Ana SayfaDünyaKürdistan Parlamentosu vekilleri greve başladı

Kürdistan Parlamentosu vekilleri greve başladı

HABER MERKEZİ – Federe Kürdistan Bölgesi’nde ekonomik krizi ve yolsuzlukları protesto eden halka güvenlik güçlerinin saldırısını kınayan Kürdistan Parlamentosu milletvekilleri, grev başlattı. Federe hükümetin protesto edildiği eylemlerde şu ana dek altı sivil öldürüldü.

Irak Federe Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nda Goran Hareketi, Komeleya İslami, Yekgurtiya İslami, Yeni Nesil Hareketi parlamenterleri, maaşlarını alamadıkları ve ekonomik kriz için sokaklarda olan eylemcilere destek amacıyla grev başlattı.

Eylemcilere destek amacıyla Kürdistan Parlamentosu önünde açıklama yapan milletvekilleri, bölgedeki iktidarın krizin temel sebebi olduğunu vurguladı, halkın hala aç bırakıldığı, sınırda kaçakçılık yapıldığı ve petrol gelirlerinde şeffaf olunmadığı, gençlerin haksız bir şekilde şehit edildiği ifadelerine yer verdi.

Şiddete karşı olduklarını ancak söz konusu halkın canı olunca parti binalarının kutsallaştırılmaması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, şöyle denildi:

Siyasi parti temsilcileri eylemciler ile görüşmelidir. Artık kan dökülmemelidir. Güvenlik güçleri eylemcilerin buraların çocukları olduğunu bilmelidirler. Eylemcilerin sokaklara çıkmasına sebep olan haksızlıklar güvenlik güçlerine de yapılıyor. Bu yüzden silahlarının namlulularını eylemcilere çevirmemeliler.

‘Eylemcilerin taleplerini destekliyoruz’

Parlamenterler meclis binası önünde açıklama yaptı.

Açıklamada devamla şu ifadelere de yer verildi:

  • Tüm partiler karışıklığın olduğu yerlerdeki merkezlerini boşaltmalıdır. Eylemcilerden uzak durun ve onları engellemeye çalışmayın. Kürdistan parlamentosunda bir toplantının gerçekleşmesi için talebimizi bir dilekçe ile meclis başkanlığına teslim edeceğiz.
  • Hükümet petrol, sınır kaçakçılığı ve vergi sorununu çözmelidir. Irak ile anlaşıp eylemcilere uyguladığı şiddetten vazgeçmelidir.
  • Eylemciler de tepkilerini barışçıl yöntemlerle dile getirmelidir. Biz eylemcilerin taleplerini destekliyoruz. Ancak onlar şiddet ve yakmadan uzaklaşmalıdır.

Açıklamada, eylemcilerin talepleri için Kürdistan Bölgesi Meclisinde greve girileceği, çözüm bulunana kadar eylemlerin süreceği belirtildi, tüm Kürdistan parlamento üyeleri halka destek vermeye çağrıldı.

Güvenlik güçleri altı kişiyi öldürdü

Eylemler Süleymaniye’ye bağlı Seyidsadiq, Tekye, Qeladiz, Çemçemal, Xurmal, Kifri, Zerayen, Piremegrun, Şarezu ve Ranya’da günlerdir devam ediyor.

Yolsuzluklara tepki gösteren eylemcilere güvenlik güçlerinin müdahalesinde bugüne kadar altı kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi de yaralandı.

Protesto gösterileri 2 Aralık günü başladı. Aylardır maaşlarını alamayan memurlar, giderek kötüleşen yaşam koşullarını, yerel hükümeti ve yolsuzlukları protesto ediyor.

Eylemler 6 Aralık’ta şiddetlendi. Süleymaniye vilayetinin bir çok ilçesinde başta KDP ve YNK olmak üzere tüm siyasi partilerin binaları ateşe verildi.

Ayrıca bir çok hükümet kurumu da eylemcilerin hedefi olarak yakıldı.

Kürdistan Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani ise bugün yaptığı açıklamada eylemcilerin ‘dışarıdan gelen’ kişiler olduğu iddiasını ortaya attı.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Boşandığı Kübra Aşkın'ı öldüren Davut Demir'e ağırlaştırılmış müebbet
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.