Ana SayfaGüncelHDP’den AB liderlerine ‘iki yüzlülük’ eleştirisi

HDP’den AB liderlerine ‘iki yüzlülük’ eleştirisi

HABER MERKEZİ – HDP Sözcüsü Ebru Günay, ‘iki yüzlü’ politika uyguladığını belirttiği AB liderlerini eleştirerek, “Avrupa Birliği’ni insan haklarını ve demokrasiyi, temel değerleri pazarlık konusu yapmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, düzenlediği basın toplantısıyla gündemdeki konuları değerlendirdi.

İktidarın dış politikasını eleştiren Günay, Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle ABD ile, Doğu Akdeniz’deki kriz nedeniyle de Avrupa Birliği (AB) yaşanan süreçlere dikkat çekti.

Günay, “Düne kadar içerideki baskıcı yönetimini sürdürmek için dış güçlere sırtını dayayan AKP, bu politikasını değiştirmeden, aynı zamanda her alanda düşman yaratarak ömrünü uzatmaya çalışıyor. Avrupa Birliği ve uluslararası güçlerin AKP ile çıkar ilişkileri çerçevesinde yürüttükleri pazarlık siyasetinin de artık sürdürülebilir bir tarafı yok” diye belirtti.

‘Yaptırımların faturası halkın sırtına yüklenecek’

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’ye S-400’lerle ilgili yaptırımları bugün açıklayabileceği yönündeki haberlere de değinen HDP Sözcüsü Günay, şöyle konuştu:

Daha önce de Senato’dan geçen yaptırım kararı Trump’ın imzalamamasıyla yürürlüğe girmemişti, fakat gelen son haberler Trump’ın yaptırım kararlarını onayladığı yönünde. Yine maalesef AKP iktidarı döneminde bir ilk yaşıyoruz. ABD yaptırımları konuşurken, AB Liderler Zirvesi’nde de ‘Türkiye’ye yaptırım’ aşamalı olarak yapılması kararı haberleri geliyor. Aslında Avrupa Birliği, Türkiye’nin adım atmaması halinde Mart ayında yaptırımları genişletme eğiliminde.

“Hem ABD hem de AB ülkelerinin Türkiye’ye yaptırımları ciddi bir başlık olarak gündemlerine alması Türkiye için ciddi bir durumdur” diyen Ebru Günay, “Türkiye bu durumu değiştirebilir, Mart’a kadar AB tarafından tanınmış süreyi fırsata dönüştürebilir. Bir beklentimiz yok ama atılacak adımlarla Türkiye’nin içeride ve dışarıda içine sürüklendiği bu dar boğazdan çıkması mümkün olabilir” diye ekledi.

Ancak iktidar bu tablo karşısında ‘Ülkeyi daha ne kadar uçuruma sürükleyerek kazanç sağlayabiliriz?’ anlayışı içinde ve ülkeyi ateşe verip önünde ısınmaya çalışmaktadır. Bizim iktidarın bu yıkım politikasına, iflas eden bu diplomasi anlayışına karşı tutumuz nettir: Türkiye halklarının geleceğiyle oynamaktan vazgeçin. ABD ve AB’den çıkacak olası yaptırımların faturası bütün halkın sırtına yüklenecektir. Ve herkes bu zirvelerden çıkan her türlü olumsuz kararın, yaptırım uygulamasının sorumlusunun savaşı, hukuksuzluğu, şantajı dayatan bu iktidar olduğunu biliyor. Halkların S-400 veya F-35’lere ihtiyacı yok. Tek ihtiyacımız içeride de dışarıda da barışı sağlamaktır. Zaten diplomasi bunun için vardır.

AB’ye çağrı

“İki yüzlü” politika uyguladığını belirttiği AB liderlerinin tutumunu da eleştiren Günay, “Son olarak AB ülkelerine de söyleyecek sözümüz var” diyerek, şöyle devam etti:

Yıllar boyunca AKP iktidarının kendi halkına yönelik izlediği anti demokratik uygulamalara göz yumarak AKP’nin insan haklarını yerle bir etmesine, saldırganlaşmasına göz yummanız hiçbir şeyi değiştirmedi. Kaygıyla izlediğiniz durum bugün sadece Türkiye’yi değil, Suriye’yi, Libya’yı, Yunanistan’ı, Ermenistan’ı sarmış durumda. Avrupa Birliği’ni insan haklarını ve demokrasiyi, temel değerleri pazarlık konusu yapmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. AB özgürlüklerden yana tutum almalıdır. Siyasetçilerin, insan hakları savunucuların, gazetecilerin hukuksuz bir şekilde AKP tarafından rehin tutulması ve buna göz yumulması AKP’yi bugünlere getirmiştir. Dileriz bundan sonra bu anlaşılır ve insan hakları, demokrasi gibi değerler esas alınarak bir yaklaşım sergilenir.

  AB liderlerinden Türkiye’ye 'kısıtlı yaptırım' kararı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkiye’ye temsilci atamayan sosyal ağlara bir para cezası daha
Sonraki Haber
KHK ile ihraç 'suç unsuru' sayıldı, Aydeniz'in 15 yıla kadar hapsi istendi