Ana SayfaDünyaRSF: 2020’de en az 50 gazeteci öldürüldü

RSF: 2020’de en az 50 gazeteci öldürüldü

HABER MERKEZİ – Sınır Tanımayan Gazeteciler’in raporuna göre, geride bırakmaya hazırlandığımız 2020 yılında dünya genelinde en az 50 gazeteci meslekleri nedeniyle öldürüldü. Gazeteciler için en tehlikeli ülkenin Meksika olduğuna dikkat çekildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün yıllık ‘basın özgürlüğü’ raporuna göre, 2020 yılında dünya genelinde en az 50 basın çalışanı meslekleri nedeniyle öldürüldü.

Raporda, öldürülen gazetecilerin çoğunun yolsuzluk, organize suçlar veya ekolojik yıkım gibi konular üzerinde araştırmalar yaptıkları için hedef alındığı belirtildi.

RSF raporunda, 1 Ocak ile 15 Aralık 2020 tarihleri arasında öldürülen gazetecilerin üçte ikisinin çatışma bölgelerinin dışında hayatını kaybettiğine dikkat çekildi.

Raporda ayrıca, 12 Aralık’ta İranlı gazeteci Ruhullah Zem’in idam edilmesi ile 30 yıl sonra ilk kez bir basın çalışanının çarptırıldığı ölüm cezasının infaz edildiği hatırlatıldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler’e göre, geçen 10 yıl içinde dünya genelinde en az 937 kişi gazetecilik yaptığı için öldürüldü.

DW Türkçe’de yer alan habere göre RSF Yönetim Kurulu Sözcüsü Michael Rediske, raporu, “Yolsuzluk, mafya veya çevreye verilen zarar gibi kritik konularda haber yapmak, birçok ülkede gazeteciler açısından hayati tehlike yaratıyor” sözleriyle değerlendirdi.

Raporda, gazeteciler açısından en tehlikeli ülkelerin Meksika, Irak, Afganistan, Hindistan ve Pakistan olduğuna dikkat çekildi:

  • 2020 yılında sekiz gazetecinin öldürüldüğü Meksika’da, 2015’ten beri her yıl sekiz ila 11 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle öldürülüyor.
  • Irak’ta düzenlenen protestolara ilişkin haber yapmak isterken toplam altı gazeteci hayatını kaybetti.
  • Afganistan’da beş gazeteci öldürüldü.
  • Hindistan’da yolsuzluk ve uyuşturucu ticareti üzerine haberler yapan dört gazeteci öldürüldü.
  • Pakistan’da uyuşturucu ticareti konusunda haberler yapan dört gazeteci öldürüldü.
  RSF: En az 130 gazeteci 'Corona' haberleri nedeniyle tutuklandı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Trump’ın veto ettiği tasarı yine onaylandı
Sonraki Haber
Ekonomiye güven yüzde 3,5 geriledi