Ana SayfaGüncelMeclis Başkanı’na göre ‘X’ olarak tutanaklara geçen Kürtçe, ‘bilinmeyen bir dil değil’miş

Meclis Başkanı’na göre ‘X’ olarak tutanaklara geçen Kürtçe, ‘bilinmeyen bir dil değil’miş

HABER MERKEZİ – Bütçe görüşmelerinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Meclis’te yapılan konuşmalarda Kürtçe’nin tutanaklara “bilinmeyen bir dil” olarak geçirildiğini örnek verdi. Meclis Başkanı Mustafa Şentop ise Kürtçe’nin tutanaklara “bilinmeyen bir dil” olarak geçmediğini ileri sürdü. Ancak hemen ardından Kürtçe konuşan HDP’li vekil Meral Danış Beştaş’ın konuşması tutanaklara yine ‘X’ olarak geçti.

TBMM Genel Kurulu’nda, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerine başlandı.

Görüşmelerde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kürt sorununa değinerek, “Partili Cumhurbaşkanı, geçen gün ‘bu ülkede Kürt sorunu yoktur, çözdük’ demişti. ‘Kürt sorunu vardır benim sorunumdur’ dediği zamanları biliyoruz. Çözdük dediği nedir diye şöyle bir merak edip bakıyoruz” diyerek, örnek olarak Meclis’te yapılan konuşmalarda Kürtçe’nin tutanaklara “bilinmeyen bir dil” olarak geçildiğini verdi:

Mesela çatısı altında konuştuğumuz Meclis’in tutanaklarında şimdi ben Kürtçe konuşsam, tutanaklarda ‘bilinmeyen bir dil olarak’ yer alır. Peki, neden?

Arapça konuşsam Arapça olarak girecek biliyorum. Daha önce gördüm. İşte bu sorunu katmerleştirir. İngilizce konuşsam İngilizce girecek, ama Kürtçe girmiyor.  Bundan daha açık kanıt var mıdır Kürt sorunun varlığına? Ve bu iktidarın Kürt sorununda geldiği yeri daha açık gösteren ne olabilir?

‘Bilinmeyen bir dil’ ifadesi yazılmıyormuş

Sancar’ın bu açıklaması sonrası Meclis Başkanı Mustafa Şentop, bu konuda bir bilgi yanlışının olduğunu ileri sürerek şunları söyledi:

Öncelikle, prensip olarak, gerek Genel Kurulda ve gerekse komisyonlarda tutanaklar Türkçe olarak tutuluyor. Türkçe dışında bir dil kullanıldığı zaman -Kürtçe olabilir, İngilizce, Arapça olabilir, Fransızca olabilir- hangi dil olursa olsun ‘bilinmeyen bir dil’ ifadesi yazılmıyor.

‘Bilinmeyen dil’ ifadesi hiçbir dil için yazılmıyor, burada Türkçe dışında bir dil kullanıldığında onun yerine -Tutanak Yazım Rehberi var- dipnot olarak ‘Bu bölümde/bölümlerde hatip tarafından Türkçe olmayan bir kelime/kelimeler ifade edildi’ diye not düşülüyor.

Bunun üzerine söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, farklı tarihlerde HDP milletvekillerinin Meclis kürsüsünde yaptığı Kürtçe konuşmaların tutanaklara ‘X’ olarak geçildiğine dair tutanak örneklerini gösterdi.

Sayın Başkan, takdir edersiniz ki ‘X’ sözlükte de bilinmeyeni tarif etmek için kullanılır; bu, matematikte de öyledir, güncel yaşamda da öyledir. Burada anlaşılıyor ki bilinmeyen dil yazmak biraz zor ve zahmetli gelmiş, bunun yerine ‘X’ kavramı tercih edilmiş.

Tutanaklara yine “X’ olarak geçti

Kürtlerin ana dili olan Kürtçe’nin tutanaklara ‘X’ olarak geçtiğini yineleyen Beştaş, Kürtçe konuştu, ancak konuşma tutanaklara yine “X’ olarak geçti.

  Sancar: Bütçe savaşa, yandaşa ve saraya bütçedir, halka değil



Önceki Haber
Kılıçdaroğlu: Bütçe haramzadelerin bütçesidir
Sonraki Haber
2022 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde gruplar belli oldu