Ana SayfaDünyaKürdistan Bölgesi’ndeki isyan: Sisteme karşı birikmiş öfke var

Kürdistan Bölgesi’ndeki isyan: Sisteme karşı birikmiş öfke var

HABER MERKEZİ – Irak Kürdistan Bölgesi’nde günlerdir süren eylemleri “Bu defa çok farklı” diye nitelendiren gazeteci Rebaz Mejeed, “Sisteme karşı birikmiş öfkeleri, anarşist yönleri var. Tüm siyasi partilere karşılar, sadece maaş talep etmiyorlar” diyor ve eylemlerin devam edeceğini öngörüyor.

Irak Kürdistan Bölgesi’nde uzun zamandan bu yana yaşanan ekonomik kriz nedeniyle başlayan ve adeta isyana dönüşen eylemler tüm şiddetiyle sürüyor.

İşsizlikle birlikte aylardır maaşların ödenmemesi, kamu hizmetlerinin yetersiz olması ve önde gelen yöneticilerin yolsuzluklarına karşı başlayan eylemlerde şu ana kadar aralarında çocukların da olduğu en az sekiz kişi hayatını kaybetti.

Eylemlerin en yoğun olduğu bölgeler Süleymaniye, Halepçe, Germiyan ve Raperin olarak öne çıkarken, söz konusu yerleşim yerlerine giriş çıkışlar ise dün itibariyle Süleymaniye Yüksek Güvenlik Kurulu tarafından kapatıldı.

Eylemleri Süleymaniye’de takip eden gazeteci Rebaz Mejeed, son durumu Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Ahmet Kanbal’a değerlendirdi.

Mejeed, eylemlerin ilk başlangıç sürecinin işsizlik, maaşların ödenmemesi ve yolsuzluklar olduğunu hatırlatarak, bölgede protestoların her dönem olduğunu ifade etti.

Bölgede rüşvet ve yolsuzluğun “bir kültür hâli” aldığını ve toplumun bunun farkında olduğunu dile getiren Mejeed, bu nedenle bölgede biriken sorunların halkı eylemleri sürdürmek konusunda motive ettiğini belirtti.

Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nin çıkardığı petrolü yıllardan bu yana Irak merkezi hükümetinin karşı çıkmasına rağmen bağımsız olarak satmayı sürdürdüğünü anımsatan Mejeed, yaşanan krizin temel çıkış noktasının petrol gelirlerinin düşmesi olduğunu söyledi.

Bağdat yönetiminin Erbil bütçesini göndermeye dönük şartları olduğunu ve bu anlamda merkezi ve bölgesel hükümet yetkililerinin görüşmelerinin devam ettiğini de kaydeden Mejeed, görüşmelerden bir sonuç alınıp alınmayacağının belirsiz olduğunu ifade etti.

Bölgede özellikle savaş harcamalarının artmış olmasının da kamuoyunda çok yoğun bir tartışma konusu olduğunu vurgulayan Mejeed, eylemcilerin sistem karşıtı bir tutumda olduğunu, taleplerinin ise tam olarak neler olduğu konusunda ucu açık bir durum bulunduğunu söyledi.

‘Bu defaki eylemlerin anarşist bir yönü var’

Hükümet karşıtı protestolar sırasında ateşe verilen Kürdistan Demokratik Partisi’nin (KDP) binası / Fotoğraf: Reuters

Bu defaki protestoların farklı olduğunu vurgulayan Mejeed, “Süleymaniye ve diğer kentlerde benzer eylemler her zaman olur, maaşların ödenmesinin ardından ise eylemler son bulurdu. Ancak bu defaki eylemler öyle görünmüyor. Benim gözlemim bu defaki eylemlerin çok farklı olduğu yönünde” dedi ve ekledi:

Çünkü, eylemcilerin yöntemleri ve tarzları çok farklı. Belli bir yerde toplanmıyorlar. Bir liderleri yok. Herhangi bir mahallede bir anda ortaya çıkabiliyorlar. Bu nedenle de güvenlik müdahale etmekte zorlanıyor. Bu defaki eylemlerin anarşist bir yönü var. Tüm siyasi partilere karşılar. Tüm siyasi partileri hedef alıyorlar. Eylemciler önceki eylemlerde olduğunun aksine yaşları daha genç kişilerden oluşuyor. Talepleri sadece maaşların ödenmesi olarak görmek eksik olur.

Eylemciler ile görüşmeler de yaptığını ve meselenin sadece maaşların ödenmemesi olmadığını sözlerine ekleyen Mejeed, “Birikmiş bir öfke var. Hükümet maaş ödesin, eylemleri durduralım gibi bir talep yok bu defa. Sisteme karşı birikmiş bir öfke var gençlerin içinde” dedi.

‘Eylemler devam edecek’

Bölgede daha önceki eylemlerde liderlerin belli olduğunu, güvenlik güçlerinin liderleri tutuklayarak protestoları bastırdığını anımsatan Mejeed, bu kez böyle bir durumun olmamasından dolayı eylemlerin gidişatını kestirmenin de mümkün olmadığını kaydetti.

Eylemlerin bu şekliyle kontrol altına alınamadığını ve bu nedenle de eylemlerin devam edeceğine dönük bir sinyal olduğuna dikkat çeken Mejeed, şöyle devam etti:

Ancak eylemlerin bu haliyle düzensiz bir şekilde devam etmesi de kimi sıkıntılara neden olabilir. O nedenle ‘Eylemlerin daha organize olması için liderlik yapabilecek bir gücü kendi içlerinden çıkarmaları eylemciler açısından daha iyi olabilir’ diye konuşuluyor. Ama yine de ilk defa bu tür organize olmayan grupların sokağa çıkıyor olması ve bir liderlerinin olmaması nedeniyle emniyet görevlileri de şaşkınlık yaşıyor ve ne olacağını kestiremiyorlar. Benim izlenimlerin, eylemlerin devam edeceği yönünde. Emniyet güçleri durdursa bile yeniden başlayacak. Çünkü sorunlar aynı sorunlar ve yakın zamanda çözülemeyecektir.




Önceki Haber
Ozan Baştosun kendisinden boşanan Fulya Öztürk'ü öldürdü
Sonraki Haber
10 yaşındaki çocuğun velayeti kendisini istismar eden erkeğe verildi