Ana SayfaGüncelKlarnet sanatçısı Mustafa Kandıralı hayatını kaybetti

Klarnet sanatçısı Mustafa Kandıralı hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Bir süredir tedavi gören klarnet sanatçısı Mustafa Kandıralı 90 yaşında hayatını kaybetti.

Klarnet sanatçısı Mustafa Kandıralı hayatını kaybetti.

Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde yaşlılığa bağlı organ yetmezliği nedeniyle tedavi gören 90 yaşındaki Kandıralı’nın dün gece (27 Aralık) hastanede hayatını kaybettiği bildirildi.

Kandıralı’nın cenazesi, bugün İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verildi.

Mustafa Kandıralı hakkında

İzmit Kandıra’da 1930 yılında doğdu.

Gerçek soyadı Kadıoğlu olan sanatçı, ilkokulu bitirmesinin ardından ailesinin ekonomik şartları nedeniyle ortaokula devam edemedi.

Amatör düzeyde klarnet çalan babası bir uğraş edinmesi için Mustafa Kandıralı’yı Kandıra Halkevine yazdırdı.

Klarnete duyduğu ilgiyi, radyoda Şükrü Tunar’ın klarnet taksimini dinlerken kazandı.

Mustafa Kandıralı, ailesinin onayını alamayacağını bildiğinden 15 yaşında İstanbul’a kaçtı ve burada kendine bir iş bulabilmek için müzisyenler kahvesinin yolunu tuttu.

İlk olarak 1945 yılında Tepebaşı Kibar Gazinosu’nda 4 lira yevmiye ile çalışmaya başladı.

Biriktirdiği parayla Ermeni müzisyen Agopos Alyanak’tan dersler almaya başladı. Bu dersler sayesinde tekniğini ve repertuarını geliştirdi.

Çalışmaları ard arda devam ettiği ve gazino döneminin en parlak olduğu yıllarda; 1956’da Salacak’taki Üsküdar Gazinosu’nda Perihan Altındağ Sözeri’ye, 1957’de Taksim Maksim Gazinosu’nda Mediha Demirkıran’a yine aynı yıl içinde Taksim Belediye Gazinosu’nda Behiye Aksoy’a ve daha nice ses sanatçısına eşlik etmeye başladı.

1957 yılından itibaren radyoda da çalmaya başladı, aynı yıl ”Salon Çiftetellisi” adlı ilk plağını Pate-Odeon Plak’tan çıkardı.

İstanbul Radyosunda çalıştığı yıllarda Klasik Türk Müziği ve Oyun Havalarının yanı sıra 1964 yılında küçük orkestra’da şef Orhan Borar ile Batı müziği tarzında çalışmalar yaptı.

1992 yılında Almanya’da katıldığı Caz Festivali’nde Nefesliler Katagorisi’nde birinci oldu.  Ödül olarak ise “Mustafa Kandıralı and Ensemle Caz Roman” adlı CD yapıldı.

Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Zeki Müren gibi yorumculara eşlik eden Kandıralı, ABD’li dünyaca ünlü caz müzisyeni, trompet sanatçısı Louis Armstrong ile de beraber çaldı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 81 milyonu aştı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.