Ana SayfaDünyaRSF: En az 130 gazeteci ‘Corona’ haberleri nedeniyle tutuklandı

RSF: En az 130 gazeteci ‘Corona’ haberleri nedeniyle tutuklandı

HABER MERKEZİ – Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün raporuna göre, dünya genelinde en az 387 gazeteci mesleki faaliyetleri nedeniyle cezaevinde bulunuyor. 130’dan fazla gazeteci ise Corona virüsü ile ilgili haberleri nedeniyle tutuklandı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2020 yılı basın özgürlüğü raporuna göre, 1 Aralık itibarıyla dünya çapında 387 medya mensubu mesleki faaliyetleri nedeniyle cezaevinde.

Rapora göre tutuklu gazetecilerin yüzde 61’i beş ülkede bulunuyor: Çin’de 117, Suudi Arabistan’da 34, Mısır’da 30, Vietnam’da 28 ve Suriye’de 27 medya mensubu hapiste.

Dünya çapında tutuklu gazeteci kadınların sayısı da 42 olarak açıklandı. Böylece, tutuklu gazeteci kadınların toplam tutuklu gazetecilere oranında geçen yıla göre yüzde 35’lik artış kaydedildi.

RSF, cezaevindeki gazetecilerin yanı sıra 54 gazetecinin kaçırıldığına ve dördünün kayıp olduğuna dikkat çekti.

Basın özgürlüğüne ‘Corona’ darbesi

Rapora göre dünya çapında 130’u aşkın gazeteci ise Corona virüsü pandemisiyle ilgili yaptığı haberler nedeniyle tutuklandı.

Raporda bu gazetecilerden en az 14’ünün şu an hala cezaevinde bulunduğuna dikkat çekilerek, “Tüm dünyada hükümetler Corona krizi ve sonuçlarıyla ilgili bağımsız haberciliği baskı altına almaya çalışıyor” ifadesine yer verildi.

Öte yandan 1 Aralık itibarıyla tutuklu beş gazetecinin ise idam cezasıyla karşı karşıya olduğu bildirildi.

Rapora göre Türkiye’de ise 1 Aralık itibarıyla 13 gazeteci mesleklerinden dolayı cezaevinde bulunuyor. Raporda mesleği dışındaki gerekçelerle tutuklanan ya da tutuklanma gerekçesi net olmayan vakalar rakamlara yansıtılmıyor.

Türkiye, RSF’in 180 ülkenin yer aldığı basın özgürlüğü listesinde 154’üncü sırada bulunuyor.


Karınca, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Batman'da polisten atık kağıt işçisine şiddet
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.