Ana SayfaCezaevleriKanser hastası tutuklu Rojbin Çetin tedavisi için hastaneye götürülmüyor

Kanser hastası tutuklu Rojbin Çetin tedavisi için hastaneye götürülmüyor

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’daki polis baskınında işkenceye maruz bırakılıp tutuklanan ve rahim kanseri olan Rojbin Çetin’in cezaevinde tedavisinin yapılmadığı belirtildi.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında 26 Haziran’da Diyarbakır’daki evine yapılan baskında gözaltına alınan HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi ve TJA aktivisti Sevil Rojbin Çetin, tutuklanmıştı.

Çetin’in dışardayken rahim kanseri olduğu ve tedavi gördüğü sırada tutuklandığında ise tedavisinin engellendiği belirtildi.

Çetin ile aynı koğuşta kalan ve geçtiğimiz günlerde tahliye edilen bir kadın, Çetin’in yaşadıklarını JinNews’e anlattı.

Habere göre hastalığı nedeniyle cezaevinde ilaçları verilmeyen Çetin, tedavi için hastaneye de götürülmüyor.

Hastalığı nedeniyle her yemeği yiyemeyen Çetin için ayrı yemekler verilmediği ifade edildi. Hastalığının cezaevinde ilerlemesi nedeniyle günlük ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorluk çektiği de kaydedildi.

Çetin’in koğuştaki diğer tutuklularla birlikte cezaevi yönetimi tarafından avluda sayıma zorlandığı ve güvenlik gerekçesiyle dışarıda yapılmak istenen sayımı kabul etmeyen tutsaklar hakkında her gün tutanak tutulduğu da belirtildi.

Çetin’in ailesi kızlarının bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini vurgulayarak, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Ne olmuştu?

Diyarbakır’da İşkenceyle Mücadele ve İşkence Mağdurlarıyla Dayanışma Günü olan 26 Haziran’da evine düzenlenen baskınla gözaltına alınan Rojbin Çetin’in işkenceye maruz bırakıldığı ortaya çıkmıştı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve partinin Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran tarafından yapılan açıklamada, baskının Çetin’in evde tek başına iken gerçekleştiği ve iki köpeğin “işkence aracı olarak kullanıldığı” belirtilmişti.

Açıklamada, “Bu köpekler önce Rojbin Çetin’e saldırtılmış, polislerden önce girmişlerdir, iki bacağını eti koparma derecesinde ısırmışlardır, dişlemişlerdir. Kolluk kuvvetleri bu saldırıyı bilerek organize etmiş ve izlemiştir” denilmişti.

İşkencenin 3,5 saat sürdüğü de ifade edilen açıklamada, “iki bacakta da köpek ısırması, belinde ayakkabı izi, dudağında patlama, vücudunun ve kollarının her yerinde darp ve cebir izi, bizzat raporlarla belgenlenmiştir” diye belirtilmişti.

Soruşturma kapsamında Mardin’e götürülmeden önce Çetin’in izniyle Diyarbakır Adliyesi’nde avukatı tarafından çekilen fotoğraflar da yapılan basın toplantısında paylaşılmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı işkenceye dair herhangi bir işlem başlatmazken, işkenceyi belgeleyen Çetin’in avukatının ifadesinin alınması için ise TEM Şube’ye talimat gönderildiği ortaya çıkmıştı.

Diyarbakır Valiliği de Çetin’e “kademeli oranda zor kullanıldığını” belirtmiş ve “operasyon köpeği marifetiyle kasıtlı bir saldırı söz konusu değildir” savunmasında bulunmuştu.

Bunun üzerine HDP’den “Valilik işkenceyi gizliyor ve işkencecileri koruyor” açıklaması gelmişti.

Çetin gözaltı süresinin defalarca uzatılmasının ardından 7 Temmuz’da “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanmıştı.


  Rojbin Çetin’e…



Önceki Haber
Amazonlar'da ormansızlaştırma son 10 yılın zirvesinde
Sonraki Haber
16 yaşındaki Özcan Erbaş'ın asker kurşunuyla ölümü: Kim ne diyor?