaktır.

Türkiye’de asgari ücret ne kadar?

Asgari ücret 2019 yılında net aylık 2.020,90 TL’ydi.

2020 yılı için yüzde 15,04 oranında zam gerçekleşmişti. Böylece asgari ücret 2020’de net olarak 2.324,70 TL olmuştu.

Türk-İş’in araştırmasına göre, Kasım ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 516 lira olarak belirlendi. Yani, Türkiye’de açlık sınırı asgari ücretin üstünde seyrediyor.

  Açlık sınırı 2 bin 500 lirayı geçti

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Dicle Müftüoğlu'na ilk duruşmada hapis cezası
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.