Ana SayfaCezaevleriİmralı Cezaevi’nde bu kez de aile yasağı

İmralı Cezaevi’nde bu kez de aile yasağı

HABER MERKEZİ – PKK Lideri Abdullah Öcalan ve yanındaki üç tutukluya aile görüşü yasağı getirildi. Disiplin cezasını iki ay sonra öğrenen Öcalan’ın avukatlarından Rezan Sarıca, itiraz etmelerinin önüne geçilmesi için kararların kendilerine geç tebliğ edildiğine dikkat çekti.


PKK Lideri Abdullah Öcalan ile birlikte PKK hükümlüsü Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’ın tutuklu bulunduğu İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde avukat görüşlerinin ardından aile görüşlerine de yasak getirildiği ortaya çıktı.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Erdoğan Alayumat’ın haberine göre, 15 Mart 2015’ten bu yana sadece 5 Haziran 2019, 12 Ağustos 2019 ve 2 Mart 2020 tarihlerinde aile görüşmeleri gerçekleştirildi.

İmralı’da çıkan yangının ardından en son 2 Mart tarihinde aileler İmralı’ya götürülmüştü.

Avukatlar bilgiye ulaşamıyor

2 Mart’tan sonra ailelerin hiçbir başvurusuna olumlu ya da olumsuz bir cevap verilmezken, 30 Eylül tarihinde aile görüşlerine “disiplin cezası” gerekçesiyle yasak getirildiği ortaya çıktı.

4 Aralık’ta yapılan başvuruya verilen ret cevabıyla Öcalan ve İmralı’daki diğer tutuklulara disiplin cezasının verildiğini öğrenen Asrın Hukuk Bürosu avukatları, getirilen yasağın içeriğine ilişkin ise hiçbir bilgiye ulaşamadı.

Ayrıca yasağın ne kadar süreceği de öğrenilemedi.

Altı ay avukat görüş yasağı getirilmişti

Bursa 1’nci İnfaz Hakimliği, geçtiğimiz 23 Eylül’de de, Öcalan’la birlikte İmralı’da tutulan diğer tutuklular Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’a, Öcalan’ın 2009 yılında kaleme aldığı 156 sayfalık “Yol Haritası” gerekçesiyle altı aylık avukat görüş yasağı getirmişti.

Kullandırılmayan hakka yasak

Avukatlarının yanı sıra aile ile de görüşmesi engellenen Öcalan, 21 yıldır tutulduğu İmralı’da yasal bir engel olmamasına rağmen sadece bir kere 27 Nisan 2020 tarihinde telefonla görüşme hakkını kullanabildi.

Öcalan’ın telefonla görüşme hakkı keyfi bir şekilde engellenirken, 7 Eylül’de Öcalan’a altı aylık telefonla görüşme yasağı da getirildi.

Öcalan’ın müdafiliğini üstlenen Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Rezan Sarıca, Öcalan ve diğer tutukluların ailelerinin her hafta düzenli olarak Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na görüşme başvurusunda bulunduğunu belirterek, başvurulara uzunca bir zamandır cevap verilmediğini söyledi.

Olumlu ve olumsuz cevap verilmemesinin idari anlamda fiili bir ret cevabı olduğunu ancak gönderilen yazılı bir cevabın söz konusu olmadığını söyleyen Sarıca, “4 Aralık tarihinde yapılan son aile başvurunun ret edildiğine dair cevap geldi. Ret cevabında gerekçe olarak disiplin cezalarından bahsediliyor. Dosyanın içeriğini görmediğimiz için disiplin cezasına ilişkin gerekçenin ne olduğunu da henüz bilmiyoruz” diye konuştu.

İtiraz etme hakkı ortadan kalktı

Aile görüşü için 2020 yılı içinde yapılan başvurularda ilk defa “disiplin cezası” gerekçe gösterilerek ret yanıtı verildiğini belirten Sarıca, getirilen disiplin cezasını 2 ay sonra öğrenebildiklerini söyleyerek, “Bu nedenle itiraz etme hakkımız da ortadan kalkmış oluyor ve ceza kesinleşiyor” dedi.

Uzun süredir müvekkillerine verilen disiplin cezalarının kendilerinden gizlendiğini ifade eden Sarıca, bunun nedenlerinden birinin ise cezalara zamanında itiraz etmelerinin önünü almak olduğunu söyledi.

Ekim ayı içinde mahkemeye görüşme için başvurduklarında 30 Eylül tarihinde aile görüşüne ilişkin disiplin cezası verildiğini öğrendiklerini ancak bunun kendilerine bildirilmediğini söyleyen Sarıca, “Hukuki olarak disiplin soruşturması başladığı gibi bize haber verilmesi gerekiyor. Ancak yapılan uygulamaya bakıldığında İmralı tecrit sisteminin nasıl işletildiğini bize bir kez daha gösteriyor” diye konuştu.

Açlık grevi 13’üncü gününde

Öte yandan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a getirilen aile ve avukat kısıtlamalarının son bulması talebiyle 27 Kasım’da cezaevlerinde açlık grevi başlatılmıştı.

Dönüşümlü süresiz açlık grevi 13’üncü gününde devam ediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 pandemisi: Can kayıpları 1,5 milyonu aştı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.