Ana SayfaDünyaPompeo’dan S-400 yaptırımlarına ilişkin açıklama

Pompeo’dan S-400 yaptırımlarına ilişkin açıklama

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’ye yönelik uygulanan CAATSA yaptırımlarıyla ilgili “Yaptırımlar, Türkiye’nin askeri kabiliyetini zayıflatma amacını taşımıyor” dedi.

ABD, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye’ye yönelik CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında yaptırım kararı almıştı.

Bu yaptırımlar nedeniyle Savunma Sanayii Başkanlığı, ABD’den ihracat lisansı alamayacak, ABD’li ve uluslararası finans kuruluşlarının kredilerinden faydalanamayacak.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile beraber kurumdan üç yönetici de yaptırım listesine alınmıştı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada ABD’nin bu kararına tepki göstermiş, “Bu nasıl bir ittifaktır? Bu nasıl bir müttefikliktir? Bu karar ülkemizin egemenlik haklarına yönelik aleni bir saldırıdır” demişti.

Erdoğan yaptırımların asıl amacının ise “Türkiye’nin savunma sanayisinde başlattığı atılımların önünü keserek Türkiye’yi bağımlı hale getirmek” olduğunu savunmuştu.

Bu gelişmelerin ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasından bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Fotoğraf: Reuters

BBC Türkçe’de yer alan habere göre ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cale Brown’dan, Pompeo ile Çavuşoğlu’nun CAATSA yaptırımlarıyla ilgili olarak yaptığı telefon görüşmesine ilişkin yazılı açıklama geldi.

Brown’un açıklamasına göre Pompeo, Çavuşoğlu’na “Yaptırımların Rusya’nın önemli bir gelir, erişim ve nüfuz elde etmesini önlemeyi amaçladığını, Türkiye ya da ABD’nin herhangi bir müttefikin askeri kabiliyetini ya da muharebeye hazırlık düzeyine zarar verme niyetiyle alınmadığını” söyledi.

Pompeo, “Türkiye’yi S-400 meselesini iki ülke arasında onlarca yıla dayanan savunma sektörü iş birliğine tutarlı bir şekilde çözmeye” de çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanı ayrıca, “Türkiye’nin kendini yeniden NATO’yla uyumlu silah alımına ilişkin NATO yükümlülüklerine adamasını” istediklerini söyledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kuyum, mobilya ve elektronikte taksit sayısı düşürüldü
Sonraki Haber
Diyarbakır'da gözaltına alınan dört TİP üyesi serbest bırakıldı