Ana SayfaGüncelLibya tezkeresinin süresi 18 ay uzatıldı

Libya tezkeresinin süresi 18 ay uzatıldı

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesi için verilen iznin süresinin 18 ay uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Meclis Genel Kurulunda kabul edildi.

Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Meclis’te kabul edildi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis’e gönderdiği tezkerede Meclis’ten Libya’ya 18 aylığına asker gönderilmesine izin vermesini talep ediyordu.

Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu’nda ele alınan tezkerede, ‘Libya’da Şubat 2011’de meydana gelen olayları takip eden süreçte demokratik kurumların inşa edilmesine yönelik çabaların artan silahlı çatışmalar nedeniyle akamete uğradığı, ülkede parçalanmış bir yapı ortaya çıktığı’ ifadeleri yer aldı.

Tezkerede şunlar kaydedildi:

Türkiye, BM öncülüğünde ilgili BMGK kararları çerçevesinde uluslararası meşruiyet kapsamında yürütülen, Libya’nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunmasına, ülkede kalıcı bir ateşkesin tesisine, ulusal uzlaşıyı sağlayacak siyasi diyalog çabalarına güçlü desteğini sürdürmektedir.

Türkiye ile Libya arasında imzalanan ve yürürlüğe giren Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası ile daha da gelişen iki ülke arasındaki tarihi, siyasi ve ekonomik köklü ilişkiler dikkate alındığında, Libya’da ateşkes ve siyasi diyalog sürecinin devamı ile bu sürecin sonucunda barışın tesisi ve istikrarın sağlanması Türkiye açısından büyük öneme haizdir.

Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle Türkiye arasında Kasım 2019’da imzalanan güvenlik ve askeri işbirliği anlaşması sonrası çıkarılan tezkerenin süresi 2 Ocak 2021’de dolacaktı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 78 milyona yaklaşıyor
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.