Ana SayfaDünyaPandemi döneminde artan polis şiddeti sağlık koşullarını da kötüleştirdi

Pandemi döneminde artan polis şiddeti sağlık koşullarını da kötüleştirdi

HABER MERKEZİ – Uluslararası Af Örgütü, pandemi döneminde pek çok ülkede polis şiddetinin arttığını, bu durumun sağlık koşullarını da daha kötüleştirdiğini açıkladı. Örgüt, Türkiye’de bu süreçte 510 kişinin sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle gözaltına alınmasını da ifade özgürlüğünün ihlali olarak nitelendirdi.

Uluslararası Af Örgütü, Corona virüsü salgınına karşı alınan tedbirlerin uygulanma sürecinde birçok ülkede polislerin ‘orantısız güç’ kullandığını ifade etti.

Örgütün konuya ilişkin hazırladığı rapora göre bu süreçte polis şiddeti yalnızca insan hakları ihlallerine neden olmadı, aynı zamanda yer yer sağlık koşullarını daha da kötüleştirdi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Almanya’nın başkenti Berlin’de açıklanan rapor, 60 ülke incelenerek hazırlandı.

Burada konuşan Uluslararası Af Örgütü Almanya’dan Philipp Krüger, kolluk güçlerinin pandemi sürecince de hukuk devleti ilkelerine sadık kalmak zorunda olduğunu hatırlatarak, “Yaptırımlar her zaman en son başvurulan araç olmalı” dedi.

Ancak Krüger, insan haklarına getirilen sınırlamaların yalnızca kamu sağlığını korumak için gerekli olması ya da başka bir acil durum nedeniyle uygulanabileceğini savundu.

Polis şiddeti, ırkçılık, ayrımcılık

Açıklanan rapora göre toplu gözaltılar, hukuka aykırı sınır dışı uygulamalar, baskınlar ve  protestolara saldırgan müdahaleler yaşandı.

Rapora göre Türkiye’de geçen Mart ve Mayıs ayları arasında sosyal medyada yaptıkları salgına ilişkin paylaşımlar gerekçe gösterilerek ifadelerine başvurulmak üzere 510 kişi gözaltına alındı.

Örgüt, bu uygulamayı ifade özgürlüğünün açık bir ihlali olarak değerlendirdi.

Ayrıca İran’da cezaevlerindeki Covid-19 önlemlerinin yetersizliğini protesto eden eylemcilere karşı göz yaşartıcı gaz ve mermi kullanılması sonucu ölen ve yaralananlar olduğu kaydedildi.

Yine Kenya’da da sokağa çıkma yasağı uygulamasının yürürlüğe girmesinden beş gün sonra en az yedi kişi polisler tarafından öldürüldü, 16 kişi hastanelik oldu.

Angola’da da Mayıs ve Temmuz ayları arasında yedi genç öldürüldü.

Raporda, Slovakya’da bir Roman yerleşkesinin ordu tarafından tamamen karantinaya alınmasının bu azınlık gruba ilişkin toplumdaki önyargılı bakışı güçlendirdiği vurgulandı.

Venezuela, Uganda ve Sri Lanka’da da kolluk güçlerinin Covid-19 önlemlerinin uygulanma sürecinde özellikle mültecilere, LGBTİ’lere ve evsizlere karşı ırkçı ve ayrımcı bir tavır takındığı ifade edildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 75 milyona yaklaşıyor
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.